Isän omat lihapullat
Ainekset | Määrä (g) | Määrä (kpl) | Määrä (tl) | Määrä (rl) | Määrä (dl) | Energia | P | H | R | K |
Jauheliha, naudan 10% paistijauheliha | 400 g | | | | | 664 kcal | 76 g | 0 g | 40 g | 0 g |
Kananmuna, kuoreton, annos 55g | 55 g | | | | | 79 kcal | 6,9 g | 0,2 g | 5,7 g | 0 g |
Vesi | 150 g | | 30 tl | 10 rl | 1,5 dl | 0 kcal | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g |
Korppujauho | 38 g | | | 5,4 rl | 3/4 dl | 137 kcal | 3,9 g | 28 g | 0,4 g | 2 g |
Tomaattipyree (Felix), annos 10g | 10 g | | | | | 11 kcal | 0,5 g | 2,1 g | 0,1 g | 0 g |
|
| Koko resepti 3 annosta | 653 g | | | | | 891 kcal | 87 g | 30 g | 46 g | 2 g |
Ravintosisältö / annos | 218 g | | | | | 298 kcal | 29 g | 10 g | 15 g | 0,7 g |
Ravintosisältö / 100g | 100 g | | | | | 137 kcal | 13 g | 4,7 g | 7,1 g | 0,3 g |
Sekoita ensin ruiskorppujauhot kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen turvota hiukan.
Turpoamisen aikana voidaan massa maustaa käyttäen suolaa (1 tl / 400 g), pippuria (1 tl / 400 g), tomaattipyre ja maun mukaan paprikajauhetta, jauhelihamaustetta ja kuivattua persiljaa, joita itse käytän 2 tl kutakin / 400 g jauhelihaa (huomaa että tällaiseen perusmassaan voi panna mitä yrttejä mieleen juolahtaa - rosmariinia, basilikaa ym.).
Itse käytän sekoittamiseen haarukkaa isossa kulhossa ja jokaisen aineen sekoitan aina erikseen ennen seuraavan lisäämistä (käytän haarukkaa myös jauhelihan rakenteen hajottamiseksi ao massaan).
Kananmuna sekoitetaan viimeisenä ennen jauhelihaa.
Lihapyörykät voidaan muotoilla käyttäen joko käsiä tai ruokalusikka-teelusikka yhdistelmää; ja kouran koosta riippuen pullan koko muuttuu, mutta itse teen suht pieniä pullia, jolloin 400 g riittää 15 pullaan ja koko on silloin rakenteen mukainen niin ettei uunissa valmistu lihaufoja tai -pihvejä.
Uuni lämmitetään 225 celssiusasteeseen ja paistoaika on melko tarkkaan 15 min. Maistuvat erinomaisilta yhden jääkaappiyön jälkeen ja sopivan lämpöinsen Shiraz-Carbenet punaviinin kanssa (esimerkiksi Konunga hill, Australia).
Pullat voi myös pakastaa ja käyttää myöhemmin.