Chili con carne

AineksetMäärä
(g)
Määrä
(kpl)
Määrä
(tl)
Määrä
(rl)
Määrä
(dl)
EnergiaPHRK
Naudanliha keskiarvo 1000 g    1527 kcal193 g0 g84 g0 g
Kahvi (musta), kuppi 100g, muki 200g250 g1,5 kpl50 tl17 rl2,5 dl3,3 kcal0,8 g0 g0 g0 g
Oliiviöljy 28 g 5,6 tl2 rl0,3 dl248 kcal0 g0 g28 g0 g
Punasipuli, kuorittu, 100g110 g2 kpl  1,2 dl30 kcal1,4 g5,3 g0,2 g1,9 g
Valkosipuli 4 g1 kpl   4,3 kcal0,3 g0,7 g0 g0,1 g
Tomaattimurska, Polpa (Mutti parma), annos 400g800 g    184 kcal11 g27 g3,2 g0 g
Tomaattipyree, Pirkka20 g    16 kcal0,7 g3,8 g0,2 g0,2 g
Aurinkokuivattu tomaatti, kuiva (Costco), annos 15g50 g    133 kcal6,7 g27 g0 g6,7 g
Sokeri 18 g6 kpl4,5 tl1,5 rl0,2 dl73 kcal0 g18 g0 g0 g
Paprika punainen 340 g2 kpl   100 kcal3,2 g15 g1,4 g6,5 g
Kidneypapu, suolaliemessä420 g    462 kcal33 g76 g2,1 g34 g
Protsku Hiilari RasvaKoko resepti
8 annosta
3040 g    2780 kcal250 g173 g119 g49 g
Ravintosisältö / annos380 g    348 kcal31 g22 g15 g6,1 g
Ravintosisältö / 100g100 g    91 kcal8,2 g5,7 g3,9 g1,6 g
Ainekset:
- 1kg naudanlihaa (vaikka jauhelihaa, paistipaloja tai näiden sekoitusta)
- 250ml kuumaa kahvia
- 2 punasipulia
- 4-5 valkosipulinkynttä (tai 1 kynnetön)
- 2x400g tölkkiä kokonaisia tomaatteja tai murskaa (ilman lisättyä tomaattimehua)
- 1 minitölkki tomaattipyreetä
- 2 reilua kourallista aurinkokuivattua tomaattia paloiteltuina (itse käytin kuivia, tuhdisti suolattuja, joten suolaa ei tarvinnut lisätä paljoa erikseen)
- 1,5rkl sokeria, mieluiten jotain tummaa
- 2 punaista paprikaa kuutioituna
- 400g+ kidneypapuja valutettuina
- oliiviöljyä
- 1-2tl juustokuminaa
- 1-2tl paprikajauhetta
- 1tl kuivattua oreganoa
- kanelia
- chilijauhetta tai tuoretta chiliä maun mukaan
- mustapippuria
- suolaa

Valmista kahvi.

Silppua sipulit ja paprikat (ja myöhempää käyttöä varten valkosipuli sekä aurinkokuivatut tomaatit).

Pane suurin patasi miedolle lämmölle ja lorauta sinne noin 2rkl oliiviöljyä, sitten pilkotut sipulit ja paprikat, juustokumina, oregano ja laakerinlehdet.

Paista 10 minuutin ajan niin, että sipulit ehtivät pehmetä sopivasti.

Lisää tämän jälkeen pieniksi pilkotut valkosipulit ja ripaus kanelia (todella varovasti!), chiliä tai tuoreet chilit paloiteltuina (maun mukaan) sekä mustapippuria.

Lisää tilkka kahvia, sekoita ja anna nesteen haihtua padasta.

Lisää sitten loput kahvit, tölkitetyt tomaatit, silputut aurinkokuivatut tomaatit sekä sokeri.

Kippaa lihat pataan ja heitä perään tujaus pippuria.

Huomaa:
1) Jos käytät paloina olevaa lihaa (esimerkiksi paistipaloja), leikkaa se ennen pataan laittoa noin 1cmx1cm kuutioiksi, jotta liha ehtii kypsyä mureaksi.

2) Jos käyttämäsi aurinkokuivatut tomaatit ovat vähäsuolaisia tai suolattomia, lisää tässä kohti myös suolaa (itse käytin niin suolaisia, että niitä teki pahaa syödä "raakana" - monet öljyssä säilötyt ovat paljon vähäsuolaisempia).

Anna hautua suurin piirtein parin-kolmen tunnin ajan kannen alla, silloin tällöin sekoitellen.

Jos kastikkeessa on paljon ylimääräistä nestettä, hauduta ilman kantta - jos kastike näyttää kuivuvan liikaa kasaan, lisää pari desiä vettä.

Tarkista välillä suola - lisää tarvittaessa suolaisia aurinkokuivattuja tomaatteja (suolaavat kastikkeen viiveellä) tai suolaa.

Lisää keittämisen loppuvaiheessa joukkoon pavut ja tomaattipyree ja jätä pata taas hautumaan noin puoleksi tunniksi.

Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Tarjoa esimerkiksi riisin ja ranskankerman kanssa.