Kalorilaskuri

Loistava artikkeli dynaamisesta harjoittelusta ja funktionaalisesta kunnosta

Loistava artikkeli dynaamisesta harjoittelusta ja funktionaalisesta kunnosta

Keskustelun päävalikko > Liikunta ja treenaus > Loistava artikkeli dynaamisesta harjoittelusta ja funktionaalisesta kunnosta

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Vaikka tämä artikkeli on mainos, niin siinä on erittäin paljon järkevää asiaa.

Lyhyesti:

- pelkkä hölkkä/pyöräily/aerobic/jumppa/bodypump ei riitä kehittämään fyysistä kuntoa, painonpudotuksesta puhumattakaan
- pelkkä salireeni saa aikaan jäykän, mutta kookkaan kaverin
- pelkkä pilates auttaa notkeuteen, mutta ei vahvista lihaksia/luustoa
- puutarhatyöt/kävelylenkit/jne eivät ole edes hyötyliikuntaa vaan se pitäis kuulua perusaktiivisuuteen, koska niillä ei kunto kehity

Monipuolinen harjoittelu on avain kestävään kunnonkehitykseen, painonhallintaan, notkeuteen ja terveyteen.

Perinteisesti hyvä fyysinen kunto yhdistetään kykyyn juosta pitkiä matkoja.Maratonista on tullut jonkinasteista kansanhuvia, jonka tarkoituksena on osoitaa meille kuinka hyväkuntoisia olemme. Monet eivät välitä vähääkään sitä, että eivät jaksa vetää edes kymmentä leukaa tai että ovat jäykkiä kuin rautakanget, kunhan vaan jaksavat juosta pitkälle.

Kunnon kehittämisen yhteydessä puhutaan yleisesti myös kevyemmästä liikunnasta, kävelystä, sauvakävelystä, uinnista, pyöräilystä ja rasvanpolttosykkeestä. Eikä tietenkään pidä unohtaa puutarhanhoitoa, rappusten kävelyä tai muita arkiaktiviteetteja sekä kalorinkulutustaulukoita, joissa melkein jokaiselle toiminnalle löytyy oma arvonsa.

Näyttää siltä, että harrastamme liikuntaa melko paljon, vaikkakin valtaosa liikunnasta painottuu kevyenpuoleisiin aktiviteetteihin. Toisaalta meillä on myös se nuori sukupolvi, joka ei kävele kerrostakaan ja joka ei fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi kelpaa edes asepalvelukseen. Nyt, ensimmäistä kertaa, kodeissa homehtuu ikäluokkia, joita ei passiteta kotiin pääkopan herkkyyden vuoksi, vaan heikosta fyysisestä kunnosta on tullut suurin syy siihen, miksi nuoret miehet eivät enää ole soveliaita asepalvelukseen.

Toisaalla on taas niitä ihmisiä, jotka ovat huippukunnossa, vahvoja, kestäviä tai notkeita. On pilatesta, voimanostoa, joogaa, bodausta, maratonifriikkiä ym. Suurin osa ihmisistä haluaa löytää itselleen sopivan liikuntamuodon jostain tietystä lajista ja kehittyä sen mukaan, mutta kuinka moni omaa hyvän tasapainon ja kehon hallinnan, on notkea, vahva, nopea, ketterä ja kestävä. Ei kovinkaan moni, sillä eri lajit painottavat eri ominaisuuksia eikä harjoittelu useinkaan ole niin monipuolista, että kaikki nämä ominaisuudet voisivat kehittyä tasapuolisesti.

Paradoksien paradoksi

On äärettömän paradoksaalista, että samaan aikaan kun ihmisillä on enemmän vapaa-aikaa kuin koskaan ja erilaisten liikunta- ja terveyspalveluiden tarjonta on runsampaa kuin koskaan, olemme huonommassa kunnossa ja lihavampia kun koskaan.

Paradoksaalista on myös se, että meillä on enemmän tietoa ravinnosta ja enemmän terveystuotteita, lisäravinteita ja vähakalorisia tuotteita kuin ennen ja silti koko kansakunta jatkaa lihomistaan. Lihomisesta on tullut suurin kansantauti, joka edistää muiden sairauksien kuten diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien sekä liikuntaelinsairauksien syntyä. Pitää myös muistaa etteivät rasva, läski ole vain kuollutta painoa, inaktiivista kudosta, ei läskipoliisien turhamaisuutta tai muodollisesti pätevien ihmisten kiusantekoa meitä muita kohtaan, vaan jotain aivan muuta.

Läski on aktiivista kudosta, joka vaikuttaa hormoneihimme, jotka puolestaan vaikuttavat elimistömme toimintaan, esimerkiksi siihen, kuinka keho käyttää ravintoaineita. Toisaalta myös liikunta vaikuttaa hormoneihin, joten liikunta ja ravinto pitäisi aina niputtaa yhteen. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Missä vika - The Big Picture

Kevyessä perusliikunnassa ei ole periaatteessa mitään vikaa, mutta raaka totuus on, että kevyesti liikkumalla saa kevyitä tuloksia.

Lenkkipolut ovat pullollaan ulkoilijoita, sauvoilla ja ilman; Uimahalleissa ei ole turhaa tilaa ja vesijuoksuvyötkin ovat enimmäkseen varattuja. En kritisoi näitä liikuntamuotoja vaan sitä, että ne ovat liian yksipuolisia ja tehottomia tavalla, jolla niitä yleisesti harjoitetaan. Myös ns. rasvanpolttosyke on suurinta huuhaata mitä on keksitty, koska se antaa ihmisille väärän kuvan siitä, millaiset harjoitukset ovat kaikkien hyödyllisimpiä.

