Sämpylät HunajaKaura
Hunajaiset kaurasämpylät (n. 24 kpl)
5 dl maitoa
3 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1pss kuivahiivaa
2 suurehkoa porkkanaa karkeana raasteena
4 dl leseisiä kaurahiutaleita
9,5 dl vehnäjauhoa
50g voita
Sekoita maitoon hunaja, suola ja kuivahiiva.
Lisää porkkanaraaste, kaurahiutaleet ja noin puolet jauhosta.
Alusta taikinaa käsin tai käynnistä yleiskone ja anna sen pyörittää taikinaa keskinopeudella pari-kolme minuuttia.
Lisää sitten jauhoa vähän kerrallaan, mutta säästä n. 1,5 dl koko määrästä lisättäväksi ihan lopuksi.
Vaivaa taikinaa pitkään niin, että se alkaa muuttua vähän venyväksi ja hieman irtoavaiseksi.
Lisää sitten voi 3-4 nokareena taikinaan ja vaivaa taikina väleissä tasaiseksi.
Lisää sitten loppuja jauhoja kunnes taikina tuntuu juuri irtoavaiselta.
Riippuu porkkanoiden koosta, tarvitsetko ihan noin paljon jauhoa.
Ja jos käytät muita kuin suomalaisia vehnäajuhoja, määrä voi olla hieman enemmänkin.
Meillä tavallista, leivontakarkeaa jauhoa meni tuon verran.
Halutessa voit nyt jakaa taikinan kahtia ja viedä osan (tai koko taikinankin) jääkaappiin, kostealla keittiöliinalla peitettynä tekeytymään seuraavaan päivään.
Anna sitten heti leivottavan osan taikinaalevätä leivinliinalla peitetyssä kulhossa kunnes se on noussut n. kaksinkertaiseksi.
Yön yli levännyttä taikinaa ei tarvitse enää nostatella lisää.
Lämmitä uuni 225 asteeseen.
Leivo taikinasta sämpylöitä ja laita ne leivinpaperin päälle.
Anna sämpylöiden kohota niin, että painaessa niitä kevyesti sormenpäällä sormenjälki kohoaa takaisin.
Kylmällä taikinalla kohoamiseen menee huomattavan paljon pidempi aika kuin heti leivottaessa.
Koristele halutessa siemenillä.
Paista kohonneet sämpylät 225 asteessa kullanruskeiksi, n. 15 min.
Reseptistä tulee n. 20 annosta ja yksi annos painaa n. 77 grammaa
Tuia