Susan raparperipiirakka
Ainekset | Määrä (g) | Määrä (kpl) | Määrä (tl) | Määrä (rl) | Määrä (dl) | Energia | P | H | R | K |
Vehnäjauho puolikarkea | 450 g | | | 45 rl | 6,9 dl | 1544 kcal | 46 g | 315 g | 5,4 g | 16 g |
Sokeri | 440 g | 147 kpl | 110 tl | 37 rl | 5,2 dl | 1786 kcal | 0 g | 440 g | 0 g | 0 g |
Flora laktoositon margariini (Flora), annos 1g | 250 g | | | | | 1550 kcal | 0 g | 0 g | 175 g | 0 g |
Piimä, rasvaton (Valio) | 200 g | | | | | 64 kcal | 6,6 g | 9 g | 0 g | 0 g |
Kananmuna kuorineen punnittu | 180 g | 3 kpl | | | | 226 kcal | 20 g | 0,5 g | 16 g | 0 g |
Raparperi | 1400 g | 8,5 kpl | | | 23 dl | 472 kcal | 10 g | 77 g | 1,4 g | 20 g |
Rahka, valio | 500 g | | | | | 325 kcal | 50 g | 21 g | 1,5 g | 0 g |
Sokeri | 340 g | 113 kpl | 85 tl | 28 rl | 4 dl | 1380 kcal | 0 g | 340 g | 0 g | 0 g |
Vaniljasokeri, 1 tl = 4 g (Dan sukker), annos 4g | 24 g | | | | | 96 kcal | 0 g | 24 g | 0 g | 0 g |
|
| Koko resepti 20 annosta | 3784 g | | | | | 7443 kcal | 132 g | 1226 g | 200 g | 35 g |
Ravintosisältö / annos | 189 g | | | | | 372 kcal | 6,6 g | 61 g | 10 g | 1,8 g |
Ravintosisältö / 100g | 100 g | | | | | 197 kcal | 3,5 g | 32 g | 5,3 g | 0,9 g |
Muruseos:
8 dl (450 g) vehnäjauhoja
3 dl (260 g)l sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa
pohjataikina:
noin 2/3 muruseoksesta (660 g)
2 dl rasvaton piimä
1 kananmuna
täyte:
2 l (n. 1400 g) raparperipaloja
2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g)
4 dl sokeria
2 kananmunaa
4 tl vaniljasokeria
pinnalle:
noin 1/3 muruseoksesta
noin 20 palaa
valmistusaika noin 1 tunti 20 minuuttia
1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula.
2. Jaa seos kahteen eri kulhoon.
Käytä 2/3 (n. 650 g) muruseoksesta pohjataikinaan.
Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.
3. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna.
4. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
5. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, myös marjat kuten mustikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät.
6. Sekoita rahka, sokeri, munat ja vaniljasokeri.
Kaada seos piirakan päälle.
Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
VINKKI: Toisen maitorahkan voi korvata sitruuna- tai omenakanelirahkalla.
Piirakan kanssa voi tarjota vaniljakastiketta tai jäätelöä.
OHJE ON Hämeenkyrön maisemakahvilan emäntä Katariina Pylsyn Kotiliedelle antama vuonna 2006.