Rasvaa palaa prosentuaalisesti enemmän matalatehoisessa harjoittelussa, se on totta, mutta kokonaismäärällisesti harjoittelun jälkipoltto mukaanlaskettuna kovatehoinen harjoittelu kuluttaa enemmän energiaa ja rasvaa. Lisäksi se aiheuttaa hormonaalisen ja hermostollisen ärsykkeen, joka on lihaskasvun, voiman kehittymisen ja rasvan polton kannalta ylivoimainen verrattuna matalatehoiseen harjoitteluun. Jos rasvan prosentuaalinen osuus energiankulutuksesta olisi tärkein kriteeri rasvanpoltossa , nukkuminen ja videoiden katselu olisivat ykkösaktiviteetteja.

Rasvan palamiseen vaikuttaa myös ravitsemus, se kuinka paljon ja mitä on syöty. Valitettavan usein energiavaramme ovat niin täynnä jatkuvasta musuttamisesta, että rasvavarastomme eivät vähene lainkaan, olipa harjoittelu millaista tahansa. Yksinkertainen perussääntö on : Jos olet ylipainoinen, syö enemmän proteiinia, vähemmän rasvaa ja hiilihydraatteja ja pudota kalorimäärää. Syö aterialla ensin proteiinit ja vihannekset, sitten vasta riisi tai perunat, jos tilaa vielä on. Syö määrällisesti paljon ravintorikasta ruokaa, mutta kaloreiden suhteen sunteellisen niukasti. Vaihtele päivittäistä kalorimäärää, ja pidä kerran viikossa vapaapäivä, jolloin voit vapaasti herkutella. Lisää vielä mukaan oikeanlainen, riittävän tehokas liikunta. Näitä sääntöjä noudattamalla opetat kehosi polttamaan rasvaa tehokkaammin

Ei riitä, että on käynyt 3 - 4 kertaa viikossa uimahallissa polkemassa vettä ja juttelemassa kavareiden kanssa, tai kävelylenkillä vaikka joka ilta koiran kanssa. Määrä ja aika eivät oikeastaan ratkaise mitään, jos tehot ovat liian matalat. Monet saavat kuitenkin hyvän mielen siitä, että kertovat harrastavansa liikuntaa useamman kerran viikossa, vaikka eivät oikeastaan tee juuri mitään sellaista, josta olisi varsinaista hyötyä.

Matalatehoinen liikunta on perusliikuntaa, jota voi harrastaa vaikka useita tunteja päivässä, päivittäin. Sitä ei kuitenkaan pitäisi luokitella hyötyliikunnaksi vaan normaaliksi fyysiseksi aktiviteetiksi, koska kukaan ei koskaan tule saavuttamaan hyvää fysikkaa, vaikka hoitaisi puutarhaansa 5 tuntia päivässä, kesät talvet, ellei sitten kaiva lapiolla ojaa, mikä sekin on hyvin yksipuolista. Meidät on saatu valitettavasti uskomaan siihen, että normaalit aktiviteetit ovat muka hyötyliikuntaa, vaikka ne eivät ole mitään muuta kun normaaleja aktiviteetteja, joihin ei sisälly suuria kuntolupauksia.

Tietokonesukupolvelle tosin normaali aktiviteetti on suhteellinen käsite, joka ei välttämättä ulotu vaatteiden pukemista ja riisumista pidemmälle. Varsinainen hyötyliikunta on mielestäni sellaista, josta saadaan suurin mahdollinen hyöty lyhyimmässä mahdollisessa ajassa. Siitä pitää olla suurin mahdollinen hyöty kehollemme.

Usein luullaan, että pelkkä painon pudottaminen dieetin avulla on riittävä panostus terveyteen, mutta dieetti ilman liikuntaa on vain vain puolivoitoa eikä liikunta ilman hyvää dieettiä ole sen kummoisempaa.

Jos katsotaan kaikkia fyysisiä ominaisuuksia, myös fysiikkaa, pitäisi harjoitella mahdollisimman monipuolisesti, jotta kokonaisuudesta muodostuisi sellainen, että siitä on meille mahdollisimman paljon käytännön hyötyä toiminta- ja suorituskykymme sekä terveytemme kannalta. Kestävysharjoittelu ilman voimaharjoittelua luo vain hataran jäykän miehen/ naisen varjon. Voimaharjoittelu ilman kestävyysharjoittelua ja venyttelyä kehittää rotevan, mutta väsyneen, kankean ja vaivaisen miehen/naisen, joka ei pitkälle pötki. Ne, jotka kehittävät vain "syviä" lihaksiaan Pilateksen avulla, eivät koskaan kehitä riittävää kuntoa tai voimaa, puhumattakaan siitä, että heidän luitaan ja sidekudoksiaan kuormitettaisiin siten, että ne vahvistuisivat.

Tavanomainen ulkoilu on aina mukavaa puuhaa, joka on hyvä pitää ohjelmassa, mutta sitä ei varsinaiseksi harjoitteluksi kannata luokitella. Sitä voisi pikemminkin ajatella happihyppelynä ja virkistystoimintana, josta saa hyvää mieltä ja raikkaan olon. Parhaita ulkoilupaikkoja ovat meren ranta ja vuoristo, joissa on runsaasti negatiivisia ioneja, mutta meille täällä Suomessa metsä ja avarat peltomaisemat tarjoavat myös hyvän vaihtoehdon.

