Linssi-dal

AineksetMäärä
(g)
Määrä
(kpl)
Määrä
(tl)
Määrä
(rl)
Määrä
(dl)
EnergiaPHRK
Oliiviöljy 15 g 3 tl1,1 rl0,2 dl133 kcal0 g0 g15 g0 g
Sipuli (kuorittu)55 g1 kpl  0,6 dl15 kcal0,7 g2,6 g0,1 g0,9 g
Inkivääritahna (Pirkka Aasia, 100g)30 g    21 kcal0,2 g2,8 g1,1 g0 g
Kurkuma, annos 2g5 g    2,5 kcal0 g0 g0,1 g0 g
Chili paprika punainen5 g    2 kcal0,1 g0,5 g0 g0 g
Valkosipuli 16 g4 kpl   17 kcal1,3 g2,6 g0,1 g0,3 g
Kirsikkatomaatti, suomalainen50 g0,4 kpl   10 kcal0,3 g1,9 g0,2 g0,7 g
Tomaattipyree (Felix)40 g    32 kcal1,2 g6,4 g0,2 g0 g
Linssi vihreä/ruskea, kuivattu 200 g   2,5 dl637 kcal49 g91 g3,8 g18 g
Ruokasuola jodioitu 7 g 1 tl0,4 rl0,1 dl0,2 kcal0 g0 g0 g0 g
Protsku Hiilari RasvaKoko resepti
4 annosta
423 g    870 kcal53 g108 g21 g20 g
Ravintosisältö / annos106 g    218 kcal13 g27 g5,2 g4,9 g
Ravintosisältö / 100g100 g    206 kcal12 g26 g4,9 g4,7 g
Ingredients 1 cup = 2,5dl
1 tablespoon olive oil
1 cup onion, chopped
1 tablespoon fresh ginger, peeled, minced (inkivääri)
1 teaspoon cumin seed (juustokumina/jeera)
1 teaspoon turmeric, ground (kurkuma)
1/2 teaspoon red pepper, crushed (chili)
4 cloves garlic, minced
2 cups cauliflower florets, chopped (kukkakaali)
2 cups tomatoes, chopped
2 1/2 cups water
1 cup dried lentils (linssit)
2 tablespoons fresh lime juice
1 tablespoon fresh cilantro, minced (tuore korianteri)
3/4 teaspoon salt

Directions
1 Heat olive oil in large saucepan over med-high heat.

Add onion and next 5 ingredients (onions through garlic); saute 2 minutes.

2 Add cauliflower and tomato; saute 1 minute.

Stir in water and lentils; bring to a boil.

3 Cover, reduce heat, and simmer 35 minutes or until lentils are tender.

4 Stir in lime juice, cilantro, and salt.