Siemen-täysjyväleipä

AineksetMäärä
(g)
Määrä
(kpl)
Määrä
(tl)
Määrä
(rl)
Määrä
(dl)
EnergiaPHRK
OliiviÖljy ( kylmäpuristettu Golden Star )70 g    630 kcal0 g0 g70 g0 g
Vesi400 g 80 tl27 rl4 dl0 kcal0 g0 g0 g0 g
Vehnäjauho, pouta, 1 dl = 65g325 g  33 rl5 dl1170 kcal42 g228 g6,8 g12 g
Graham täysjyvävehnäjauho, Myllyn Paras (1dl=65g)400 g    1280 kcal55 g232 g13 g50 g
Ruisjauho, 1 dl350 g    1120 kcal39 g224 g8,1 g49 g
Pellavansiemenet, Pellavainen15 g    69 kcal3 g0,2 g6,3 g4,6 g
Ohrasuurimo, kokonainen 1 dl50 g    160 kcal5,5 g32 g1 g5,8 g
Hiiva, 50g50 g    31 kcal6,6 g0,6 g0,2 g0 g
Hunaja40 g    134 kcal0,4 g33 g0 g0 g
Protsku Hiilari RasvaKoko resepti
annosta
1700 g    4594 kcal152 g749 g105 g121 g
Ravintosisältö / annos0 g    0 kcal0 g0 g0 g0 g
Ravintosisältö / 100g100 g    270 kcal8,9 g44 g6,2 g7,1 g
Sekoita kädenlämpöiseen (n.42') veteen (4dl) suola (2-3tl), hunaja (2rkl) ja siemenet 0,5dl pellavansiemeniä, 1dl ohrasuurimoita).

sekoita jauhot keskenään (vehnäjauhoja 5dl, grahamjauhoja 2,5dl ja ruisjauhoja 1,5dl).

ota erikseen näitä noin 3dl ja sekoita niiden joukkoon kuivahiiva.

(jos käytät normihiivaa, lisää se jo veden joukkoon).

lisää nämä jauhot veteen ja anna turvota peitettynä noin 5-10min.

lisää loput jauhot vähitellen kokoajan sekoittaen.

Lisää myös oliiviöljy.

Vaivaa taikinaa kunnes vehnä alkaa muodostaa sidosta.

Laita nousemaan noin tunniksi (kunnes kaksinkertainen) lämpimään vedottomaan paikkaan.

Peitä esim pyyhkeellä.

jauhoita leivontapöytä runsaalla määrällä jauhoja (graham- ja ruisjauhoilla!).

vaivaa kohonnutta taikinaa muutaman kerran niin että ilmakuplat häviää.

Kaada puolet taikinasta jauhotetulle alustalle ja vaivaa leivästä kimmoisa.

Taikinamateriaali saakin olla vielä löysää, mutta jauhotetulla alustalla siitä on tarkoitus tehdä kimmoisa ja muodossa pysyvä (ei kuitenkaan liikaa - leipurin harjaantunut silmä kertoo, milloin on tarpeeksi matskua taikinapallossa).

lisää jauhoja tarvittaessa pöydälle.

Vaivaa jatkuvasti pyörittäen ja painellen.

älä ole liihan hidas! Pyöritysliike pitää kätesi puhtaana ja leivän jauhoisena.

tee sama toiselle leivälle ja laita leivät pellille kohoamaan.

Kohota liinan alla about 30-40min, kunnes kivan isot.

ei kuitenkaan liikaa, sillä muuten leivät lötsähtää heti kun niihin koskee! (nim.

kokemusta on)
laita uuniin keskitasolle n. 200 asteeseen.

Anna leipien olla uunissa, kunnes ne ovat ruskeita ja pohjasta kokeiltuna kumisevia (n.40min, riippuen uunista).

vinkki: laita vesiastia uunin pohjalle, jos haluat leipiin rapean kuoren.

Voit myös sivellä leivän pintaan puolessa välissä paistoa vähän vettä.