Kalorilaskuri

Ylipainoisuus kouluikäisenä

Ylipainoisuus kouluikäisenä

Keskustelun päävalikko > Perhe ja lapset > Ylipainoisuus kouluikäisenä

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Onko kommentoitavaa kokemuksen pohjalta tai muuten vaan?


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ oma kommenttini:

Itse olin ensivuodet normaalipainoinen, ja muistan, kuinka ylimielisenoloisesti suhtauduin erääseen naapurin tyttöön, joka oli ylipainoinen. Hänen kanssaan lähinnä touhusi, jos ei muita kavereita ollut tms. Ihan mukava kaveri, mutta silti mielestäni mukamast B-sarjan tapaus. Näin muistan suhtautuneeni häneen ja voin sanoa, etten todellakaan mitenkään ylpeile tällä seikalla. Tiemme erosivat, kun muutimme toiselle paikkakunnalle.

Muutaman vuoden päästä olin hänen asemassaan ja sain todellakin tuta sen kaiken, mitä hän on mahtanut vastaansa tuolloin saada. Koulussa sain osakseni "näppäriä pikkuvinoiluja" kesken oppituntien, mutta tökeröimmät kommentit tulivat itse asiassa aikuisikäisiltä sukulaisilta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 27.4.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 66
0
 

Mulla on kokemusta juurikin tuon tytön näkövinkkelistä..
Olin koko lapsuuteni vielä yläaste ikään asti pullean puoleinen, aina se viimeinen tyttö, joka valittiin liikuntatunneilla joukkueeseen.. Onneksi oli muutama luottoystävä (normaalipainoisia) jo tarha ajoilta ja asuin pienellä paikkakunnalla, joten sain samat kaverit niin ala, kuin yläasteellekkin.. Ilman heitä en takuulla olisi jaksanut..
Ylempiluokkalaiset "normaalipainoiset" jaksoivat jatkuvasti nälviä, kun kuljin verkkareissa, muuta en juuri kehdannut päälleni laittaa.. Liikuntatunneilla sain myös usein kuulla "Pelataan polttopalloa, Satu voi olla pallo.. No ei vaan, ei sitä kukaan jaksais nostaa, mut jos kieritetään pitkin maata.."
Myös koulun terveydenhoitaja painotti aina tarkastuksessa miten on taas päässyt vararengasta kertymään.. :(
Lopulta sain yläasteella tästä tarpeekseni ja aloin pudottaa painoa.. Sairastuin syömishäiriöön ja painokin putosi aika alas.. No, tähän painon putoamiseenpa ei terkkari ollut edelleenkään tyytyväinen vaan nyt sain kuulla olevani anorektikko.. Sitä en kyllä tosiaan ollut, vaikka hoikassa kunnossa olinkin..
Ihmiset ei koskaan ilmeisesti ole tyytyväisiä ja toisten pitää tuoda mielipiteensä julki muista ihmisistä välittämättä..

Hienoa Lusmu että opit läksysi, vaikkakin se täytyikin tapahtua kantapään kautta..

-Kaikki erilaisia, kaikki saman arvoisia-
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 28.4.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 3071
0
 

Olen ollut hyvä ystävä kahdenkin ylipainoisen lapsen kanssa ala-ja yläasteella. Lukiossa otin muutaman kerran yhteen luokan poikien kanssa, koska jostakin syystä he katsoivat asiakseen pilkata yhtä ystävääni hänen ylipainostaan. Teki pahaa katsoa miten ystävä loukkaantui kommenteista. Myöhemmin hän sairastui syömishäiriöön. En ole koskaan jaotellut ihmisiä painon mukaan, enkä muista muidenkaan luokkani tyttöjen tehneen niin. Pojat sen sijaan kiusasivat ylipainoisia sekä peruskoulussa, että lukiossa. Näin jälkikäteen ajatellen erikoista, koska yleinen oletushan on se, että naiset ja tytöt ovat julmia toisilleen.

Yleisellä tasolla kouluikäisten ylipainosta sen verran, että tehdessäni joskus ala-asteen opettajansijaisuuksia pisti silmään miten moni lapsi oli ylipainoinen. Todella moni myös mussutti koko ajan karkkia. Kysyin kerran eräältä luokalta, jossa oli 7-8 vuotiaita, että kuinka monella on hampaissa reikiä? Vain kolmella ei ollut kolmestakymmenestä. Todella huolestuttava kehitys. Minne jäivät karkkipäivät?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 29.4.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 97
0
 


Vierailija
Mä aloin ilmeisesti lihomaan neljännellä/viidennellä luokalla ala-asteella. Sitä aikaisemmissa kuvissa olen ollut toooosi hoikka nuori lapsi.
Kuudennella luokalla vaihdettiin paikkakuntaa, kaverit jäi.

