Musaka

AineksetMäärä
(g)
Määrä
(kpl)
Määrä
(tl)
Määrä
(rl)
Määrä
(dl)
EnergiaPHRK
Munakoiso 500 g1,3 kpl  17 dl112 kcal2,5 g16 g1 g13 g
Sipuli (kuorittu)150 g2,7 kpl  1,7 dl41 kcal2 g7,2 g0,3 g2,6 g
Oliiviöljy 40 g 8 tl2,9 rl0,4 dl354 kcal0 g0 g40 g0 g
Valkosipuli 4 g1 kpl   4,3 kcal0,3 g0,7 g0 g0,1 g
Tomaatti, pieni 75g, keskikokoinen 125g, suuri 170g125 g1 kpl   25 kcal0,8 g4,8 g0,4 g1,7 g
Tomaattipyree, Pirkka5 g    4,1 kcal0,2 g1 g0,1 g0,1 g
Punaviini 100 g 20 tl6,7 rl1 dl71 kcal0,3 g0,2 g0 g0 g
Persilja 2 g  1 rl 0,5 kcal0 g0 g0 g0,2 g
Sokeri 2 g2/3 kpl1/2 tl0,2 rl 8,1 kcal0 g2 g0 g0 g
Suola, annos 3g1 g    0 kcal0 g0 g0 g0 g
Mustapippuri 1 g 1/2 tl0,1 rl 2,8 kcal0,1 g0,4 g0 g0,3 g
Kaneli, oikeat arvot, annos 2g1 g    3,6 kcal0 g0,8 g0 g0 g
Voi 50 g 10 tl3,6 rl0,5 dl363 kcal0,6 g0,2 g41 g0 g
Vehnäjauho, durum 70 g 18 tl6,4 rl1 dl248 kcal9 g44 g1,7 g8,8 g
Maito, rasvaton (Valio) 200ml yksi lasillinen750 g 150 tl50 rl7,5 dl248 kcal25 g37 g0 g0 g
Parmesaanijuusto, formaggio da pasta20 g    91 kcal8 g0 g6,4 g0 g
Kananmuna kuoreton 55 g1 kpl   79 kcal6,9 g0,2 g5,6 g0 g
Valkopippuri 1 g 1/2 tl0,1 rl 2,8 kcal0,1 g0,4 g0 g0,3 g
Korppujauho 20 g  2,9 rl0,4 dl73 kcal2,1 g15 g0,2 g1,1 g
Naudan paistijauheliha 7%500 g    695 kcal95 g0 g35 g0 g
Protsku Hiilari RasvaKoko resepti
6 annosta
2397 g    2425 kcal153 g129 g131 g28 g
Ravintosisältö / annos400 g    405 kcal25 g22 g22 g4,6 g
Ravintosisältö / 100g100 g    101 kcal6,4 g5,4 g5,5 g1,2 g
EDIT.

vaihdettu ohjeeseen lampaanlihan tilalle naudanliha, koska lampaanjauhelihan löytäminen osoittautui hankalaksi

Se aito ja oikea musaka, ohje kirjasta Kreetalainen ruokavalio (kirj.

Merja Tuominen-Gialitaki)

500g munakoisoja
öljyä sivelemiseen

Jauhelihakastike:
3 hienonnettua sipulia
1 rkl oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulin kynsi
500g lampaan- tai naudanjauhelihaa
1 tomaatti raastettuna
½ rkl tomaattipastaa (pyree)
1 dl punaviiniä
1 rkl persiljaa pilkottuna
hyppysellinen sokeria
suolaa
mustapippuria
hyppysellinen kanelia
(½ dl korppujauhoja)

Valkokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja (durum)
7½ dl kuumaa maitoa
muskottia/kanelia
1 dl parmesaaniraastetta
1 muna
suolaa
valkopippuria

Poista munakoisoista kannat ja viipaloi ne pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Suolaa ne ja anna seistä ainakin puoli tuntia.

Kuivaa painellen pinnalle tihkunut kitkerä suolaneste tarkkaan pois.

Sivele palat öljyllä ja aseta joko grilliin tai kuumalle uunipannulle ylälämpöön kunnes pehmenevät, ruskistuvat ja lakastuvat.

Mitä kuivemmiksi viipaleet taputtelet, sitä nopeammin ne kypsyvät, noin 20-30 minuuttia.

Anna jäähtyä.

Valmista jauhelihatäyte: Hauduta sipulia öljytilkassa noin 10 minuuttia kunnes sipuli nahistuu, lisää valkosipuli ja noin minuutin kuluttua jauheliha, jota sekoitat puuhaarukalla niin, että se kunnolla murustuu.

Lisää sitten raastettu tomaatti, punaviiniin sekoitettu tomaattipasta, persilja, sokeri, kaneli, suola ja pippuri.

Anna muhia hiljalleen noin puoli tuntia.

Kun kastike on vähän jäähtynyt, lisää joukkoon vielä korppujauhot, jos kastike vaikuttaa löysältä.

Valkokastike: Sulata isossa kattilassa voi, lisää siihen jauhot ja sekoita koko ajan, etteivät jauhot pala pohjaan.

Lisää kahden minuutin kuluttua kiehuva maito, vähennä lämpöä ja keitä vatkaten kunnes maito ja jauhot ovat sileää kastiketta.

Lisää kaneli/muskotti, puolet juustoraasteesta, suolaa ja pippuria.

Kun kastike on jäähtynyt, lisää joukkoon vielä muna.

Aloita musakan kasaaminen levittämällä uunipannun pohjalle ½ dl korppujauhoja ja sen päälle ohut kerros valkokastiketta.

Sitten kerros munakoisoa, sitten jauhelihaseosta ja ohuelti juustoraastetta, taas munakoisoa, jauhelihakastiketta, juustoa, munakoisoa.

Peitä valkokastikkeella.

Paista tunnin verran 175 asteessa, anna jäähtyä vartin verran ennen tarjoilua (jotta valkokastike ehtii hyytyä).