Tallan sämpylät

AineksetMäärä
(g)
Määrä
(kpl)
Määrä
(tl)
Määrä
(rl)
Määrä
(dl)
EnergiaPHRK
Sämpyläjauho, vehnäjauho, ruisjauho, vehnärouhe 495 g  55 rl9 dl1555 kcal52 g294 g11 g27 g
Soijarouhe, tumma, 30g100 g    323 kcal50 g30 g0,5 g5,5 g
Auringonkukansiemeniä, kuorittuja (Risetti), annos 500g100 g    570 kcal23 g20 g50 g6 g
Kuivahiiva (Rainbow), annos 11g11 g0,2 kpl   0 kcal0 g0 g0 g0 g
Kauralese Sydänystävä 5tl 12.5 g200 g    640 kcal34 g92 g15 g34 g
Siirappi 20 g 2,9 tl1 rl0,1 dl60 kcal0 g15 g0 g0 g
Rusinat (Rainbow) 1 pss100 g    320 kcal3 g71 g0,7 g10 g
Rypsiöljy Luomu Virgino (Kankaisten Öljykasvit oy), annos 21g50 g    442 kcal0 g0 g50 g0 g
Sämpyläjauho, vehnäjauho, ruisjauho, vehnärouhe 20 g  2,2 rl0,4 dl62 kcal2,1 g12 g0,4 g1,1 g
Soijarouhe, tumma, 30g4 g    13 kcal2 g1,2 g0 g0,2 g
Auringonkukansiemeniä, kuorittuja (Risetti), annos 500g4 g    23 kcal0,9 g0,8 g2 g0,2 g
Kuivahiiva (Rainbow), annos 11g0.4 g    0 kcal0 g0 g0 g0 g
Kauralese Sydänystävä 5tl 12.5 g8 g    26 kcal1,4 g3,7 g0,6 g1,4 g
Siirappi 0.8 g 0,1 tl  2,4 kcal0 g0,6 g0 g0 g
Rusinat (Rainbow) 1 pss4 g    13 kcal0,1 g2,8 g0 g0,4 g
Rypsiöljy Luomu Virgino (Kankaisten Öljykasvit oy), annos 21g2 g    18 kcal0 g0 g2 g0 g
Protsku Hiilari RasvaKoko resepti
25 annosta
1119 g    4067 kcal169 g542 g132 g86 g
Ravintosisältö / annos45 g    164 kcal6,8 g22 g5,3 g3,4 g
Ravintosisältö / 100g100 g    363 kcal15 g48 g12 g7,7 g
9 dl Sunnuntai moniviljasämpyläjauho
1 dl soijarouhe
1 dl auringonkukansiemen kuorittu
1 pussi kuivahiivaa
2 dl kauralese
2 tl suolaa
2 rkl siirappi
1 dl rusinoita
0,5 dl kylmäpuristettu neitsytöljy
0.5 litraa +42 asteista vettä

Ensin osa sämpyläjauhoista, suola, hiiva, auringonkukan siemenet ja soijarouhe sekoitetaan.

Sekoitus vatkataan kuumaan veteen, jonne lisätään siirappi ja rusinat.

Sen jälkeen lisätään loput jauhot, johon on sekoitettu kauralese.

Kun taikina on vaivattu, lisätään neitsytöljy (tai extra virgin oliiviöljy).

Sunnuntai-moniviljasämpyläjauhon sijasta voi käyttää muitakin sämpyläjauhoja tai niiden sekoituksia.

Sunnuntai-moniviljassa on mm. pellavansiemeniä ja maissia.

Kohonneesta taikinasta muotoillaan pellille sämpylät = 2 pellillistä.

Kohotetaan sämpylät liinan alla.

Kohotetut sämpylät paistetaan 14 min. 200 asteisessa uunissa (kiertoilmapuunin ohje).

Soijarouhetta voi käyttää jopa 1/4 jauhojen asemasta.

Mikäli rouhetta käytetään runsaasti, tulee sämpylöihin jo puinen maku.

Myös pellavansiemenrouhetta voi käyttää lisänä.

- Ne taas värittävät taikinaa tummaksi, en suosittele niitä ainakaan paljoa.