Uudessa koulussa tietenkin kiusattiin. Piilotettiin kengät koulun alakerran roskikseen ja niitä piti etsiä tunti koulun jälkeen. Haukuttiin ties millä nimillä, jouluna ei tarvinnut hankkia kinkkua, koska mä olin olemassa.

Sitten siirryttiin yläasteelle ja kaikki paheni.

Melkein koko mun luokka kiusasi mua. Mä en ollut kuin lievästi ylipainoinen, mutta arka ja ujo, joka ei osannut pitää puoliansa. Kerran sanoin vastaan yhdelle pojalle, että pidä se turpa kiinni, tyhmä. Sitten se alkoi vinoilemaan siitä tyhmä-sanasta. Lopulta mä en enää uskaltanut mennä syömään ruokalaan, vaan olin nälissäni koko päivän, kunnes kotona mätin naamani täyteen ruokaa.
Kamalimmat muistot on liikuntatunneilta ja käsityötunneilta. Mut valittiin viimeisenä joukkueisiin ja käsityötunnilla kukaan ei halunnut mua ryhmätöihin. Muistan sen niin elävänä, kun meinasin purskahtaa itkuun käsityötunnilla.

Jonkinlaisena onnena mun selkä hajosi ja jouduin puolen vuoden sairaslomalle. Kävin tekemässä koulussa kokeita. Kukaan ei tunnistanut mua, vaikka kävelin niiden ohi. Silloin mulla oli ensimmäistä kertaa vaaleat hiukset ja selkään ulottuvista hiuksista lyhyiksi kynityt hiukset, nappasin keittiön sakset käsiin silloin.

Sitten muutettiin taas, takaisin kotikuntaan tänne Hollolaan. Täällä oli ne vanhat tutut ala-asteelta, mutta ne oli ihan samanlaisia kiusaajia kuin tuossa toisessa yläasteessa. Eivät hyväksyneet enää mua porukkaan, koska olin pullukka.
Onneksi oli sentään kaksi ystävää, jotka vielä hyväksyivät mut.
Lopulta mä siirryin toimintaluokalle, koska olin jäljessä opinnoista sairasloman takia.
Siellä oli sitten tietenkin ne kaikkein pahimmat tyypit, jotka heitteli mun päähän nuppineuloja jne.
Ja sain edelleenkin kuulla haukkumasanoja...
Toinen näistä pahimmista kiusaajista kuoli pari vuotta sitten ilmeisesti huumeiden yliannostukseen.

Jonkinasteinen kiusaaminen jatkui myös päivälukiossa. Lopetin sen ja siirryin iltalukioon, lyhyemmät koulupäivät, niin selkä ei rasittunut liikaa ja muutenkin siellä oli parempi ilmapiiri.

Mä en pysty katsomaan mun vanhoja kuvia, mä masennun heti. Näytän niissä niin masentuneelta ja loppuunajetulta... :(
Ja mua on vaikea tunnistaa mun vanhoista valokuvista. Näytän ihan eri ihmiseltä. Yläastekiusaajakaan ei meinannut tunnistaa mua.

Ulkonäkö saattaa muuttua, mutta haavat tuolla sisimmässä ovat vieläkin auki. :(
En muutu miksikään siitä arasta tytöstä, joka pelkää että sitä haukutaan läskiksi ja syrjitään.

Toivon mukaan tämä kertomus ei ollut hirveän katkonainen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 29.4.2009
+1
 

Mä oon kai aina ollut enemmän normaalipainon ylä- kuin alarajoilla, ja vaikka mua kiusattiin aika paljonkin, niin itsekin kiusasin, sillä en itse ollut se kaikkein lihavin. Mua itseeni kiusattiin eniten aikaisin alkaneen murrosiän takia ja esim rintojen takia. Nyt lähinnä huvittaa että ne samat räkänokat, jotka silloin vinoili mun rinnoista, kuolaa tänä päivänä vaan epätoivoisesti sellaisten perään :)
Kouluaika oli tosi rankkaa, mutta jostain syystä en kuitenkaan koe saaneeni varsinaisia traumoja kiusauksesta. Asia oli silloin vakava, ja kiusaukseen puuttuivat vanhemmat ja opettajakin, mutta lähinnä vain ärsyttää. Halveksin silloisia kiusaajiani edelleen, mutta tyytyväisenä (ja pitkävihaisena) voin todeta, että eipä heistä sitten mitään tullutkaan. Tämän sain todeta ollessani kesän töissä kotipaikkakuntani lähikuppilassa, ja kaikki entiset kiusaajani olivat siellä asiakkaina... räkäkännissä, kuset housussa nipistelemässä tarjoilijaa takapuolesta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 4.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 201
0
 

Mun on pakko kommentoida tähän, vaikka itse en ollutkaan ylipainoinen, päinvastoin. Olin kuitenkin aina ulkopuolinen tyttöjen ja poikien porukoista, ja oma opettajani suorastaan siunasi syrjintäni, jollei jopa lietsonut sitä.