Onko olemassa parempaa tapaa - oma kokemukseni

Nyt kun on valitettu ja marmatettu epäkohdista, on syytä esittää toimivampia vaihtoehtoja. Kaikki sai omalla kohdallani alkunsa vuonna 1996 toisen selkäleikkaukseni jälkeen. Olin harrastanut koko ikäni kamppailulajeja ja voimailua, mutta nyt halusin löytää jotain uutta ja kokonaisvaltaista, jotain sellaista, jossa olisin vammojeni suhteen turvassa, ja josta voisin saada itselleni sekä valmennettavilleni elämänmittaisen harrastuksen. Sairaalassa maatessani aloin yhdistellä oppimaani tietoa ja kirjoitin lopulta kaiken neljään mustaan vihkoon. Silloin kirkastui myös se ajatus, jota en ollut ennen saanut puettua sanoiksi.

"Jokaisella meistä on käytössään maailman paras harjoittelulaite, oma kehomme, miksi emme opettelisi käyttämään sitä."

Vaikka olin jo pitkään käyttänyt kirjaamiani harjoituksia, oli tuloskehitys hyvin yksipuolista ja voimapainotteista, koska arvokäsitykseni harjoitusten suhteen olivat yksioikoisia, eivät tuloksetkaan voineet olla muuta. Tein liikkeitä, mutta en sisäistänyt miksi niitä tein tai mikä niiden todellinen arvo oli. Näin todellisen arvon vain siinä, mikä näkyi kropassa, en itse funktiossa, kehon tavassa liikkua ja liikuttaa objekteja.

Puolipakosta, vuodelevon ja jatkuvasti piinaavan selkävaivan siivittämänä aloin hiljalleen nähdä asiat selkeämmin. Hain aktiivisesti oppia lukemalla ja matkustelemalla kaukoitää myöten ja aloin hiljalleen ymmärtää yhä paremmin niidenkin harjoitusten sisältöä, joita olin ennen käsitellyt puolihuolimattomasti. Samalla sain huomata, että olin vasta matkani alussa; kuinka paljon arvokasta tietoa onkaan olemassa. Sen edessä tuntee itsensä pieneksi ja nöyräksi, elämän oppilaaksi. Nöyräksi tekee tieto etenkin siitä, että se mitä tiedän tai se mitä tulen koskaan tietämään ei voi olla kuin tippa vesilasissa. Sama asia pitää kuitenkin yllä myös mielenkiintoa ja tiedonhalua. Omaa ja asiakkaitteni harjoittelua kehittäessäni asiat alkoivat hiljalleen muodostua kokonaisuudeksi, jota aloin kutsua Compact- harjoitteluksi.

Compact harjoittelu on harjoitelukokonaisuus, joka kehittää kaikkia fyysisiä ominaisuuksia mahdollisimman tasapuolisesti. Tavoitteena on myös suhteellisen hoikka ulkomuoto. Lihasmassaa tulee lisää jos tulee, mutta periaate on, että mahdollisimman pieneen pakettin yritetään mahduttaa mahdollisimman paljon voimaa, kestävyytä taitoa jne. Näin suhteellisen voiman osuus on suurin ja kehon liikuttaminen helppoa.Isot lihakset eivät myöskään kuuluta liikaa energiaa ja happea kestävyyttä vaativissa harjoituksissa.

Yksi perusajatuksista on, että keskitymme aina harjoittamaan tekniikkaa ja liikettä/liikeketjua, emme varsinaisesti lihaksia kuten esim. kehonrakennuksessa. Kaikkeen fyysiseen tekemiseen sisältyy vahvasti tekniikkaa, myös voimaan ja kestävyyteen, joten tekniikan harjoittaminen on kaiken avain.
http://www.harjoittelu.net/compact_harjoittelu.html
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 15.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1769
+4
 

Jess, just samaa mieltä. Salia, lenkkiä, luistelua, kävelyä, juoksua, pyöräilyä ym.ym. sekaisin. Mieli pysyy virkeänä ja kroppa vetreänä. :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 17.1.2010
Viestejä 24
0
 

Hyvää asiaa, nostetaanpa siis taas listan kärkeen ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 18.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 367
0
 

 pumpumkatti kirjoitti...
Hyvää asiaa, nostetaanpa siis taas listan kärkeen ;)
tuli tuosta mieleen (nostetaan listan kärkeen), että saakos täällä muuten laitettua mitään viestejä/ketjuja "sticky noteksi"? Esimerkiksi se yksi Jmalin pitkä postaus ravinnosta yms ansaitsisi mun mielestä sen. :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 19.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 sugarmindy kirjoitti...
 pumpumkatti kirjoitti...
Hyvää asiaa, nostetaanpa siis taas listan kärkeen ;)
tuli tuosta mieleen (nostetaan listan kärkeen), että saakos täällä muuten laitettua mitään viestejä/ketjuja "sticky noteksi"? Esimerkiksi se yksi Jmalin pitkä postaus ravinnosta yms ansaitsisi mun mielestä sen. :)
Tero niitä nostelee stickyiks...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 19.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1769
0
 

Hyvä artikkeli monipuolisesta liikunnasta ja sen hyödyllisyydestä. Vähän kyllä ihmettelin matalatehoisen liikunnan väheksymistä. PPP eli pitää-pystyä-puhumaan on kuitenkin tehotaso jolla luodaan peruskuntopohjaa, tehostetaan osaltaan aineenvaihduntaa jne jolloin kestetään paremmin sitä tehotreeniä vähemmillä ylirasitus tai rasitusvamma vaaroilla. Monipuolisuus - minun mielestäni = kestävyyttä, voimaa, nopeutta ...jne ominaisuuksia. Niiden kehittämistä valikoiden sopivissa suhteissa erilaisia treenejä ja lajeja sekä niiden toteuttaminen vaihtelevilla rasitustasoilla sekä pv/vko/kk/v rytmitystä vaihdellen. Niitä sitten painotetaan jokaisen henkilökohtaisten tavoitteiden mukaan.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 19.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 179
+1
 

Peruskestävyss kunniaan, kyllä ehdottomasti! Mutta nykyihminen on niin urpo, että löntystelee vanhan cockersspanielin vauhtia, sauvat käsistä roikkuen, palellen ja madellen, ja ihan tosissaan tällöin luulee liikkuvansa.
Henkilökohtaisesti mulle on aivan sama, mitä kukakin touhuaa tullessaan lenkkipolulla vastaan, mutta tulosten aikaansaamiseksi peruskestävyydenkin kehittäminen vaatii hikoilua ja hengästymistä.
Liikaa korostetaan nykyään matalatehoista liikuntaa, jolloin perusmasa luulee auton pistokkeeseen asentamistakin liikunnaksi. Jotkut jopa merkkaavat kulutukseksiinsa kaupassa käynnit.. ??

