Eurajokelainen lihamakkara a la Laina Saarni

AineksetMäärä
(g)
Määrä
(kpl)
Määrä
(tl)
Määrä
(rl)
Määrä
(dl)
EnergiaPHRK
Possun kylkiviipaleet, rainbow (Pouttu oy), annos 100g1000 g    3300 kcal150 g0 g300 g0 g
Sianpaisti kassler,lapa2000 g    6020 kcal538 g0 g434 g0 g
Munuainen 550 g1,4 kpl   675 kcal86 g0 g37 g0 g
Sydän, naudan, annos 100g900 g    891 kcal149 g0 g32 g0 g
Sipuli (kuorittu)350 g6,4 kpl  3,9 dl95 kcal4,6 g17 g0,7 g6 g
Lihaliemi750 g    990 kcal83 g113 g23 g0 g
Vesi250 g 50 tl17 rl2,5 dl0 kcal0 g0 g0 g0 g
Suola, annos 3g30 g    0 kcal0 g0 g0 g0 g
Protsku Hiilari RasvaKoko resepti
25 annosta
5830 g    11971 kcal1010 g129 g827 g6 g
Ravintosisältö / annos233 g    478 kcal40 g5,2 g33 g0,2 g
Ravintosisältö / 100g100 g    205 kcal17 g2,2 g14 g0,1 g
3 kg possun jauhelihaa (kylki, niska etc)
700g kokonaisia ohraryynejä
2 sian sydäntä
3 sian munuaista
juuri hienonnettua maustepippuria
ripaus valkopippuria
suolaa maun mukaan
2 sipulia hienoksi hakattuna
1 l vettä tai lihalientä (2,5 dl vettä ja 7,5 dl itsekeitettyä lihalientä)

1) Täysjyväohraryynit, luomu, huuhdellaan ja keitetään runsaassa vedessä lähes kypsäksi (n.45 min).

2) Sian sydämet ja munuaiset jauhetaan ja sekoitataan sian jauhelihan joukkoon.

3) Sipulit hakataan hienoksi (voi lisätä pari-kolme valkosipulinkynttä hienonnettavaksi muun sipulin joukkoon)
4) Mausteet lisätään
5) Vesi/lihaliemi lisätään
6) Makkarasyömä sekoitetaan mahdollisimman tasaiseksi.

7) Tarkistetaan maku maistamalla.

Lisätään tarvittaessa mausteita oman maun mukaan.

8) Annetaan makujen tasaantua jääkaapissa ½.1 h.
9) Pursotetaan makkarasyömä puhtaisiin sian suoliin (saa hyvinvarustetuista lihakaupoista) joko käyttäen yleiskoneen makkarasuppiloa tai käsin pusertamalla makkaramassa sarvesta tehtyä suppiloa hyväksikäyttäen.

10) Makkarat pakastetaan.

Valmistus ruuaksi:
Makkarat sulatetaan.

Ne pannaan laakeaan uuninkestävään vuokaan.

Puhkotaan esim keittiöveitsen kärjellä.

(Koska nykyisin sianliha on erittäin vähärasvaista, voi lisätä esim ½ kg silavaa jauhettuna makkaramassan joukkoon tai uuuniin laitettaessa valutetaan makkaroitten päälle rypsiöljyä) Lisätään vettä vuokaan niin, että vesi yltää makkaroitten puoliväliin.

Pailkotaan joukkoon 1-2 porkkanaa ja 1 sipuli isoina lohkoina.

Lisätään paistovuokaan vielä 1 rkl karkeata ruususuolaa ja pari laakerinlehteä.

Makkarat saavat olla uunissa 200 asteessa n. tunnin.

Herkutellaan esim keitettyjen perunoitten kera.