Olin luonnostani hyvin hyvin hoikka, ja lapsena poikia huomattavasti pidempi. Sain kuulla olevani heinäseiväs ja lauta. Koska vieläpä ratsastin ja joku keksi että etuhampaani olivat isot, minua oli hauskaa haukkua hevosnaamaksi etc. Kiusaamiseni oli päivittäistä huutelua, nälvimistä ja joskus tönimistä. Lähinnä sellaista missä mulle naurettiin isolla porukalla kun joku oli keksinyt huutaa ensin jotain "nokkelaa". En ollut mikään ujo uhri, vaan voisin kuvitella että hauskinta kiusaamisessani oli se että minut sai suututettua, ja huutamaan takaisin. Jos pojat tönivät, tönin takaisin. Tai kun tytöt juoksivat minua koulunpihalla karkuun, minä todella juoksin perässä ja yritin päästä mukaan porukkaan.

En muista että olisin suhtautunut itse ylimielisesti pulleampiin koulukavereihin, kiusaajissani oli normaalipainoisia sekä pullukoita. Paino ja ulkonäkö ei merkinnyt mulle juuri mitään siinä iässä, mutta koin järkyttävänä muiden kommentit omasta olemuksestani. En koskaan ollut mikään luokan suosituin tyttö tai kaunotar. En koskaan tanssinut hitaita diskossa tai teiniseurustellut peruskoulussa. Jotenkin mieleeni jäi perustavanlaatuisesti kuva että olen ruma, laiha ja epäsuosittu.

Lukion jälkeen palasin käymään kotipaikkakunnalle, ja ääni kellossa oli muuttunut. Yhtäkkiä pitkähkö ja hoikka olikin se tavoiteltu juttu. Mallinmitat. En kuitenkaan osannut oikein iloita tästä ruma ankanpoikanen-efektistä, koska pidin kiusallisena että entiset kiusaajani pyysivät minua kilpaa treffeille ja pyytelivät anteeksi aikaisempaa typerää käytöstään. Anteeksi toki olen antanut, lapset ovat julmia siinä iässä, jos heidän antaa olla. Mutta jonkin ison haavan se koko peruskoulun ajan kestänyt ulkopuolisuus jätti.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 4.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 191
0
 

Mä en muista itse kiinnittäneeni ennen yläasteelle menoa hirveämmin huomiota omaan saatika sitten muiden ulkonäköön. Enkä silloinkaan mitenkään hyljeksinyt muita ulkonäön perusteella. Satunnaisesti saatoin vertailla teinikriiseilyssä itseäni muihin. Lähinnä todentaakseni omia komplekseja pienemmiksi tai suuremmiksi. Ajattelumallilla,että oon sentään paremman näköinen kuin toi. Kaverisuhteisiin nämäkään ajatukset eivät vaikuttaneet. Yksi parhaista ystävistäkin oli ylipainoinen.
Painosta kyllä sai koulussa kuulla, toisilla liian vähän ja toisilla liikaa. Pojat taisivat tehdä muutamille sanallista herjaa enemmän. Tyttöjen puolelta se oli ehkä pahempaa, koska näppärästi ei-miellyttävä jätetään ulkopuolella. Itsekkin tähän syyllistyin. Hävettää sanoa. Pilkat ym. ei teineillä keskity pelkkään painoon, mukaan kuuluu omituiset harrastukset, muu ulkonäkö, kotitausta jne.

Huonoja kokemuksia itsellä on terveydenhoitajista vähän enemmänkin sitten. Ala-asteella olin hoikka, mutta terkkari käski kiinnittämään huomiota herkkujen syöntiin, jottei tule masu kasva liikaa. Ala-aste kuvia katsoessa en kyllä ymmärrä syytä huoleen tai pointtia mainita paljon liikkuvalle lapselle. Eih! Onneksi en siinä iässä vielä tajunnut, vasta myöhemmin tämäkin lausahdus kyti pääkopassa.
Yläasteella sitten hössötettiin ihan turhasta ja varsinkin lukioikäisenä sain noottia sairaanhoitajilta laihoista käsivarsista jokaikisessä verenpainemittauksessa.Yksi syytti ja suorastaan raivosi minun sairastavan anoreksiaa, kun hän oli niitä niin paljon nähnyt. *ihastuu* Ihan sellaisesta ei kuitenkaan ollut kyse, vaikka liikunnasta oli tulossa pakkomielle. Itseasiassa vielä aikuisiälläkin on asiaa ihmetelty. Käsiin yritinkin saada jossain vaiheessa habaa, mutta nyt olen menettänyt jo toivon enkä puntilla ole jaksanut käydä vuosiin. (kotona tulee silti painoilla muutaman kerran viikossa heiluttua. ) Että käy se toisinpäinkin. Nyt tekisi mieli käydä kysymässä noilta tyypeiltä, olenko nyt pyöreämpänä sopiva heillekin?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 14.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 88
0
 

