Karjalanpiirakat
Ainekset | Määrä (g) | Määrä (kpl) | Määrä (tl) | Määrä (rl) | Määrä (dl) | Energia | P | H | R | K |
Riisi puuroutuva | 255 g | | | 20 rl | 3 dl | 873 kcal | 16 g | 193 g | 1,8 g | 5,9 g |
Maito, Kevyt | 1000 g | | 200 tl | 67 rl | 10 dl | 460 kcal | 32 g | 48 g | 15 g | 0 g |
Ruisjauho, 1 dl | 165 g | | | | | 528 kcal | 18 g | 106 g | 3,8 g | 23 g |
Vehnäjauho puolikarkea | 130 g | | | 13 rl | 2 dl | 446 kcal | 13 g | 91 g | 1,6 g | 4,6 g |
Voi, 1 tl, 5 g | 30 g | | | | | 219 kcal | 0,3 g | 0,3 g | 24 g | 0 g |
|
| Koko resepti 30 annosta | 1580 g | | | | | 2526 kcal | 79 g | 438 g | 46 g | 33 g |
Ravintosisältö / annos | 53 g | | | | | 85 kcal | 2,7 g | 15 g | 1,5 g | 1,1 g |
Ravintosisältö / 100g | 100 g | | | | | 160 kcal | 5 g | 28 g | 2,9 g | 2,1 g |
Karjalanpiirakat, noin 30 kpl (ohje Pohjois-Karjalasta)
1)
Ensin tehdään riisipuuro täytteeksi:
- 5 dl vettä kiehautetaan, lisätään 3 dl valkoista riisiä
- annetaan miedolla lämmöllä kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
- Lisätään sekaan 1 litra kulutusmaitoa (voi laittaa 0,5 l kevyt + 0,5 kulutusmaitoa),
- annetaan miedolla lämmöllä hautua kypsäksi puuroksi,
- maustetaan suolalla, noin 1 - 1,5 tl,
- jäähdytetään puuro.
2)
Taikinan teko:
- 2 dl kylmää vettä, johon sekoitetaan 1 tl suolaa
- vaivataan sekaan taikinaksi noin 3 dl ruisjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja
- taikina muotoillaan tangoksi, josta leikataan noin 3 cm levyisiä paloja
- palat taputellaan hiukan litteämmäksi
- piirakkapalikalla (piirakoiden tekoon tarkoitettu ohut kaulin)
kaulitaan palasta pyöreän mallinen ohut kuori,
jotka kasataan laittaen väliin vehnäjauhoa, etteivät tartu toisiinsa
- kaulitessa voi ripotella pöydälle vehnäjauhoja, jonka avulla taikinapala kauliutuu paremmin
- kun pyöreät kuoret ovat valmiit (noin 15 cm halkaisijaltaan)
kuoren päälle levitetään jäähtynyttä puuroa,
- kuoren sivut käännetään keskelle jättäen pieni väli, josta puuro näkyy
- molempien käsien 3 sormella (peukalo, etusormi, keskisormi)
rypytetään kuori kiinni puurovälin molemmilta puolilta, joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös
3)
Paistaminen:
- piirakat paistetaan sellaisinaan uunipellillä noin 270 - 300 asteen uunissa noin 15 min
- voidellaan kuumina sulatetulla voilla, johon lisätään ripaus suolaa (jos haluaa, voi lisätä myös hiukan vettä)
4) Kaulimisen vaihtoehtona pastakone
- pastakoneella voi nopeuttaa kuorien tekoa:
kone säädetään kohtaan 2
vehnäjauholla jauhotettu hiukan taputeltu taikinapala ajetaan koneen läpi
kone säädetään kohtaan 4,5
kerran ajettu taikina ajetaan vielä 2 kertaa koneen läpi
Koneen jäljiltä kuorta voi hiukan muotoilla veitsellä,
mutta puuron lisäyksen ja rypytyksen jälkeen, lopputulos on yleensä normaalin piirakan näköinen muutenkin.