Ruisleipä omatekoinen
Ainekset | Määrä (g) | Määrä (kpl) | Määrä (tl) | Määrä (rl) | Määrä (dl) | Energia | P | H | R | K |
Ruisjauho (Myllynparas), annos 60g | 1300 g | | | | | 3965 kcal | 126 g | 797 g | 26 g | 189 g |
Pellavarouhe, Risetti, 1rkl = 8g | 55 g | | | | | 266 kcal | 14 g | 18 g | 16 g | 16 g |
Soijarouhe, tumma/vaalea, Soyappetit | 50 g | | | | | 161 kcal | 26 g | 14 g | 0,3 g | 8 g |
Suola, annos 3g | 30 g | | | | | 0 kcal | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g |
Sokeri | 12 g | 4 kpl | 3 tl | 1 rl | 0,1 dl | 49 kcal | 0 g | 12 g | 0 g | 0 g |
Hiiva, 50g | 50 g | | | | | 31 kcal | 6,6 g | 0,6 g | 0,2 g | 0 g |
Vesi, vesijohtovesi | 1300 g | | 260 tl | 87 rl | 13 dl | 0 kcal | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g |
|
| Koko resepti 1 annosta | 2797 g | | | | | 4470 kcal | 172 g | 842 g | 42 g | 212 g |
Ravintosisältö / annos | 2797 g | | | | | 4470 kcal | 172 g | 842 g | 42 g | 212 g |
Ravintosisältö / 100g | 100 g | | | | | 160 kcal | 6,2 g | 30 g | 1,5 g | 7,6 g |
JUURI:
-3-4 ruisleipä- tai hapankorppupalaa
(jatkossa 1 dl pakastettua taikinaa)
-1 l haaleaa vettä
-1 l ruisjauhoja
TAIKINA:
-1,5 dl haaleaa vettä
-50 g hiivaa
-1 dl pellavarouhetta
-1,5 dl soijarouhetta
-2 rkl suolaa
-1 rkl sokeria
-1,2 l ruisjauhoja
JUUREN VALMISTUS:
-Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois
-Murenna palat hienoksi kulhoon
-Lisää vesi ja jauhot vatkaten
-Anna juuren seistä vähintään 1 vrk
liinan alla
-Juuri kuplii ja tuoksuu happamelta
TAIKINAN VALMISTUS:
-Lisää veteen hiiva, suola, sokeri ja
pellava- sekä soijarouheet
(pellava- ja soijarouheen voi jättää
pois)
-Anna turvota n. 15 min
-Alusta taikinaan ruisjauhot
(Taikinasta melko tiivistä)
-Ota taikinasta pala pakasteeseen
-Kohota taikinaa 3-6 tuntiin
LEIPOMINEN:
-Leivo 3-4 limppua
-Kohota leivät liinan alla
-Paista aluksi 15 min 240 asteessa
-Jatka 45 min 180 asteessa
Kypsä leipä kuulostaa ontolta
JÄÄHDYTYS:
-Kääri leivät pyyhkeisiin ja laita
muovipussiin pehmenemään 1-3 h