tiistai 19.08.2014
Olen enemmän ja enemmän halukas edelleen vähentämään ja "eettistämään" lihansyöntiäni. Ajatus on syödä ylipäätään vähemmän lihaa ennen kaikkea tehotuotannon aiheuttaman kärsimyksen, mutta myös lihan ilmastovaikutusten tähden. Lammas syö ihmisravinnoksi kelpaamatonta ruohoa, ja kotimainen lammas elää melko hyvissä oloissa, joten kelpuutan sen hyvällä omallatunnolla. Riista, villiporo ja villisika sekä kotimainen hevonen olisi jees, mutta näistä on vaikea tietää, onko liha oikeasti villiä. Porotuotantokaan ei ole ongelmatonta, vaikka poro on parempi vaihtoehto sekä ilmaston (eivät tarvitse lämmitettyjä suojia) että eläinten hyvinvoinnin kannalta - en esimerkiksi tiedä porojen teurastus- ja teuraskuljetuskäytännöistä riittävästi. Ja lihan ja maitotuotteiden kohdalla olisi hyvä suosia edes suomalaista, sillä täällä on monia muita maita tiukemmat säädökset ja näin ollen paremmat olot eläimillä, vaikka haluaisin välttää maito- ja lihatuotteita ylipäätään. Tämä on iso haaste, sillä rakastan juustoja. Kananmunaa syön luomuna, harkinnan alla on, pitäisikö siirtyä pelkästään ruokapiirin muniin, sellainen nimittäin löytyisi kuntosaliltani. Laiskuutta, etten siinä jo mukana ole! Soijaa (siten myös tofua) en ole tarkoituksella suosimassa, koska sen ilmastovaikutukset ovat kyseenalaiset. Soijanvalmisteille on rinnakkaisia valmisteitä kaurasta, pähkinöistä, herneistä ja pavuista aina maidosta ja kermasta juustoon ja rouheisiin. Sitäpaitsi kotimaisten alkuperäisrotujen säilymisen edellytys saattaa olla, että niitä syödään, ja näillä on käsittääkseni tavallisesti kohtuu hyvät oltavat. Ylipäätään olen valmis syömään lihaa, sillä olisin valmis syömään lemmikkini. Mieluiten sen, sehän on elänyt hyvän elämän. Mielelläni en eläintä tappaisi, mutta olisin valmis siihen.
Tässä muutama ajatus muistiin itselleni:
1. (maitovalmisteiden korvike) kaurajuusto ja jogurtti, kotimaisten alkuperäisrotujen tuotteet(kyyttö-metsälehmä, suomenlammas)
2. (lihan korvike mm. lounassalaatti) herne, papu, pähkinät ja maapähkinä, vihreät lehtivihannekset, kananmuna, äyriäiset
3. Parempi liha: kyyttö-metsälehmä, suomenlammas, villiporo, villisika, kukonpoika, järvikala + mäti (hauki, ahven, kuha, muikku, siika)
3. (välipala: protsku ja kalsium) manteli, hasselpähkinä, auringonkukansiemen, sesaminsiemen, tahini, maapähkinä
Kuntosali/punttis, perus | 1 tunti |