Ranskalainen maalaisleipä
Ainekset | Määrä (g) | Määrä (kpl) | Määrä (tl) | Määrä (rl) | Määrä (dl) | Energia | P | H | R | K |
Omena, keskikokoinen 200g | 100 g | 0,6 kpl | | | | 34 kcal | 0,2 g | 7,1 g | 0,3 g | 1,8 g |
Vehnäjauho puolikarkea | 1950 g | | | 195 rl | 30 dl | 6691 kcal | 199 g | 1365 g | 23 g | 68 g |
Vesi | 1300 g | | 260 tl | 87 rl | 13 dl | 0 kcal | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g |
Hiiva | 25 g | 1/2 kpl | | | | 19 kcal | 3,3 g | 0,3 g | 0,1 g | 1,7 g |
Suola, annos 3g | 20 g | | | | | 0 kcal | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g |
|
| Koko resepti 4 annosta | 3395 g | | | | | 6743 kcal | 202 g | 1372 g | 24 g | 72 g |
Ravintosisältö / annos | 849 g | | | | | 1686 kcal | 51 g | 343 g | 6 g | 18 g |
Ravintosisältö / 100g | 100 g | | | | | 199 kcal | 6 g | 40 g | 0,7 g | 2,1 g |
Hapanjuuri:
1 omena raastettuna
1 dl vettä (35 ast)
3 dl jauhoja
annetaan käydä lämpimässä 3 päivää, sekoita 3 krt/pv.
4. päivänä lisää:
2 dl vettä (35 ast)
3 dl jauhoja
anna seistä seuraavaan päivään.
5. päivänä leivo leivät:
10 dl vettä
1/2 pkt tuorehiivaa (ei pakollinen)
hapanjuuri
3 dl grahamjauhoja
n. 24 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa
liota hiiva, lisää hapanjuuri ja jauhot.
Vaivaa koneella 10 min tai käsin 15 min. Lisää suola ja vaivaa suuremmalla nopeudella 5 min. Peitä ja anna nousta tunti, painele kasaan puolessa välissä.
Leivo neljä leipää ja kohota ne jauhotetuissa leipäkoreissa reilu tunti.
Paista ensimmäinen 5 min. 250 ast, sen jälkeen 200 ast. 25-35 min.
5. päivänä voit jakaa hapantaikinan puoliksi.
Loppu taikina säilyy n. viikon kylmässä.
"Herätä" se lisäämällä 2,5 dl lämmintä vettä ja 4 dl jauhoja.
Pidä muutama tunti kuumassa vesihauteessa.
Vähennä lisätyt aineet varsinaisesta leivontaohjeesta.