Kalorilaskuri

Mausteiden käyttöä

Mausteiden käyttöä

Keskustelun päävalikko > Ruokareseptit > Mausteiden käyttöä

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Tässä pohdiskelin että itse en käytä maisteina kuin suolaa ja mustapippuria ruoanlaitossa... enkä itseasiassa juuri sitä mustapippuriakaan.

En juurikaan maista muita mausteita elleivät ole sitten jotenkin todella voimakkaan makuisia (ja tällä nyt en tarkoita tulista)

Käytättekö te ihmiset paljonkin mausteita ja miten ruoan maustamisen jalon taidon voi oppia ihminen jonka makuaisti taitaa olla täys nolla :-3
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 6.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 97
0
 

No nyt kyllä olen eri mieltä. Itse käytän paljon mausteita, mutta mutta, syynä on nimenomaan makuaistin turtuminen.

Piti opetella irti järkyttävästä liikasuolan käytöstä (siis aikuisten oikeasti liikaa), ei mennyt kuin 2 viikkoa ja olin tottunut uuteen pienempään määrään.

Ja ruuan maustaminsen voi oppia maistelemalla. Eli lisäät keitokseesi mausteita, sitten maistat, sitten lisäät mausteita jos tarvii ja maistat uudestaan jne.

Ja suola ja mustapippuri riittää kyllä melkein mihin vaan maustamiseen ;)

Ohjeissa on mausteet yleensä merkitty ja ne voi olla aika omituisiakin jos teet esim. intialaista ruokaa. Perusperiaate on kuitenkin aina sama, Aina pitää maistaa keitettäessä sitä ruokaa, ei vasta lautaselta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 6.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

Valmiina saa maustesekotuksena Broilerimausteen (sopii myös possuun) ja Pihvimausteen maustehyllystä, semmosia sinisiä pusseja! Jos ottaa lihat aina muuten naturellina, niin saa välissä vaihtelua! Hyvä homma! Ite käytän kuitenkin myös useimmiten vain suolaa ja pippuria myllystä :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 7.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 885
0
 

Hehe... Meillä ei muuta käytetäkään ku mausteita. :D

Kun me muutettiin tänne, mukaan tuli 25 muuttolaatikkoa, joista 2 olivat pelkkiä mausteita. Me myös tuodaan usein ulkomailta mausteita jos ei paikalliset ole tarpeeks hyviä.

Makutottumuksia varmasti nämä! Me usein kokkaillaan intialaista, thai, italialasta, espanjalaista ja portugalilaista ruokaa ja kaikki ne vaatii omat mausteyhdistelmänsä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 7.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 33
0
 

Mä en jotenkin tykkäile noista valmismaustepussukoista joissa on kaikki sekasin. Miten minä sitten tiedän mikä mauste maistuu miltäkin?

Ehkä tässä vaan pitää alkaa rohkeasti kokeilemaan perinteisellä tavalla, eli mauste kerrallaan ja maistaen. :D

Mistä olisi hyvä aloittaa? Mitkä on semmoisia perusmausteita joita oppii käyttämään nopeasti?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 9.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 97
0
 

Mä opettelin maustamisen sillei että otin ensin suolan kanssa maustepaprikan ja sitten valkosipulijauheen ja nyt oon ottanu chilinkin valikoimiin :D Lidlistä ostin kerran mausteita ja sieltä löytyy hyvin kaikki mitä nykyään käytän Enkeli
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 9.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 785
0
 

Ite ainakin lisään aina broileriin esimerkiks sitruunapippuria, inkivääriä ja currya. Chili on kans hyvä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 10.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 148
0
 

Tää on kyllä hauska topikki :)

Suosittelen aloittamaan siitä mitä jo tietää, eli suolasta ja pippurista.
Kokeile eri suolan muotoja: yrittisuola, vuorisuola, merisuola, stokan kallein, pieni kide, suuri kide, jodi, ei jodi, aromisuola.

Mustapippurista ehdottomasti pitää kokeilla kokonaisia esim. keittoon, sitten kokeile huomaatko eroa myllytystä pippurista versus purkki. Tähän voi sitten ottaa luontevasti valko-, rosee-, maustapippurin (ja katajanmarjan - muodonvuoksi) mukaan. Tästä onkin lyhyt matka kaupan chileihin (jotka kyllä yleensä ei ole kovin hyviä).

Ja kesän kynnyksellä yrtit kehiin.

Välttäisin kyllä noita mausteseoksia en siksi, että olisivat huonoja vaan siksi että ei auta opettamaan makuja. Broilerimauste käy kyllä melkein mihin vaan ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 10.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

Kannattaa myös mausteseoksissa yms. katsoa sisällysluetteloa; itte karttelen turhia sokereita ja niitä on ympätty tosi moneen tavalliseenkin maustetusta tomaattimurskasta sitruunapippuriin.. samoin niitä E:llä alkavia ainesosia löytyy noista valmisseoksista yllättävän paljon.. Ihmettelee
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 11.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 124
0
 

Loistavia vinkkejä! Tänään maustoin possuleikkeen suolalla, mustapippurilla ja pöffäyksellä chiliä. Pitäisi varmaa valita joku sellainen ruoka jossa ne mausteet maistuvat paremmin, sillä oikeastaan en maistanut mitään muuta kuin sen suolan. Liekö vikaa maistajassakin..

