Risotto merenelävistä
Valmistele ensin merenelävät: kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä.
Lisää merenelävät, ripaus suolaa ja pippuria sekä viini.
Paista 2-3 minuuttia kunnes eläväiset niukin naukin kypsyvät.
Vältä yletöntä, niin perisuomalaista "varmuuden vuoksi" -tyyppistä ylipaistamista.
Tämän sortin otukset muuttuvat silloin tosi helposti kumimaisen sitkaiksi.
Muutenkin aina, kun ruoassa on esim.
katkarapuja, saa keitto- tai paistoajan kanssa olla varppeillaan.
Merenelävät ovat mehukkaimmillaan juuri ja juuri kypsinä.
Laita sitten merenelävät hetkeksi syrjään ja käy risoton laadintaan.
Kuumenna voi ja öljy suurehkolla pannulla tms. riittävän korkeareunaisessa astiassa.
Lisää sipuli ja paista nelisen minuuttia sekoitellen välillä.
Lisää valkosipuli, paista minuutti.
Lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia, kunnes riisi muuttuu jännästi vähän läpikuultavaksi.
Sekoita mukaan tomaatit ja keittele jälleen 2-3 minuuttia, kunnes tomaattien neste on imeytynyt riisiin.
Lisää viini ja keitä jälleen, kunnes neste on imeytynyt.
Tässä vaiheessa kanaliemen olisi hyvä olla kattilassa hitaasti kiehuvana, jottei valmisteilla olevan risoton lämpö tipu kamalasti, kun sinne lisäillään lientä.
Lisää pannuun puolet tästä kuumasta kanaliemestä ja keittele (5-8 minuuttia), kunnes se on imeytynyt.
Lisää puolet jäljellä olevasta liemestä ja keitä, välillä sekoitellen, kunnes liemi on jälleen imeytynyt.
Tässä vaiheessa riisin pitäisi olla melkein kypsää.
Lisää loppu neste ja keitä, kunnes puolet siitä on imeytynyt.
Lisää merenelävät, mausta suolalla ja pippurilla ja keitä, kunnes melkein kaikki neste on imeytynyt - ja mahdollisesti jo hieman jäähtyneet merenelävät lämmenneet sopivasti.
Risotto saa jäädä hieman löysäksi.
Näin se on mehukkaampaa.
Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani ja tarjoile heti.
(http://pastanjauhantaa.blogspot.fi
/2007/01/risotto-merenelvist.html)
Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 615 grammaa
Lillics