Mulla on aika samanlaiset kokemukset. Oon myös mielestäni ollut lihava niin kauan kuin muistan mutta oikeasti vasta kolmannelta luokalta lähtien aloin lihomaan hälyttävän paljon. En tiedä miksi oikeastaan. En ole pystynyt paikantamaan mitään tiettyä elämän muutosta mistä se johtuisi. Vanhempani eivät koskaan painostaneet laihtumaan mutta terkka ja opettaja kylläkin. Ja hassua kyllä en alle 12 veenä edes yhdistänyt lihomistani syömiseeni vaan en rehellisesti tiennyt/tajunnut mistä se johtui. Luulin painon olevan samanlainen ominaisuus kuin hiustenvärin, se vain on mitä on. Aika pian ton lihomisen seurauksena? hävisivät kaverit ja itsetunto. Tuntu ettei mussa muuta ookkaan kun ylipainoa kun siitä aina jauhettiin. Ja silloin se oli vielä poikkeavaa olla lihava lapsi. Meidän koulussa (350 oppilasta) oli vain korkeintaan parikymmentä selvästi ylipainoista sillon. Nykyään kun päiväkodissa katsoo lapsia niissä on aika paljon sellasia minkä kokonen mää olin. Ei silloin edes tehty lapsille mitään d-mitoitus housuja joten mulla oli aina trikoot viä kuudennellakin kun ei farkut menny päälle. Sitten yksien itkupotkuraivareitten jälkeen äiti osti mulle levikset vaikka ne oli ilmeisesti sikakalliit ja niistä lyhennettiinkin varmaan 15 cm lahkeesta. Niitä sitten pestiin ja kuivattiin vain iltasin että mulla oli aina yhet ja samat housut kuudennen loppuun :D

Mua ihmetyttää ettei esim se terveydenhoitajakaan koskaan kertonut mulle selkokielellä miksi olen lihava ja mitä sille nyt tehdään vaan päivitteli vaan että taas on tullut painoa lisää. Eikä mulle myöskään kerrottu miksi se ylipaino on niin vaarallista, joten vedin omat johtopäätökseni ja kuvittelin että se on vain ulkonäkökysymys. Kyllä mun mielestä lapsellekin voi puhua terveellisistä elämäntavoista ja ylipainosta jos sen tekee lapsentasoisesti ja asiallisesti välttäen sanaa laihdutus, mitä kasvuikäisen ei edes pitäisi tehdä. Äiti on itse ylipainoinen ja on jotenkin aina osannut suhtautua siihen hyvin. On tiennyt miten vaikeeta mulla on ollut ja on sanonut auttavansa laihdutuksessa jos apua tarvin/haluan mutta ei koskaan painostanut. Isä joskus kyllä kommentoi ikävästi ja mua ärsyttää vieläkin positiiviset kommentit tyyliin ootpa sä laihtunut paljon. Silloin kun viimeks laihduin meidän isä puhu mulle kun koiralle jota kehutaan tai ainakin siltä musta tuntu. Mulle tulee vaivaantunut olo että saa kehuja tollasesta asiasta. Ei oikein tiedä mitä sanoa. Miksi mua pitäis erityisesti kehua kun ei muitakaan "normaalisti" hoikkia ihmisiä sen kummemmin jatkuvasti ylistetä esim. juhlissa niiden hoikkuudesta.

Mäkin näköjään vähän avauduin :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 19.7.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 54
0
 

 enilssoni kirjoitti...
Huonoja kokemuksia itsellä on terveydenhoitajista vähän enemmänkin sitten. Ala-asteella olin hoikka, mutta terkkari käski kiinnittämään huomiota herkkujen syöntiin, jottei tule masu kasva liikaa. Ala-aste kuvia katsoessa en kyllä ymmärrä syytä huoleen tai pointtia mainita paljon liikkuvalle lapselle. Eih! Onneksi en siinä iässä vielä tajunnut, vasta myöhemmin tämäkin lausahdus kyti pääkopassa.
En mäkään ymmärrä miksi ne terkat aina jauhaa tosta ulkonäöstä jos lapsille puhutaan terveellisestä syömisestä. Vois vaikka mielummin sanoo että hampaat menee tai muuten painottaa sitä terveyspuolta eikä mistään isoista masuista höpöttää. Ja tämä siis vain jos aihetta on.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 19.7.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 54
0
 

Mullaki oli kouluaika aivan hirveetä.. Etenki tytöt oli mun kimpussa siittä miten milloinki olen hirvee ja lihava ja ja ja.. Loppujen lopuksi en ollut lihava, hieman pyöreä ja kehityin naiselliseksi kamalan aikaisin. Mulla kans luokanopettaja, joka oli koko ala-asteen rehtori, siunasi koko homman. Sitte ku en menny kouluun, niin näitten kiusaajien vanhemmat kävi äitiä haukkumassa omalla pihalla kuinka tämä on niin leväperäinen ku antaa lapsen lintsata! Rehtori uhkasi tulla kotoa hakemaan ja kerran sen tekikin. Kukaan ei uskonu sitä mitä joudun kestämään.