Tuoreen paprikan mausta pidän kovasti, mutta paprikajauhe sen sijaan maistuu oudolta.

Mietin juuri aamulla että eikös lähes kaikissa keitoissa ole meiramia? sitä pitänee maistella seuraavaksi.

Kertokaa lisää hyviä vinkkejä mausteidenkäytön opiskeluun!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 11.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 97
0
 

Yrteistä kannattaa kokeilla ainkin timjamia ja rosmariinia. Sopivat melkein mihin vaan, lihaan (broiler, nauta, riista) ja kasviksiin (uunipaahdetut, öljymarinoidut, etc). Samoin pestokastikkeen pyöräyttää helposti basilikasta ja persiljasta pelkän öljyn ja suolan kera (ei välttämättä tarvi parmesania, pähkinöitä tai valkosipulia) Ja tämä pelkistetty pesto sopii muuten törkeen hyvin riistan kanssa.

Mut tärkeintä maustamisessa on se et uskaltaa kokeilla joskus jotain mikä kuulostaa ensin ihan omituiselta. Välillä meinaan tulee tehtyä todellisia löytöjä kuten juustot vaahterasiirapilla, pähkinäöljyllä, timjamilla ja vasta rouhitulla mustapippurilla :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 11.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1423
0
 

 jeranen kirjoitti...
Yrteistä kannattaa kokeilla ainkin timjamia ja rosmariinia. Sopivat melkein mihin vaan, lihaan (broiler, nauta, riista) ja kasviksiin (uunipaahdetut, öljymarinoidut, etc). Samoin pestokastikkeen pyöräyttää helposti basilikasta ja persiljasta pelkän öljyn ja suolan kera (ei välttämättä tarvi parmesania, pähkinöitä tai valkosipulia) Ja tämä pelkistetty pesto sopii muuten törkeen hyvin riistan kanssa.

Mut tärkeintä maustamisessa on se et uskaltaa kokeilla joskus jotain mikä kuulostaa ensin ihan omituiselta. Välillä meinaan tulee tehtyä todellisia löytöjä kuten juustot vaahterasiirapilla, pähkinäöljyllä, timjamilla ja vasta rouhitulla mustapippurilla :)
Hyvä.
Käytän ja kasvatan erilaisia yrttejä ja suolan käyttö vähenee
radikaalisti,sitä vain ei tarvitse niin pajon kun maustaa yrteillä
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 15.8.2011
Viestejä 3
0
 

Viimeset puoli vuotta mun ehdoton ykkösmauste on ollut Pasta basilico -mausteseos Santa Marialta. Sopii kaikkeen - kohta varmaan laitan sitä aamupuuroonkin.. Syömään!

Tälläinen: http://www.santamaria.fi/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=0&p
=p1c&c=1&s=6&id=5767
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 16.8.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 124
0
 

Jerasella oli hyvät perusyrtit ,mä lisäisin niihin vielä rakuunan jota voi myös laittaa oikeestaan mihin vaan.

Valmiista mausteseoksista mulla on jatkuvassa käytössä myös grillimausteseos, mutta eniten meen noita yrttejä sekoittelemalla + suolalla ja pippureilla (myllyssä sekoitus mustapippuria, rosepippuria ja viherpippuria)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 16.8.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 112
0
 

Itselläni on mustapippuri, timjami sekä rosmariini käytössä joka ruoassa lähestulkoon. En pidä siitä, että timjami jää kovantuntuiseksi valmiissa ruoassa joten mörssään morttelissa yleensä yrtit merisuolan kanssa niin hienoksi kuin onnistuu. Joskus laitan myös kokonaisia pippureita mörssäntymään sinne sekaan. Makua irtoaa paremmin eikä tarviste kaivella suusta niitä inhottavan kovia pikkutikkuja.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 1.2.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 50
0
 

Seesamiöljy paistamiseen + sianliha - pannussa
vihreä pesto + makaroni/pasta
voi - mihin vaan paistamiseen

Tuossa on kanssa sellaiset kulttiklassikot, että ei paremmasta väliä.

Hennis82, sika vaatii kovasti mausteita, toisin kuin esim. broileri. Joihinkin vain uppoaa enemmän mausteita, eli siksi ehdottomasti pitää maistaa ja sitten lisätä jos on puute. Lisäksi esim. chiliä ilman öjyä voi käyttää 10x, verrattuna jos paistat chilin öljyssä. Öljy imee maut mausteista ja levittää ne. Joskus voi käydä köpelösti, jos vaikka kerman rasva imee liikaa makuja.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 2.2.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ruokareseptit > Mausteiden käyttöä