Ruisleipä omatekoinen

AineksetMäärä
(g)
Määrä
(kpl)
Määrä
(tl)
Määrä
(rl)
Määrä
(dl)
EnergiaPHRK
Ruisjauho (Myllynparas), annos 60g1300 g    3965 kcal126 g797 g26 g189 g
Pellavarouhe, Risetti, 1rkl = 8g55 g    266 kcal14 g18 g16 g16 g
Soijarouhe, tumma/vaalea, Soyappetit50 g    161 kcal26 g14 g0,3 g8 g
Suola, annos 3g30 g    0 kcal0 g0 g0 g0 g
Sokeri12 g4 kpl3 tl1 rl0,1 dl49 kcal0 g12 g0 g0 g
Hiiva, 50g50 g    31 kcal6,6 g0,6 g0,2 g0 g
Vesi, vesijohtovesi 1300 g 260 tl87 rl13 dl0 kcal0 g0 g0 g0 g
Protsku Hiilari RasvaKoko resepti
1 annosta
2797 g    4470 kcal172 g842 g42 g212 g
Ravintosisältö / annos2797 g    4470 kcal172 g842 g42 g212 g
Ravintosisältö / 100g100 g    160 kcal6,2 g30 g1,5 g7,6 g
JUURI:
-3-4 ruisleipä- tai hapankorppupalaa
(jatkossa 1 dl pakastettua taikinaa)
-1 l haaleaa vettä
-1 l ruisjauhoja
TAIKINA:
-1,5 dl haaleaa vettä
-50 g hiivaa
-1 dl pellavarouhetta
-1,5 dl soijarouhetta
-2 rkl suolaa
-1 rkl sokeria
-1,2 l ruisjauhoja
JUUREN VALMISTUS:
-Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois
-Murenna palat hienoksi kulhoon
-Lisää vesi ja jauhot vatkaten
-Anna juuren seistä vähintään 1 vrk
liinan alla
-Juuri kuplii ja tuoksuu happamelta
TAIKINAN VALMISTUS:
-Lisää veteen hiiva, suola, sokeri ja
pellava- sekä soijarouheet
(pellava- ja soijarouheen voi jättää
pois)
-Anna turvota n. 15 min
-Alusta taikinaan ruisjauhot
(Taikinasta melko tiivistä)
-Ota taikinasta pala pakasteeseen
-Kohota taikinaa 3-6 tuntiin
LEIPOMINEN:
-Leivo 3-4 limppua
-Kohota leivät liinan alla
-Paista aluksi 15 min 240 asteessa
-Jatka 45 min 180 asteessa
Kypsä leipä kuulostaa ontolta
JÄÄHDYTYS:
-Kääri leivät pyyhkeisiin ja laita
muovipussiin pehmenemään 1-3 h