Liikuntaa varten puetaan lenkkarit ja varataan mukaan juomapullo. Muuten mielestäni kaikki arkiaskareet ovat vain isoa plussaa!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Viestejä 16
+1
 

 sugarmindy kirjoitti...
 pumpumkatti kirjoitti...
Hyvää asiaa, nostetaanpa siis taas listan kärkeen ;)
tuli tuosta mieleen (nostetaan listan kärkeen), että saakos täällä muuten laitettua mitään viestejä/ketjuja "sticky noteksi"? Esimerkiksi se yksi Jmalin pitkä postaus ravinnosta yms ansaitsisi mun mielestä sen. :)
Jmalin ravintopostaus on mielestäni ollut jo pidempään stickynä :) (haalea keltainen pohja)

Laitoin tämän stickyksi vaikka onkin mainos, ainakin siihen asti kun joku kasaa Jmal tyyppisen artikkelin liikuntapuolesta ;)

-Tero
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
0
 

 Tero kirjoitti...
 sugarmindy kirjoitti...
 pumpumkatti kirjoitti...
Hyvää asiaa, nostetaanpa siis taas listan kärkeen ;)
tuli tuosta mieleen (nostetaan listan kärkeen), että saakos täällä muuten laitettua mitään viestejä/ketjuja "sticky noteksi"? Esimerkiksi se yksi Jmalin pitkä postaus ravinnosta yms ansaitsisi mun mielestä sen. :)
Jmalin ravintopostaus on mielestäni ollut jo pidempään stickynä :) (haalea keltainen pohja)

Laitoin tämän stickyksi vaikka onkin mainos, ainakin siihen asti kun joku kasaa Jmal tyyppisen artikkelin liikuntapuolesta ;)

-Tero
Mä en viitti, kun tädit on tuolla jo muutenkin hermostunut mun kommenteihin hyötyliikunnasta ja kuntoliikunnasta, kuinka se mattojen hakkaaminen ja koiran kusettaminen ei nosta kuntoa... :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1769
0
 

Nostaahan nekin kuntoa sit, jos on sitä ennen maannut vuoden koomapotilaana ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 367
+2
 

Juu, ei ne taida nostaa kuntoa, ainakaan jos niitä tekee usein.. Mut sentään vie kaloreita eli saa syödä nipan enemmän! :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 161
0
 

 pyridiini kirjoitti...
Juu, ei ne taida nostaa kuntoa, ainakaan jos niitä tekee usein.. Mut sentään vie kaloreita eli saa syödä nipan enemmän! :D
joo, mutta ne pitäis liittyä normaaliin elämään niin että nostaa sitten normaalia aktiviteettitasoa sen verran.

monikohan pitää korkeampaa aktiviteettitasoa ja silti merkkailee autolla ajoja tonne liikuntoihin...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1769
0
 

 Jmal kirjoitti...
monikohan pitää korkeampaa aktiviteettitasoa ja silti merkkailee autolla ajoja tonne liikuntoihin...
Toi ajamisen merkkaaminen liikunnaksi on kyllä suurimman luokan itsepetosta :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 145
0
 

 miina kirjoitti...
 Jmal kirjoitti...
monikohan pitää korkeampaa aktiviteettitasoa ja silti merkkailee autolla ajoja tonne liikuntoihin...
Toi ajamisen merkkaaminen liikunnaksi on kyllä suurimman luokan itsepetosta :D
entäs saunominen? Hihi
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 Tero kirjoitti...
Jmalin ravintopostaus on mielestäni ollut jo pidempään stickynä :) (haalea keltainen pohja)

Laitoin tämän stickyksi vaikka onkin mainos, ainakin siihen asti kun joku kasaa Jmal tyyppisen artikkelin liikuntapuolesta ;)

-Tero
Niinpäs tais ollakin! Olin vähän jo ikään kuin unohtanut... sama pää kesät talvet Niin kivaa että pissattaa!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 sugarmindy kirjoitti...
 miina kirjoitti...
 Jmal kirjoitti...
monikohan pitää korkeampaa aktiviteettitasoa ja silti merkkailee autolla ajoja tonne liikuntoihin...
Toi ajamisen merkkaaminen liikunnaksi on kyllä suurimman luokan itsepetosta :D
entäs saunominen? Hihi
saunominen ei laihduta, se vaan poistaa nestettä.

