Samettinen porkkanakeitto
Ainekset | Määrä (g) | Määrä (kpl) | Määrä (tl) | Määrä (rl) | Määrä (dl) | Energia | P | H | R | K |
Ruokakerma Valio 5% | 400 g | | | | | 240 kcal | 4,8 g | 11 g | 20 g | 0 g |
Porkkana, keskikokoinen 65g | 800 g | 12 kpl | | | | 224 kcal | 4,8 g | 48 g | 1,6 g | 20 g |
Kookosöljy 100g | 30 g | | | | | 266 kcal | 0,2 g | 0 g | 30 g | 0 g |
Sipuli (kuorittu) | 70 g | 1,3 kpl | | | 0,8 dl | 19 kcal | 0,9 g | 3,4 g | 0,1 g | 1,2 g |
Valkosipuli | 20 g | 5 kpl | | | | 22 kcal | 1,6 g | 3,3 g | 0,1 g | 0,4 g |
Kasvisliemikuutio | 5 g | 0,5 kpl | | | | 15 kcal | 0,5 g | 0,7 g | 1,2 g | 0,1 g |
Tumma muscovado ruokosokeri (Dan sukker), annos 500g | 15 g | | | | | 56 kcal | 0 g | 14 g | 0 g | 0 g |
|
| Koko resepti 4 annosta | 1340 g | | | | | 841 kcal | 13 g | 80 g | 53 g | 22 g |
Ravintosisältö / annos | 335 g | | | | | 210 kcal | 3,2 g | 20 g | 13 g | 5,4 g |
Ravintosisältö / 100g | 100 g | | | | | 63 kcal | 1 g | 6 g | 3,9 g | 1,6 g |
1. Kuori ja leikkaa porkkanat paloiksi.
2. Laita kattila liedelle, ja heitä pohjalle kaksi rkl kookosöljyä.
Odota, että öljy lämpenee.
3. Ota yksikyntinen valkosipuli ja pieni sipuli.
Leikkaa ne muutamaksi palaksi.
(Ei tarvitse silputa, sillä ne tullaan joka tapauksessa soseuttamaan.)
4. Kun sipulit ovat pehmenneet ja maku irronnut öljyyn, lisää sekaan porkkanat.
Jos tuntuu, että öljy imeytyy liian nopeasti, heitä sekaan hiukan kiehautettua vettä.
5. Peitä porkkanat juuri ja juuri kiehautetulla vedellä, ja lisää sekaan yksi kasvisliemikuutio.
Pidä lämpö tasaisena niin, että kattila porisee koko ajan.
6. Heitä sekaan hiukan pippuria, suolaa maun mukaan ja 3tl muscovado ruokosokeria.
7. Keitä hiljalleen ja lisää vettä tarpeen mukaan.
8. Kun porkkanat ovat pehmenneet (ei liikaa), lisää ruokakermat sekaan ja anna kiehua hetki hiljalleen.
9. Ota n. 6-7 basilikan lehteä ja leikkaa ne sekaan.
10. Ota kattila pois liedeltä, ja soseuta koko komeus niin kauan, ettei sekaan jää sipuli- tai porkkanapaloja.
Mitä pitempään keittoa soseutat, sitä samettisemmaksi se tulee.
11. Anna soseen seistä hetki.
Heitä sekaan 2tl voimariinia makua antamaan.
Tarjoile kulhossa, ja laita sekaan halutessasi keitettyä basmatiriisiä, jotta sose on ruokaisampi.
Keitto voi hyvin seistä yön yli, ja seuraavana päivänä maku on vielä parempi.