Paahtoleipä
Leiväntekoon kykenevä yleiskone on melkeinpä pakollinen tätä tehtäessä.
Punnitaan vehnäjauhot sekoituskulhoon.
Erotetaan keltuaiset valkuaisista.
Keltuaiset laitetaan jauhojen sekaan.
Hiiva liotetaan kädenlämpöiseen maitoon ja sen sekaan voi liottaa myös hunajan.
Neste laitetaan kulhoon ja vaivataan hiljaisimmalla teholla n. 8-9 minuuttia.
Tämän jälkeen lisätään huoneenlämpöinen voi muutamassa erässä.
Vasta lopuksi lisätään suola ja sekoitaan vain sen verran ettei sitko häviä (sitko muodostuu noin 5-10 minuutissa).
Leivo leivät valmiiksi vuokiin.
Annetaan kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (45-60min).
Uuni lämmitetään n. 230 asteeseen, jos käytät kiertoilmauunia, lämpöä kannattaa vähentää hieman.
Leivät voidellaan kananmunalla ja laitetaan pellille.
Viiden minuutin päästä lasketaan lämpöä hieman alle 200°C ja paistetaan kaikkiaan 35-40 minuuttia.
Tavallisella vuokaleipävuoalla paistettaessa leivät otetaan noin 5 minuuttia ennen loppua pois uunista, kumotaan pois vuoasta ja jatketaan paistamista ilman vuokaa, kunnes kaunis väri saadaan myös vuokaa vasten olleille pinnoille.
Silikonivuoilla tätä ei välttämättä tarvitse tehdä koska myös muut pinnat saavat väriä vuoasta huolimatta.
Leipä säilyy hyvin ja sen voi myös pakastaa.
Tästä reseptistä tulee kaksi leipää.
Ainemäärät puolittamalla saa yhden leivän.
Kananmunien määrä on tässä reseptissä 3 kpl mutta puolitettuun voi laittaa 2 kpl, koska määrä ei muutu kovinkaan paljon.
Reseptistä tulee n. 30 annosta ja yksi annos painaa n. 56 grammaa
Aporma