Jotkut fitness-asiantuntijat eivät suosittele kuumajoogaa ja/tai saunaa, koska se johtaa nestevajaukseen ja myöskin helposti lihasten ylivenytykseen, joka tapahtuu jos lihakset ovat liian lämpimät.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1769
0
 

 sugarmindy kirjoitti...
 miina kirjoitti...
 Jmal kirjoitti...
monikohan pitää korkeampaa aktiviteettitasoa ja silti merkkailee autolla ajoja tonne liikuntoihin...
Toi ajamisen merkkaaminen liikunnaksi on kyllä suurimman luokan itsepetosta :D
entäs saunominen? Hihi
Hahhah, aina vaan paranee :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 145
0
 

 miina kirjoitti...
 sugarmindy kirjoitti...
 miina kirjoitti...
 Jmal kirjoitti...
monikohan pitää korkeampaa aktiviteettitasoa ja silti merkkailee autolla ajoja tonne liikuntoihin...
Toi ajamisen merkkaaminen liikunnaksi on kyllä suurimman luokan itsepetosta :D
entäs saunominen? Hihi
Hahhah, aina vaan paranee :D
No siis onhan autolla ajaminen nyt melkoista liikuntaa.. Eiku.. Miettii Nauraa hysteerisesti
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 3071
0
 

Tässä hyvä linkki kanssa...

http://www.crossfit.com/cf-info/what-crossfit.html

Mitä todellinen hyvä kunto pitää sisällään:

Aerobinen kestävyys, (henkinen) kestävyys, vahvuus, notkeus, voima, nopeus, koordinaatio, ketteryys, tasapaino ja tarkkuus.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1769
0
 

Onkos se enää urheilua jos on saavuttanut itselleen kuntotason jota tahtoo vain ylläpitää? Silloinhan kyse on pelkästään perusaktiivisuudesta jos käy vaikka salilla 3 kertaa viikossa ja hölkkää pari kertaa ja on näin tehnyt jo vuosia. Muutenkin hyötyliikunnan ja urheilun raja on kuin veteen piirretty viiva.

Ihmetytti myös käsitteet pihatöistä, kuka kaivaa ojaa omalle pihalle? Jotenkin vaikutti kolmannen polven kerrostaloasujalle tuo kirjoittaja. Samoin kun ruhon ihannetta etsi itämaisien lajien harrastajista ja kuvaili ihan suomalaisen metsurin ruhoa.

Siis vaihdan takaisin ens kesänä työnnettävän kelaleikkurin ajoleikkuriin, pokasahan ja kirveen traktorikäyttöiseen klapikoneeseen, airot perämoottoriin ja kottikärryt ja lapion kaivinkoneeseen kun ei noista kauramoottorikäyttöisistä ole hyötyä. Ja heti talvella vaihdan lumikolan lumilinkoon Eih! Samoin ostan marjat torilta enkä poimi itse.

No en ole "viel" merkannut autolla ajoa urheiluksi vaik erinäköisiä päristimiä tuli tänäänkin ajeltua 11 tuntia työmatkoineen...

Mutta kirjoittaja ois kyllä saanut kokea herätyksen aikaisemmin, veikkaan että tuli kalliiksi 2 kertaa selkäleikkaus ellei sitä itse maksanut vaan meni veronmaksajien piikkiin...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1197
+1
 

 Plotnij kirjoitti...
Onkos se enää urheilua jos on saavuttanut itselleen kuntotason jota tahtoo vain ylläpitää? Silloinhan kyse on pelkästään perusaktiivisuudesta jos käy vaikka salilla 3 kertaa viikossa ja hölkkää pari kertaa ja on näin tehnyt jo vuosia. Muutenkin hyötyliikunnan ja urheilun raja on kuin veteen piirretty viiva.

Ihmetytti myös käsitteet pihatöistä, kuka kaivaa ojaa omalle pihalle? Jotenkin vaikutti kolmannen polven kerrostaloasujalle tuo kirjoittaja. Samoin kun ruhon ihannetta etsi itämaisien lajien harrastajista ja kuvaili ihan suomalaisen metsurin ruhoa.

Siis vaihdan takaisin ens kesänä työnnettävän kelaleikkurin ajoleikkuriin, pokasahan ja kirveen traktorikäyttöiseen klapikoneeseen, airot perämoottoriin ja kottikärryt ja lapion kaivinkoneeseen kun ei noista kauramoottorikäyttöisistä ole hyötyä. Ja heti talvella vaihdan lumikolan lumilinkoon Eih! Samoin ostan marjat torilta enkä poimi itse.

No en ole "viel" merkannut autolla ajoa urheiluksi vaik erinäköisiä päristimiä tuli tänäänkin ajeltua 11 tuntia työmatkoineen...

Mutta kirjoittaja ois kyllä saanut kokea herätyksen aikaisemmin, veikkaan että tuli kalliiksi 2 kertaa selkäleikkaus ellei sitä itse maksanut vaan meni veronmaksajien piikkiin...
miepä veikkaan, että tässä on erilaisista jutuista kyse.

eli toiset treenaa tavoitteellisesti, vaikka eivät kilpailisikaan ja jos reenit pidetään samoina/yksipuolisina ja "comfort zonella", ei sitä tiettyä kaivattua kehitystä tule.

Toisilla on taas sitten "normielämän" (normaalikin voidaan määritellä monella eri tavalla!) liikuntaa, eli juurikin vaikka 3x viikossa kävely-/hölkkälenkki ja pari kertaa jumppaa/salia ja mahdollisesti kaikkia kotihommia, kuten puiden pilppomista ja ruohon leikkaamista.

kaikki kuitenkin vaikuttaa kaikkeen ja tuskin mikään on turhaa liikuntaa, oli se sitten jonkun mielestä arkiaktiivisuutta tai liikuntaa, tai sitten ei.

meitä on moneksi ja niin annetaan ollakin Tyytyväinen

PS: Riippuen menopelistä, autolla ajokin voi käydä jo urheilusta tai vaatii se ainakin hyvää kuntoa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 20.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Itse merkkaan kävelyt liikunnaksi ihan vain sen takia, koska siten on helpompi seurata niitä kaloreita, kun pelkästään merkkaamalla päivän aktiivisuudeksi kohtalaisen. Kun ei tuo kohtalainen anna mulle kun 200kcal päivässä syötäväksi.