Sitte about 15v onnistuin ajautumaan väkivaltaiseen suhteeseenkin, tuossa vaiheessa tuli syömishäiriö 170cm / 43-45kg ja olen vielä tosi isoluinen. Olin kouluaikoina tosi masentunu ja epäilen että näistä johtuu sekin etten kovin herkästi keneenkään luota vieläkään. Kavereihin kun en ole koskaan voinut luottaa.

Näin tässä eräänä päivänä loppukesästä yhtä kiusaajaani, oli kamalan riutuneen näköinen ylilaiha, oli n. 1,5v. lapsi mukanaan ja tuli mulle vanhempieni luo juttelemaan. Kyseli että kuinka olen selvinnyt lasteni kasvatuksesta, pojat on nyt 10 ja 7 ja molemmilla ollut käytöshäiriöitä ja kiitettäviä vetää koulusta! Lisäksi olen työskennellyt perhepäivähoitajana. Hän tuijotti suu auki että miten jaksoin kun hän ei meinaa ensimmäistä saada kuriin. Kyseli että mitä teen, sain kertoa että luen unelma-ammattiini maisemasuunnittelijaksi, hän oli juuri yliopistosta valmistunut työttömäksi. Aviomies seisoi koko ajan vieressäni ja on kerrassaan hurmaava keskustelija, kuten aina!!! Nainen kysyi että olenko juhlimaan menossa miehen kanssa kun niin hienona, totesin että ei kun tulin suoraan opintojen parista! Siis se vain tuijotti mua ihmeissään, yritti ilmeisesti saada pyydettyä anteeksi tai jotain, vaan ei onnistunut siinä.

Nykyisin olen itsetietoinen, tiedän että miellytän miehiä muodoillani. Aviomiehelleni olen 100% uskollinen, mutta toisinaan häntäkin huvittaa kun joku jää minua tuijottamaan. Tuntui valtavan helpottavalta tavata suurin kiusaaja, jutella erittäin sivistyneesti, ystävällisesti ja hyvin iloisesti niinkuin luonteeseeni kuuluu. Ylpeänä siitä mitä olen, äiti, vaimo, nainen, ystävä: Minä. Josko voisin viimein jättää syömishäiriöt ym taakseni ja katsoa eteenpäin.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 9.10.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 600
0
 

Muistuipa mieleen oma yläasteen kouluterveydenhoitaja. Katseli jotain kasvukäyriä ja huomautti, että painoa on vähän liikaa. Vaan kun ei ollut, olenpahan vain sitä tyyppiä, että viimeinen "lapsenomainen" pyöreys hävisi vasta yli kakskymppisenä. En minä mikään hoikka ollut, mutta ihan normaalipainoinen sieltä indeksin yläpäästä. Ei siitä huomautuksesta mitään traumoja tullut, mutta on kuitenkin jäänyt mieleen.

Kiusattu olin koko kouluajan, tosin lukiossa vähän vähemmän kuin aiemmin, koska pahimmat kiusaajat eivät sinne päätyneet. Painosta en muista kenenkään kiusanneen, mutta minussa nyt riitti muutenkin aihetta, ettei tarvinnut varta vasten hakea tuollaista syytä. Osittain syynä voi tietysti olla sekin, että pahin kiusaaja oli minua lyhyempi ja pyöreämpi, joten kai silläkin sen verran itsekritiikkiä oli, että tajusi aiheen voivan iskeä omaan nilkkaan.

Minun "nykyinen elämäni" alkoi, kun läksin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja jätin kaikki entiset tutut taakseni. Pääsin aloittamaan alusta oppilaitoksessa, jossa kukaan ei tuntenut minua entuudestaan, ja huomasin, että jotkut ihmiset ihan oikeasti pitävät minusta ja ovat kiinnostuneita mielipiteistäni.

Entisiä kiusaajiani en ole nähnyt poismuuton jälkeen, eikä kiinnostakaan. Yksi entinen työkaveri kerran sanoi, että on se vaan kumma, miten ne luokan kovikset on niitä, jotka jämähtää kotipaikkakunnalle, kun taas me hiljaiset hissukat lähdetään "maailmalle seikkailemaan". Toisaalta, kukapa haluaisi jäädä sinne kotipaikkakunnalle katselemaan kiusaajiaan päivästä toiseen?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 9.10.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 54
0
 

