Neljän viljan sämpylät

4 dl valmista hiutalepuuroa (n. 2,5 dl hiutaleita ja 2,5 dl vettä)

3 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria tai siirappia
1 ps Sunnuntai Kuivahiivaa (11 g)
12-14 dl erikoisvehnäjauhoja
50 g sulatettua margariinia
Pinnalle: siemeniä tai täysjyvähiutaleita

1. Mittaa valmis puuro kulhoon.

Sekoita puuron joukkoon reilusti kädenlämpöinen vesi, suola ja sokeri.

Sekota taikinaan osa jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva.

Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten, että saat mehevämpi sämpylöitä.

Lisää taikinanteon loppuvaiheessa sulatettu margariini.

Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 30 min.

2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Leivo taikina tangoksi ja jaa 20 palaan, jotka pyörittelet sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle.

(Tai jos jätät taikinan löysäksi, niin vaivaa ilmat kevyesti pois kohotusastiassa ja ota siitä märin käsin tai lusikoiden taikinaa ja nostele pellille leivinpaperin päälle.)
Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 30 min.

3. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle hiutaleita tai siemeniä.

Paista 225 n. 12-15 min.

Reseptistä tulee n. 20 annosta ja yksi annos painaa n. 100 grammaa

Niinpaniin
AineksetMääräEnergiaPHRK
Neljänviljanhiutale 300g989kcal30.3g174g10.5g34.5g
Vesi1000g0kcal0g0g0g0g
Vesi1199g0kcal0g0g0g0g
Suola, annos 3g12g0kcal0g0g0g0g
Sokeri 48g195kcal0g47.9g0g0g
Kuivahiiva (Sunnuntai), annos 11g44g0kcal0g0g0g0g
Erikoisvehnäjauho (Sunnuntai), annos 2000g5197g18191kcal623.7g3690.2g109.1g155.9g
Voi 200g1450kcal2.4g0.8g162.5g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana16000g41649kcal1312.8g7825.8g564.2g380.8g
Valittu annoskoko8000g20825kcal656.4g3912.9g282.1g190.4g
Annoskoko puolitettuna4000g10412kcal328.2g1956.5g141.1g95.2g
Arvot/100g100g260kcal8.2g48.9g3.5g2.4g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=367489