Oon kyllä samaa mieltä tuosta, että monipuolinen liikkuminen on kaiken a ja o.

Nita aika hyvin tiivisti sen munkin ajatuksen: "Nykyihminen on niin urpo, että löntystelee cockersspanielin vauhtia, sauvat käsistä roikkuen, palellen ja madellen, ja ihan tosissaan tällöin luulee liikkuvansa." :D

Kyllä itseäkin huvittaa, kun näkee jonkun ihmisen "lenkillä" sauvat mukana ja ne sauvat roikkuu perässä kun kuljetaan eteenpäin. Meikä viilettää tukka putkella ohi kun olen menossa ihan vain kauppaan ostoksille. Hieroo silmiään
Mut jokainen tekee oman mielensä mukaan.
Paraskin sanomaan, ennen olin itse samanlainen, hyvä että jaksoin kävellä kilometrin matkaa hitaalla vauhdilla. Silmänisku Onni Pöpi
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 23.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 920
0
 

Aivan mahtava artikkeli ja alleviivaa loistavasti muutamia kohtia, joita itsekin mietin omissa treeneissäni. Onko mieltä, että jaksaa juosta maailman ääriin, mutta jos lihaskoordinaatio, räjähtävä ja maksimivoima on olematonta? Toisaalta, jos treeni perustuu pelkkään maksimaalisen voiman kasvattamiseen, mutta treenin johdosta ei saa kattolamppua kattoon, onko sekään mielekäs tavoite.

Parasta tässä oli kuitenkin tämä myyttinen rasvanpolttozone, joka on keksitty sitä varten, että epämukavuusaluetta karttavat saavat valheellisen kuvan omasta aktiivisuudestaan:

 Jmal kirjoitti...
Kunnon kehittämisen yhteydessä puhutaan yleisesti myös kevyemmästä liikunnasta, kävelystä, sauvakävelystä, uinnista, pyöräilystä ja rasvanpolttosykkeestä.

Myös ns. rasvanpolttosyke on suurinta huuhaata mitä on keksitty, koska se antaa ihmisille väärän kuvan siitä, millaiset harjoitukset ovat kaikkien hyödyllisimpiä.
Oma käsitykseni asiasta on, että kovemmalla treenillä saa paremmat tulokset kokonaisrasvanpoltossa. On kuitenkin muistettava, ettei täysiä voi vetää joka päivä ja on tärkeää treenata myös HAL:in esiintuomalla kevyellä sykealueella, jotta peruskunto kehittyy.

Summa summarum, loistoartikkeli lisää näitä Todella kiitollinen!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 24.1.2010
Viestejä 12
0
 

Voin kertoa hyvä esimerkin omalta kohdaltani.

Yleensä aina sanotaan, että sairaalloisen lihavat eivät voi harjoitella kovalla intensiteetillä, koska heillä ei riitä kunto.

VÄÄRIN!

Itse olen sairaalloisen ylipainoinen (160kg) ja rapakuntoinen. Aloitin urheilemisen 2.1.2010, jonka jälkeen olen urheillut 6 päivää viikossa 1-2h kerralla.

Painoni takia en voi juosta tai hyppiä. Minun pitää saada painoa alas, että polvet/jalat eivät kipeydy tuollaisesta high impact -treenistä.

Tästä huolimatta treenaan korkealla intensiteetillä, eli sykkeeni ovat aina 140-160 alueella.

Juoksumatolla kävellessäni en panosta vauhtiin (koska en voi), mutta säädän kulmaa niin että syke on tarpeeksi korkealla.

Crosstrainerissa ollessani säädän vastusta niin, että syke on tarpeeksi korkealla.

PT:n kanssa kun treenataan, niin hän pitää huolta, että syke on koko ajan riittävän korkealla, huolimatta siitä mitä tehdään.

Olin lauantaina salilla ja tein ensin harjoitukset vapailla painoilla, ruuhkan takia en siinä voinut pitää sykettä kovin korkealla (eli lyhyet palautumisajat), joten menin crosstrainerille polttamaan lisää kaloreita. Salilta en poistu ennen kuin olen polttanut 1200kcal, on sääntö jonka olen itselleni tehnyt.

Menin crosstraineriin. Viereen tuli nuori hoikka kaveri, joka laittoi vastuksen 0:aan ja huitoi vauhdilla menemään 20min. Lopputulos, syke hänellä oli juuri ja juuri 120 ja 20min paloi n.200kcal.

Itse säädin vastuksen 15:sta, ja joka minuutin jälkeen lisäsin sitä yhdellä kunnes tuli maksimi eli 25, jossa olin n. 10min ja sitten aloin siitä taas pudotella minuutin välein takaisin.

Lopputulos: 45min 1050kcal poltettu, ja sykealue 150-160 siitäkin huolimatta että nopeuteni oli puolet tuon nuoren kaverin sutimisesta.