Minä olin jo vauvana kamalasti ruoan perään. Äidilleni huomautettiin kun olin ihan pikkuvauva, että älä syötä sitä niin paljon kun on liian painava. Äiti puolustautui sillä, että ei mua saa millään muulla hiljaiseksi :)
Lapsuudestani muistan myös sen että rakastin makeaa ja erityisesti syömistä yli kaiken. Muistan ruoan olleen ajatuksissani alvariinsa. Ja oon vihannut itseäni painoni takia ihan pienestä asti. Muistan että vedin vatsaa sisään jo ala-asteella koko ajan. MYös yksin kotona ollessani jotta näyttäisin hoikemmalta. Liikunta on ollut minulle vastenmielistä aina. En vain pidä siitä että hikoilen ja hengästyn. En tykännyt leikeistä joissa juostaan. Sähly ym oli kivaa koska siinä tavallaan unohti liikkuvansa kun keskittyi peliin. Nykyään suurinpiirtein samasta syystä pidän tanssillisista lajeista sekä pilateksesta. Keskittyminen on muualla kuin verenmaku suussa treenaamisessa.
En minä mikään sairaalloisen lihava ole ollut koskaan, painoindeksin yläpäässä on paino ollut koko kouluajan.
Ehkä ajattelumallini on peritty äidiltäni joka oli aina laihdutuskuurilla ja huomautteli myös minun painostani. Luulisin hänen tarkoituksensa olleen vain suojella mua samalta tilanteelta kuin hän itsekin oli, ikuiselta laihdutuskuurilta ja itseensä tyytymättömyydeltä mutta vaikutus oli päinvastainen. Ehkä tuo kieltäminen sai minut ajattelemaan vain ruokaa, se muuttui vieläki houkuttelevammaksi.
Mulla oli kategoriat laiha = kaunis, fiksu ja hyvä ihminen, lihava = huono ihminen, tyhmä ja ruma. Itsehän kuuluin jälkimmäiseen. Tunsin olevani tasavertainen toisen lihavan ihmisen seurassa. Vieläkin huomaan kiinnittäväni ihmisissä ensimmäisen huomioni siihen onko tämä lihava vai hoikka tiedostamattani. Ai ka sairasta...
Kehityin myös todella aikasiin, rinnat oon omistanut lähestulkoon niin kauan kuin muistan. Minulla on lisäksi leveä lantio ja hartiat sekä kapea vyötärö lantioon nähden, eli aika lähelle tiimalasi, mikä on suht kiitollinen vartalomalli lihomiselle. En ehkä näytä niin lihavalta kuin oikeasti olen kun muodot ovat "oikeissa paikoissa", näin olen ainakin kuullut.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 7.3.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 50
0
 

Minä olin myös ylipainoinen tarhasta yläasteelle. Yläasteella sitten helpotti vähäksi aikaa, mutta nyt ollaan taas ylipainoisuuden puolella. Minua kiusattiin 1. ja 2. luokalla välillä aika reippaasti, mutta suosioon se ei koskaan vaikuttanut. Olin aina kaikkien kaveri ja kiusaajatkin tykkäsivät, vaikka piikittelivätkin välillä. Voi olla, että olin vain herkkä lapsi ja pieninkin kommentti aiheutti pahan mielen. Olin kuitenkin pitkä (eli ylipainoisena todella iso verrattuna toisiin lapsiin) ja kovinkaan moni ei uskaltanut tulla uhittelemaan, koska saivat aika nopeasti joko minut tai kaverit peräänsä.
Ensimmäisen kahden luokan jälkeen muutimme Irlantiin, jossa en liiemmin kuullut kommentteja painostani. Ehkä siksi, koska Irlantilaisiin lapsiin on hyvin vahvasti istutettu käytöstavat eikä hienossa yksityiskoulussamme muutenkaan suvaittu kiusaamista laisinkaan.
Voi siis sanoa, että eniten olen ehkä kiusannut itseäni. En koskaan näyttänyt samalta kuin muut, vain jouduin katsomaan kavereitani alaspäin ja en aina pystynyt juoksemaan tai urheilemaan niin nopeasti tai hyvin kuin muut. Tottakai vähemmästäkin tulee lapselle sellainen olo, että ei kuulu joukkoon ja haluaisi olla juuri niinkuin kaikki muut. Samanlainen olo jatkuu nytkin. Kaveripiiriini ei kuuluu yhtäkään ylipainoista ihmistä ja vaikka oikeastaan kukaan ystävistäni ei ole painostani minulle huomauttanut, on olo aina sellainen, että en ole yhtä hyvä tai kaunis.
Olen päättänyt, että jos minulle tulee lapsia (jotka mitä luultavimmin ovat taipuvaisia ylipainoon), niin teen kaikkeni, että heille juureutuisi terveelliset elämäntavat, mutta samalla haluan välittää lapsille sen viestin, että paino ei tee heistä huonompia kuin muut.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 29.3.2010
Viestejä 14
0
 

Meidän luokalla oli joskus reippaasti ylipainoinen tyttö ,mutta niin elämää täynnä, hauska ja mukava :) Hän oli suhteellisen suosittu eikä kukaan kiusannut tai sorkkinut häntä(paitsi joitain poikien tyhmiä kommentteja jotka kuitenkin loppuivat suhteellisen pian hheidän saatuaan järkeä päähän). Muistaakseni hän seurustelikin joskus kahdeksannella.

