Saaristolaissämpylä, Maidoton, Munaton
Ainekset | Määrä (g) | Määrä (kpl) | Määrä (tl) | Määrä (rl) | Määrä (dl) | Energia | P | H | R | K |
Tuorepuristettu täysmehu, omenamehu (Rynkeby foodsa/s), annos 100g | 500 g | | | | | 225 kcal | 0 g | 48 g | 0 g | 1 g |
Siirappi, tumma | 210 g | | | | | 672 kcal | 0,2 g | 155 g | 0 g | 0 g |
Suola, annos 3g | 7.5 g | | | | | 0 kcal | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g |
Kaljamallas, tuoppi (Laihian mallas), annos 100g | 150 g | | | | | 459 kcal | 18 g | 91 g | 2,4 g | 25 g |
Täysjyväruisjauho, karkea (Sunnuntai), annos 60g | 280 g | | | | | 812 kcal | 28 g | 160 g | 6,4 g | 56 g |
Täysjyvävehnäjauho (Sunnuntai), annos 50g | 360 g | | | | | 1116 kcal | 61 g | 194 g | 10 g | 47 g |
Vehnäjauho, sunnuntai | 70 g | | | 7 rl | 1,1 dl | 245 kcal | 8,4 g | 50 g | 1,5 g | 2,1 g |
|
| Koko resepti 20 annosta | 1578 g | | | | | 3529 kcal | 116 g | 698 g | 21 g | 131 g |
Ravintosisältö / annos | 79 g | | | | | 177 kcal | 5,8 g | 35 g | 1 g | 6,6 g |
Ravintosisältö / 100g | 100 g | | | | | 224 kcal | 7,3 g | 44 g | 1,3 g | 8,3 g |
5 dl Tuorepuristettua omenatäysmehua
1½ dl siirappia
1½ tl ruususuolaa
1 tl fenkolin siemeniä rouhittuna
1 tl kuminan siemeniä raouhittuna
½ tl pomeranssinkuorta
2 dl (150g) kaljamaltaita
1 ps (11g) kuivahiivaa
4 dl (280g) karkeita täysjyväruisjauhoja
6 dl (360g) täysjyvävehnäjauhoja
1 dl (70g) vehnäjauhoja
Mehu lämmitetään n. 42 asteiseksi.
Joukkoon lisätään siirappi, suola ja rouhitut siemenet.
Sekoita joukkoon kaljamaltaat ja ruisjauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu.
Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että saat alustetuksi pehmeän taikinan.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 45 min-tunnin.
Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja jaa kahteen osaan.
Muotoile palat tangoiksi, joista leikkaat sopivan kokoiset sämpylät ja nosta ne leivinpaperoidulle uunipellille kohoamaan, n. 10 min.
Päista sämpylät 225-asteisessa uunissa keskitasolla n 12-15 min.
Nauti herkkuja vaikka jo lämpimänä.