(Kalorit mitattu kummatkin LifeFitness laitteilla, joten todellisuus on hieman alhaisempi)

Tarinan opetus

- kevyt ja nopeatempoinenkaan harjoittelu ei välttämättä polta paljoa kaloreita jos sykealue ei ole oikea
- raskaampi ja hidastempoinen harjoittelu voi polttaa paljon enemmän kaloreita jos sykealue on oikea
- voi olla huonokuntoinen ja sairaalloisen ylipainoinen, ja silti urheilla kovalla intensiteetillä rikkomatta paikkoja, jos vaan käyttää vähän järkeä
- kunnosta ja koosta riippumatta voi polttaa rasvaa paljon
- sillä ei ole väliä mitä tekee, vaan miten tekee
- jokainen voi harjoitella kovalla intensiteetillä
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 24.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1769
0
 

Luin ton artikkelin ja huomasin että siinä määritellään HYÖTYLIIKUNTA ihan eri tavalla kuin miten ainakin itse olen sen ymmärtänyt (ja miten nopeasti nettiä selaten totesin sen useimmiten määriteltävän).

artikkelissa näin:

---- Matalatehoinen liikunta on perusliikuntaa, jota voi harrastaa vaikka useita tunteja päivässä, päivittäin. Sitä ei kuitenkaan pitäisi luokitella hyötyliikunnaksi vaan normaaliksi fyysiseksi aktiviteetiksi, koska kukaan ei koskaan tule saavuttamaan hyvää fysikkaa, vaikka hoitaisi puutarhaansa 5 tuntia päivässä, kesät talvet, ellei sitten kaiva lapiolla ojaa, mikä sekin on hyvin yksipuolista. Meidät on saatu valitettavasti uskomaan siihen, että normaalit aktiviteetit ovat muka hyötyliikuntaa, vaikka ne eivät ole mitään muuta kun normaaleja aktiviteetteja, joihin ei sisälly suuria kuntolupauksia.

Tietokonesukupolvelle tosin normaali aktiviteetti on suhteellinen käsite, joka ei välttämättä ulotu vaatteiden pukemista ja riisumista pidemmälle. Varsinainen hyötyliikunta on mielestäni sellaista, josta saadaan suurin mahdollinen hyöty lyhyimmässä mahdollisessa ajassa. Siitä pitää olla suurin mahdollinen hyöty kehollemme. ----

ja wikipediassa puolestaan näin:

----- Hyötyliikunta on liikuntaa jonkin muun tekemisen ohella eli ei pelkästään liikunnan vuoksi. Painojen nostelu kuntosalilla ei siis ole hyötyliikuntaa. Työmatkan tai muun välttämättömän matkan kulkeminen pyörällä auton sijasta tai portaiden käveleminen hissillä kulkemisen sijaan täyttää hyötyliikunnan kriteerit.

Hyötyliikunta voi olla myös ajattelutapa - oman terveyden edistämistä. Jo puolen tunnin päivittäinen kävely tai pyöräily, vaikkapa kahdessa 15 minuutin osassa, pitää terveyttä yllä. ----
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.1.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 198
+2
 

Koko hyötyliikunta käsitteenä on jäänyt ainakin itseltä täysin pimentoon vaikka opiskelen liikuntalääketiedettä.

Kun puhutaan terveysliikunnasta ja terveyskunnosta niin kyllähän 1980-luvulta lähtien on kävelyä pidetty pätevänä liikuntamuotona, juurikin sydän- ja verenkiertoelimistön kunnon kohottamiseen (Fogelholm ym. Terveysliikunta). Ja kyllä kävelykin kuntoa nostaa (Vuori ym. Liikuntalääketiede, Fogelholm ym. Terveysliikunta), joka väittää muuta niin olisi mukava nähdä tutkimustuloksia, jotka tämän kumoaa.

Vielä 1970-luvulla jenkkien ACSM antoi kardiovaskulaariset kuntoliikuntasuositukset, joissa suositeltiin kohtalaisesti kuormittavaa liikuntaa 2-3 päivänä viikossa väh. 45min ajan. 1980-luvulla tutkimustieto osoitti, että kävelykin on tehokas samaan tarkoitukseen ja siitä lähtien onkin suositeltu reipasta kävelyä lähes joka päivälle väh. 30min.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 1.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 48
0
 

Todella hyvä artikkeli :) Vannon myös monipuolisen liikunnan nimeen, jo ihan vaihtelunkin vuoksi! Ja olen satsannut laitteisiin ja ohjelmiin joka mahdollistaa sen, että voin harrastaa monipuolista liikuntaa kotoa käsin. Löytyy kahvakuulaa, eripainoisia käsipainoja, kuntoiluohjelmia ja esim. Wii ja Xbox Kinect jne.

Esimerkiksi Kinect Your Shape: Fitness Evolved kautta aamuni alkavat nykyään 15 minuutin Zen/Tai chi-tunnilla, joka auttaa tasapainossa, rauhoittaa, lisää liikkuvuutta/venyttää ja vahvistaa lihaksia. Sen lisäksi harrastan kyseisellä ohjelmalla myös esim. lihaskuntoharjoittelua painojen kanssa tai sitten tartun kahvakuulaan. Aerobista liikuntaa saan ostamillani Zumba-videoilla ja muilla kuntoiluohjelmilla. Löytyypä kotonani myös Winsor Pilates, jonka tahtiin olen treenannut satunnaisesti jo useampia vuosia.

Voin kuntoilla silloin kun haluan ja saada silti monipuolista liikuntaa. Satunnaisesti käyn joskus ohjatuilla tunneilla vaihtelun vuoksi, mutta poltetut kalorit ja sykemäärät ovat melko samoja; melkein pääsen parempiin tuloksiin kotona, koska tiedän etukäteen mitä ohjelma sisältää ja miten teen liikkeet oikein! Jumppa
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 31.1.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 885
0
 

Hyvä artikkeli, paljon ajateltavaa.

Aihetta hyvin löyhästi sivuten, olen miettinyt kuinka paljon eroa asumismuodoissa tulee jo aktiivisuuteen nähden.

Itse asun vanhassa omakotitalossa. Sisälle päästäkseen 10 rappua, saunaan ja pesutiloihin 15 rappua kellariin, nukkumaan mennessä 17 rappua yläkertaan.

Ystävän upouusi omakotitalo.. yksi ainoa porras maantasalta ovelle.

