Terveysleipä (ruisleipä)

AineksetMäärä
(g)
Määrä
(kpl)
Määrä
(tl)
Määrä
(rl)
Määrä
(dl)
EnergiaPHRK
Vesi2000 g 400 tl133 rl20 dl0 kcal0 g0 g0 g0 g
Ruisjauho kokojyväjauho 1320 g  165 rl24 dl4013 kcal116 g731 g25 g184 g
Pellavansiemen kokonainen/rouhe 195 g    630 kcal57 g14 g39 g60 g
Auringonkukansiemen 300 g  20 rl3 dl1782 kcal69 g38 g149 g18 g
Suola, annos 3g30 g    0 kcal0 g0 g0 g0 g
Vehnäjauho, sunnuntai813 g  81 rl13 dl2844 kcal98 g577 g17 g24 g
Protsku Hiilari RasvaKoko resepti
1 annosta
4658 g    9269 kcal339 g1360 g230 g286 g
Ravintosisältö / annos4658 g    9270 kcal339 g1360 g230 g286 g
Ravintosisältö / 100g100 g    199 kcal7,3 g29 g4,9 g6,1 g
1. päivä
2½ dl Taikinanjuurta
1½ litraa vettä (kylmää)
8 dl Ruisjauhoja
3 dl Pellavan siemeniä/rouhetta
3 dl Auringonkukansiemeniä (kuorittuja)
2 rkl Suolaa
12½ dl Ruisjauhoja

Sekoita kaikki aineet ja anna seoksen seistä pyyhkeen alla seur.

päivään, väh. 12h.
2.päivä
½ litraa Vettä (haaleaa)
16 dl Ruisjauhoja

Lisää vesi ja jauhot seokseen.

Ota talteen 2½ dl taikinaa juureksi seuraavaan taikinaan.

Juuri säilyy 2kk jääkaapissa, pakastimessa pitempäänkin.

Voitele ja ruisjauhota 3-4 isoa leipävuokaa ja painele taikina vuokiin.

Anna nousta 2-6h.

Paista 175 asteessa 1h45min.

Kumoa leivät pellille ja paista vielä pohjat ilman vuokaa 30min.

Laita uuniin paistamisen ajaksi vesiastia, kuori pehmenee hiukan.