Saaristolaisleipä (Kotiliesi.fistä)
Ainekset | Määrä (g) | Määrä (kpl) | Määrä (tl) | Määrä (rl) | Määrä (dl) | Energia | P | H | R | K |
Asidofilus-bifiduspiimä (Pirkka), annos 200g | 1000 g | | | | | 470 kcal | 31 g | 40 g | 20 g | 0 g |
Siirappi | 420 g | | 60 tl | 21 rl | 3 dl | 1266 kcal | 0,4 g | 311 g | 0 g | 0 g |
Ruisjauho kokojyväjauho | 165 g | | | 21 rl | 3 dl | 502 kcal | 14 g | 91 g | 3,1 g | 23 g |
Hiivaleipäjauho kuitu (Pirkka), annos 65g | 195 g | | | | | 683 kcal | 26 g | 128 g | 5,7 g | 11 g |
Vehnäjauho puolikarkea | 650 g | | | 65 rl | 10 dl | 2230 kcal | 66 g | 455 g | 7,8 g | 23 g |
Hiiva, 50g | 100 g | | | | | 61 kcal | 13 g | 1,1 g | 0,4 g | 0 g |
Suola, annos 3g | 20 g | | | | | 0 kcal | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g |
Kaljamallas, Tuoppi, 1dl=80g (rouhittu ruismallas) | 240 g | | | | | 910 kcal | 28 g | 185 g | 5,3 g | 34 g |
Kuidukas, kolmen viljan leseseos (Myllyn paras) | 150 g | | | | | 383 kcal | 25 g | 51 g | 9 g | 45 g |
|
| Koko resepti 75 annosta | 2940 g | | | | | 6504 kcal | 204 g | 1263 g | 52 g | 136 g |
Ravintosisältö / annos | 39 g | | | | | 86 kcal | 2,7 g | 17 g | 0,7 g | 1,8 g |
Ravintosisältö / 100g | 100 g | | | | | 221 kcal | 7 g | 43 g | 1,8 g | 4,6 g |
Ainekset:
1 litra piimää
1 litra vehnäjauhoja
3 dl kaljamaltaita
3 dl leseitä
3 dl ruisjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl siirappia
100 g hiivaa
suolaa sopivasti
Lämmitä piimä mikrossa käden lämpöseksi.
Sekoita siihen hiiva.
Lisää kulhoon ruisjauho, leseet, maltaat, hiivaleipäjauho, siirappi ja ripaus suolaa.
Sekoita puuhaarukalla( sillä isommalla)
Lisää sekaan normi vehnäjauhot ja sekoita hyvin yhä puuhaarukalla.
Pistä taikina vuokaleipämuotteihin.
Peitä leivät ja anna kohota reilu tunti kohtuu lämpimässä paikassa.
Laita vaikka uuni lämpeneen 50 asteeseen ja vuoat saamaan peiton alle hukkalämpö.
Kun leivät ovat kohonneet, Paista niitä uunissa noin 1,5 tuntia.
Lopuksi ota ne uunista ja voitele vesi/siirappisekoituksella ja laita vielä toviksi uuniin.
Anna jäähtyä uunistaoton jälkeen rauhassa.
Saaristoleipä ei ole parhaimmillaan tuoreena uunista oton jälkeen kuten useat muut leivonnaiset, vaan maku paranee viileässä parin päivän aikana.