Tästä voimme oppia ,että kaikki on asenteesta kiinni , ja näyttäkäämme samaa omille lapsillemme jotta he tajuisivat kuinka jokainen on ihana omana itsenään Pomppii
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 23.4.2011
Viestejä 3
0
 

Olen ollut ylipainoinen niin kauan kuin muistan. Aina ei näin ole ollut. Sain toissa vuonna käteeni neuvolakorttini, jossa vielä kolmevuotistarkastuksen kohdalla lukee alipainoinen. Jo kolmen vuoden päästä kortissa lukee ylipainoinen.

Olin jo kouluun mennessä pyöreä. Itseäni se ei haitannut. Mulla oli ala-asteella paljon kavereita ja olin suosittu. Tykkäsin koulusta. Toki välillä kuulin myös haukkumista, mutta en mitään sen suurempaa.

Yläasteella kaikki muuttui. Oli mulla edelleen kavereita, mutta mua haukuttiin ja eniten satutti niiden ala-asteaikaisten "kavereiden" takinkääntö kiusaajien puolelle. Myöhemmin olen ymmärtänyt sen olleen osittain ryhmäpainetta, osittain kateutta loistavasta koulumenestyksestäni ja osittain ihan omaa syytä. Satuttaa se silti. Koskaan en kuitenkaan ollut yksin, mulla oli aina pari hyvää ystävää ja muutama kaveri. Kokosin myös ympärilleni muita hylkiöitä, joita kiusattiin.

Yläasteen jälkeen ammattikoulussa en enää huomannut kiusaamista. Jos olisin jäänyt paikalliseen kouluun, olisi sitä ehkä esiintynytkin, mutta olin saanut tarpeekseni ja vaihdoin suosiolla paikkakuntaa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 23.5.2011
Viestejä 18
0
 

Itse ainakin tiedän miltä tuntuu olla ylipainoinen ja koulukiusattu Hämillään
itseäni kiusattiin ala-asteella ja kun pieni koulu oli niin ei siihen puututtu niin kuin olisin halunnut ja perheeni rahatilanne ei ollut mikään hyvä silloin ja siitäkin sain osani kiusauksessa.
ajattelin että kun pääsin 6 luokalta että ylä-asteelle pääseminen olisi pelastukseni että isompi koulu että siellä kiusaamiseen puututtaisiin paremmin noh ylä aste alkoi ja huomasinkin että se olikin vielä pahempaa kuin ala asteella oleminen.
noh kouluni alkoi kärsiä tuon takia ja aloin viettämään aikaani koulun sijaan kylällä kierrellen paikkoja tai teeskennellen vanhemmilleni että olen kipeä.
asiat paheni siihen pisteeseen että minut uhattiin sijoittaa toiseen perheeseen joten koulu ehdotti mukautettua/tarkkailu luokkaa minulle noh sinne sitten minut laitettiin ja aloin käydä siellä koulua ja pääsin hetkellisesti eroon kiusaajistani mutta kyllä sielläkin tunsin itseni ulkopuoliseksi ja vetäydyn itseeni ja en juurikaan puhunut kenenkään kanssa jotenkin kuitenkin suoritin ylä asteen siellä loppuun ja pääsin ammatti kouluun jonka suoritin osittain kanssa mukautettuna.
tähän päivään astikkin kärsin kiusaamiseni takia huonosta itsetunnosta ja siitä että minun on vaikea luottaa kehenkään ja ne kaverit joita minulla on vielä tuolta mukautetulta luokalta niin heihinkään en 100%pysty luottamaan vaikkei he minua olekkaan kiusanneet.
monta kertaa tuona aikana kävi paljon itsetuhoisia ajatuksia mielessä mutta jotenkin vain jaksoin tuon helvetin käydä lävitse :(

tästä olen sen oppinut että nyt kun olen 3 lapsen äiti niin otan omien lapsieni huolet tosina ja puutun asioihin jos siltä näyttää että jokin on vialla koska onneksi tuosta ajasta on koulujen kiusaamis asioihin hieman paremmin alettu puuttumaan.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 15.3.2012
Viestejä 1
0
 

Kaikenlaista tarinaa sitä tästäkin aiheesta on.

Minä katselin tuossa vanhoja koulukuvia. En tiedä miksi ja milloin alkoi se läskiksi haukkuminen kaiken muun ohella, mutta ainakin eka ja tokaluokalla olen ollut ihan normilapsonen, sitten siitä eteenpäin olen alkanut paisua. Ihan kuin läskiksi haukkumisesta olisi tullut itseään toteuttava ennustus. Kai minä jotenkin päättelin sen niin, että jos se rooli on mulle kerran annettu niin kai se on täytettävä.

