Puolalainen arkikeitto
Ainekset | Määrä (g) | Määrä (kpl) | Määrä (tl) | Määrä (rl) | Määrä (dl) | Energia | P | H | R | K |
Peruna, keskikokoinen 60g | 180 g | 2,6 kpl | | | | 108 kcal | 2,7 g | 23 g | 0,2 g | 1,6 g |
Porkkana, keskikokoinen 65g | 130 g | 2 kpl | | | | 36 kcal | 0,8 g | 7,7 g | 0,3 g | 3,3 g |
Sipuli (kuorittu) | 100 g | 1,8 kpl | | | 1,1 dl | 27 kcal | 1,3 g | 4,8 g | 0,2 g | 1,7 g |
Linssit, vihreät, kuivattuna, annos 100g | 100 g | | | | | 368 kcal | 26 g | 59 g | 2,5 g | 8,7 g |
Kesäkurpitsa zucchini | 300 g | 0,9 kpl | | | | 54 kcal | 1,7 g | 7,5 g | 1,2 g | 2,1 g |
Kaali, valkokaali | 200 g | | | | | 42 kcal | 2,4 g | 6,8 g | 0,4 g | 4,2 g |
Soijakerma light (Alpro soija), annos 100g | 100 g | | | | | 70 kcal | 2 g | 3,3 g | 5,2 g | 0,6 g |
Vesi | 1200 g | | 240 tl | 80 rl | 12 dl | 0 kcal | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g |
Oliiviöljy | 27 g | | 5,4 tl | 1,9 rl | 0,3 dl | 239 kcal | 0 g | 0 g | 27 g | 0 g |
|
| Koko resepti 6 annosta | 2337 g | | | | | 945 kcal | 37 g | 113 g | 37 g | 22 g |
Ravintosisältö / annos | 390 g | | | | | 158 kcal | 6,2 g | 19 g | 6,2 g | 3,7 g |
Ravintosisältö / 100g | 100 g | | | | | 40 kcal | 1,6 g | 4,8 g | 1,6 g | 0,9 g |
Noin 1 - 1 1/2 litraa vettä, jossa keitetään
-2 x Peruna
-2 x Porkkana
-2 x Sipuli
-1 dl huuhdottuna linssejä (punaisia tai vihreitä)
-Kesäkurpitsa (kuorineen)
Soseutetaan kevyesti (eli ei ajeta sileäksi, vaan jätetään ruoviksi niin, että jää pikkuisia sattumia)
Lisätään 1 dl Soijakerma light (Alpro soija) tai tavallista ruokakermaa
Keitetään erikseen suikaloitua kaalia noin 300 g, joka sitten lisätään valmiiseen keittoon.
Idea siis siinä, että erikseen keittämällä keittoon jää reilusti purtavaa.
Valkokaalikin käy, mutta Savojin kaali on mielestäni parempi.
Valmiin keiton päälle lirautetaan muutama tippa hyvää oliiviöljyä.
Mausteina: valkosipuli, mustapippuri, paprika, curry, kuivatut yrtit maun mukaan (esim.
ruohosipuli, persilja, timjami) ja voi tämän laittaa myös lirauksen kasvis/kanafondia tai -kuution.
HUOM! Kaalin keitinlientä voi käyttää myös sosekeiton jatkeena.
Variaatiot: Kasviksia voi vaihdella maun ja sen mukaan, mikä jääkaapissa sattuu olemaan ja sekaan voi heittää papuja, broileria, keitettyä kananmunaa, lihapullia, ihan mitä tahansa "eilinpäivän jämiä".