Vanhan talon tyyliin monta asiaa hiukan epäkäytännöllisiä, kumarteluja tiskikoneelle, uunille, kurotteluja korkeisiin kaappeihin, välillä haetaan takkapuita kellarista monen oven ja rapun takaa, haetaan pyykkiä yläkerrasta ja viedään kellariin kodinhoitohuoneeseen ja takaisin yläkertaan kuivumaan.

ystävän uudessa talossa, kaikki on mietitty jämptilleen.. hella on sopivalla korkeudella, jottei tarvi kyykistellä, samoin tiskikone. Kaapistot on suunniteltu niin että kaikki turha kurkottelu on minimoitu, ja kaikki mahdollisimman helppoa ja tehokasta. Takkapuut ja saunapuut saa kätevästi parin askeleen päästä takaovelta. Kodinhoitohuone makuuhuoneiden välissä, pyykkikoneet ja kuivurit hoitaa homman tehokkaasti ja näppärästi ilman turhia liikkeitä.

Siivouspäivänä meillä raahataan mattoja monta rappua sinne ja tänne, ulos tuulettumaan, ja kannetaan perinteistä vanhaa imurinrotiskoa rappusissa edestakaisin.. kaverilla kaikki toimii kätsästi keskuspölkkärin kanssa ja mattotelinekin huimat viisi askelta takaovelta.

Meidän töllissä on vielä aika perinteisen kokoinen rintamamiestalon wc.. eli siinä kohdin kun vaaka alkaa näyttää 165 senttisellä ihmisellä kolminumeroista lukemaa, on PAKKO laihduttaa tai alkaa käyttämään vaippoja.. Toista se on kaverin upouudessa tönössä jossa on jo valmiiksi normia korkeampi pönttö, ettei sitten vanhanakaan tarvi kyykistyä liian syvälle, ja seinässä pienet kaiteet joista ottaa tukea pöntöltä noustessa ja tilaa nelinkertaisesti muutenkin.

No listaa voi kyllä jatkaa, mutta ajatus tuli kai selville.. Joskus miettinyt kuinka paljon niitä kaloreita palaa enenmän tämmöisessä vanhassa epäkäytännöllisessä tönössä, kuin tässä uudessa mahdollisimman helpoksi suunnitellussa.

Koskahan keksitään matalaenergiatalojen tilalle jonkinlainen "aktiiviliikkumistalo" yms, jossa on pyritty lisäämään sitä hyötyliikuntaa, eli sijoitetaan kaikki jutut paikkoihin joihin joutuu kurotella ja venytellä ja kyykistellä, mahdollisimman paljon rappuja liikuttamaan ahteria ja hoitamaan tasapainoa jne..

Pistää miettimään kuinka nykyisin pitää kaikki mahdollinen liikehdintä minimoida, ja kaiken olla nopeaa ja tehokasta.. Tokihan esim puiden hakemiseen kellarista menee muutama minuutti enenpi kuin napata ne takaovelta, mutta mihin se säästetty minuutti sitten käytetään? joskustuntuu että tällaisessa "kaikki tehokkaasti ja helposti" talossa asuvat ihmiset ei sitä aikaa ainakaan liikuntaan käytä..

Kunhan pohdiskelin aiheen vierestä..
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 1.2.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
+2
 

Aktiiviasuminen on jo keksitty, kerrostalo missä ei ole hissiä. Lisäksi kun luopuu autosta ja liikkuu joko jalan tai pyörällä.Lisäksi jos asuu esim. 6km kaupasta sinne on pakko pyöräillä joka päivä, jos on lunta voi hiihtää. Kaupan ja kodin välimatkaa pidentämällä kunto kohenee.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 24.7.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 70
+1
 

On oma kohtaista kokemusta siitä miten kunto kohoo tai ei kohoa ja mikä vaikutus painoon on hitaalla ja pitkään jatkuneella liikunnalla,olin ylipainoinen silloin paino n 94-95 kiloa,kävin vesikävelyllä aluksi koska olin niin kipeä etten voinut edes vesijuosta,sitten kun aikaa kului vesijuoksinkin,noin 60min 1-3 kertaa viikossa,lisäksi kävelin sauvakävelyä 3x viikossa n 30-45 min kerrallaan,sitä piti välillä rajoittaa lihaskipujen ja akilleskipujen vuoksi.No,yleinen hyvänolon tunne kasvoi,uni oli parempaa mutta ruokahalu oli kova.Lihaskivut vähenivät merkittävästi ja pystyin lopettamaan lääkityksiä kipuihin.Paino ei laskenut kuin noin 3.5kg vuodessa,mutta siis yleinen hyväolon tunne ja jaksaminen myös henkisesti parani.Lääkärien ohje oli sitä ennnen että "pitää vain tottua näihin vanhuuden vaivoihin",avuton ammattikunta!!

Ei voida siis väheksyä mitään liikuntaa,mutta on totta että rasva ei pala eikä paino laskekunnolla ellei lisää tuohon yleseen lempeään liikuntaan kuntosalitreeniä ja ne syödyt kalorit syynin alle.
Joskus on kuitenkin pakko mennä omaa tahtia ja nostan itselleni hattua että sain kovat kivut kuriin ja pääsin eroon lääkkeistä ja takaisin ihmisten kirjoihin!
Annetaan kaikkien kukkien kukkia,voikukkakin tuo monelle iloa kun hymyilee ojan penkalta :)

Suosittelen kaikille netin ääressä roikkuville ja väsymystä valittaville niskasta kiinni itseään ja ylös ulos hapekkaaseen ilmaan metsän keskelle,sieltä se elämänilo löytyy ja toisinaan myös terveys!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 5.7.2013
Viestejä 4
+1
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Liikunta ja treenaus > Loistava artikkeli dynaamisesta harjoittelusta ja funktionaalisesta kunnosta