Terveydenhoitajalla kävin säännöllisesti punnituksissakin ala-asteen loppuluokilla, mutta mitäpä iloa niistä oli muuta kuin todeta, että nousee se. Ja joka kerta se sama hokema "turhat pullat pois" ja mitäpä minä siitä ymmärsin siinä mielessä, että meidän kotona ei syöty pullaa. Ja että "kasvuikäisenä ei tarvitse laihduttaa" sekä "lapsenpyöreys katoaa pituuskasvun myötä kun tuo painon nouseminen vain lakkaa tai edes hidastuu". Ennen kouluikää tykkäsin myös liikkua, koulussa se riemu minulta vietiin hyvin tehokkasti monella tapaa. Ja kun lihoin, ei se mitenkään asiaa helpottanut. Elämäni pyöri kirjaimellisesti napani ympärillä, masupömperössä ja siinä, mitä sille pitäisi tehdä, samoin kuin äidilläni. Kyllä minä tiesin laihduttamisesta ja terveellisistä elintavoista yhtä ja toista jo kymmenenvuotiaana. Huutelut olivat jatkuvia "liikkuva lihatiski / läskitiski", "pontso", "voipallo", "varokaa! alta pois, nyt se vyöryy tännepäin" vain sivistyneimmät mainitakseni.

Yläasteella asiaa ihanasti värittivät vielä epäonnistunut permanentti, hammasraudat ja silmälasit. Ah! Koin, että minä en ole mikään enkä ainakaan oman sukupuoleni edustaja, jos en kelpaa sen enempää siihen toiseenkaan. Toiset rimpuilivat teini-ihastuksien ja seurustelukuvioiden ristipaineissa mutta minä en koskaan edes voinut sanoa ystävilleni jos olin johonkuhun tykästynyt, koska jotenkin tuntui siltä, että se ei kuulu minulle. Minulla ei ole mitään jakoa niissä kuvioissa koska olen hylkiö ja minulle ei sellaisia sydämentykytyksiä sallita, ne on vain niitä varten, jotka ovat normaaleja. Vasta ammattikoulussa ja aikuisena saatoin alkaa harjoitella naiseksi kasvamista.

Myös opettajat antoivat oman osansa mausteita soppaan. Kun ala-asteen opettaja eräänä keväänä todistusten jakamisen yhteydessä halusi muistaa kesäksi jokaista oppilastaan Tenavat-sarjakuva-aiheisilla postikorteilla, oli hän kauniisti valinnut minulle jumppaavan Ressun ja tekstin "solakkuutta ei voi vetää hihasta, sen eteen täytyy rääkätä lihasta". No, elämänohjehan se tuokin on. Ehkä olisin saanut parempia eväitä jostakin, missä olisi kannustettu minua hieman toisenlaisesta näkökulmasta, kuten muutkin luokan oppilaat saivat. Muistan olleeni jotenkin pettynyt ja hämmentynyt ja vasta nyt aikuisena olen myös käsittänyt miten äärettömän ajattelematonta ja tarpeettoman julmaa se oli. Yläasteen luokanvalvoja puolestaan kuittasi valitukseni nimittelystä tokaisemalla "ei pidä olla niin herkkänahkainen, meillä kaikillahan on lempinimiä".

Eli summataanpa yhteen. Ylipainoisuus kouluikäisenä muodostui minun kasvuni ja kehitykseni ohjaavaksi teemaksi. Alkuun siitä ei ollut vaivaa mutta kun joku keksi minun olevan ehkä pyöreähkö, siitä tuli itseään toteuttava ennuste. Kasvoin lihavaksi, kasvoin siihen rooliin sosiaalisissa kuvioissa, minulle kehittyi ylipainoisen identiteetti ja minulle muodostui tietty kuva itsestäni. Kuten sellainen, että en ole liikunnallinen enkä voi siinä koskaan menestyä tai saada siitä mielihyvää. Sellainen, että en ole naisellinen enkä viehättävä eikä minun kannata edes yrittää koska teen itseni siten vain naurunalaiseksi. Sellainen, että minun kannattaa ottaa se mitä saan sillä muun tavoitteleminen olisi itsepetosta. Sellainen, että minä en elä kasviksilla. Muun muassa kaikki nämä kuvat minusta ovat osoittautuneet vääriksi, mutta sen tajuamiseen on mennyt toinen puoli elämää. Opimme koulussa paljon asioita: monia luku- ja taitoaineita, turhaakin tietoa, opimme jotakin myös sosiaalisista suhteista ja vuorovaikutuksesta, mutta kuinka moni ymmärtääkään, että tärkein läksy mitä kouluaikana opitaan koskee omaa itseä?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 29.3.2012
Viestejä 3
+1
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Perhe ja lapset > Ylipainoisuus kouluikäisenä