Kalorilaskuri

Hiilihydraatit ja ärtyvänsuolen oireyhtymä

Hiilihydraatit ja ärtyvänsuolen oireyhtymä

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Hiilihydraatit ja ärtyvänsuolen oireyhtymä

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Heippa

Kärsin otsikossa mainitusta ominaisuudesta. Olen omillani noudattuna "vähä hiilihydraattista" ruokavaliota mutta syönyt hedelmiä ja muita tuotteita joissa kuitenkin on sokereita (vrt. esim. jugurtit) eli elellyt sen mukaan mitä vatsa on sietänyt. Nyt liityin tänne ja valitsin automaattisesti vähähiilarisen ruokavalion. Olen huomannut, että hedelmät yms. nostavat hiilarit pilviin ravintoympyrässä. Toisaalta monissa muissa vaihtoehdoissa hiilarien määrä on hyvin suuri ja itse syön vehnäjauhoja, riisiä, perunaa yms hyvin hyvin vähän tai en ollenkaan. Varsinaista laihdutustarvetta ei ole mutta yleis- ja lihaskuntoa pitäisi saada paremmaksi kroonisten nivel- ja lihassairauksien takia ja saada paikkoja kiinteytymään eli ennaltaehkäisen painonpudotustarvetta. Mitä ihmeen ravintoympyrää yritän noudattaa jotta homma olisi tasapainossa?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 8.5.2013
Viestejä 4
0
 

Tässä on vaikea kommentoida ruokavaliotasi, kun profiilisi ja päivittäinen ruokalistasi eivät ole näkyvissä. Joka tapauksessa tyypillisesti ärtyvän suolen ruokavaliossa pyritään välttelemään liiallista suolitsokaasujen muodostusta aiheuttavia ruoka-aineita. Vain osa hiilihydraateista on näitä hankalia. Oheisessa linkissä tarkempi kuvaus nykyisin suositusta FODMAP-dieetistä
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068
Siis tuo ohje ei varsinaisesti puutu hiilihydraattien kokonaismäärään ruokavaliossa. Riittää vain noiden ärsyttävän tyyppisten hitaammin sulavien määrän vähentäminen dieetissä.

Minulla on myöskin ollut ärtyvän suolen oireistoa vaihtelevasti nuoruudesta asti. Monet minullekin ärsyttävät ruoat mukaan lukien kaalit ja juurekset palkokasvit ja pähkinät ja pavut sekä viljoista kokojyväviljat ovat kyllä muuten erittäin terveellisiä!!

Apua tilanteeseeen olen saanut hiilihydraattien pilkkoutumista edistävästä entsyymivalmisteesta alfa-galaktosidaasi. Tätä luontaisvalmistetta myydään apteekeissa nimellä Nogasin, jenkeissä myynnissä mm. vastaavan tyyppinen preparaatti Beano.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 11.5.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Nogasin on päivittäisessä käytössä ja auttaa jonkun verran ja laittamasi linkki on tuttu :)

Täysjyvä ei ole minulle pahimmasta päästä ja kestän sitä suht hyvin mutta vaalea leipää ja pastaa, riisiä ja perunaa en voin syödä ollenkaan/todella vähän. Tumma pasta sopii joskus vähän päivästä riippuen. Mm. laktoosia, kaaljea, sipulia ja herneitä välttelen, jottei kuormittaisi suolta. Rasvaiset ruuat ärsyttävät myös suolta helposti (vrt. esim kebabliha tai rasvainen grilliliha). Ongelmat ilmenevät rajuna hetkellisenä ripulointina. Laktoosi-intoleranssia ei ole mutta huomaan sen myös ärsyttävän mahaa. Yritin laitella tuota profiilia ja ruokajuttua näkyviin mutta en tiedä onnistuinko. Elän suht hektistä elämää ja tuntuu, ettei ole aikaa valmistaa ruokia itse ja kaupan valmisvalikoimat ovat vähän hankalia välillä. Ruokailurytmi on myös pielessä varsinkin viikonloppuisin. Aamupalaa en pysty syömään. Aamuisin on yleensä todella huono ja etova olo ja ruoka tulee mieleen vasta n. kaksi tuntia heräämisen jälkeen. Minulla on matala verenpaine joka aiheuttaa heikotusta ja huonoa oloa. Yritän syödä useammin pieniä annoksia kuin vahingossakaan syödä itseäni ähkyyn. Runsas syöminen aiheuttaa oireita suolessa.

Perussairauksien vuoksi (hybermobiliteetti, fibromyalgia ja TOS-oireyhtymä) liikunta on rajoitettua eikä lihomiseen ole varaa koska selkä ja muut paikat eivät kestä. Lihakset pitäisi saada kuntoon ja fysiikka kohdilleen jotta lihakset jaksavat tukea heikkoja kohtia. Liikunta aiheuttaa kuitenkin herkästi kipuja eli täytyy tarkkaan miettiä mitä voi tehdä ja mahavaivojen aikana olo todella väsynyt ja huono. Vyötäisille on alkanut kertymään ylimääräistä rengasta vaikka paino onkin vielä kohdillaan. Helpompi reagoida kaiketi nyt kuin sitten kun painoindeksi on pilvissä ja selkä, polvet ja nilkat pettävät.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 27.5.2013
Viestejä 4
0
 

Cranwelli, en vieläkään näe blogiasi ja ruokalistaa. Oletko tosiaan säätänyt blogin (ainakin jäsenille) näkyväksi) sivulta kalorikulutus? Aivan ilmeisesti kuitenkin ruokapreferenssiesi vuoksi päädyt suhteellisen runsasproteiiniseen dieettiin. Onkohan päivittäin syömiesi ruokien ravintoympyrä ehkä jo ilman säätöjäkin zone-dieetin puitteissa, siis prot 30 % - hh 40% - rasva 30% ?

Vastakysymys: Näetkö oman ei niin eritysen tarinani, ja sen valokuvan, vaikka eräässä vaiheessa siirsin blogini ruokalistoineen yksityiseksi?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 28.5.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

 Maarain kirjoitti...
Cranwelli, en vieläkään näe blogiasi ja ruokalistaa. Oletko tosiaan säätänyt blogin (ainakin jäsenille) näkyväksi) sivulta kalorikulutus?
Nyt muutin se blogin julkiseksi. Muita valintoja en enää keksinyt. Tosin Blogiin en ole mitään kirjoitellut.

 Maarain kirjoitti...
Aivan ilmeisesti kuitenkin ruokapreferenssiesi vuoksi päädyt suhteellisen runsasproteiiniseen dieettiin. Onkohan päivittäin syömiesi ruokien ravintoympyrä ehkä jo ilman säätöjäkin zone-dieetin puitteissa, siis prot 30 % - hh 40% - rasva 30% ?
Katsoin tuosta muutaman päivän ympyröitä.
Tavoiteympyrä minulla nyt prot 40 % - hh 20% - rasva 40%
prot 15 % - hh 39% - rasva 46%
prot 19 % - hh 29% - rasva 52%
prot 29 % - hh 32% - rasva 39%
prot 23 % - hh 31% - rasva 46%
prot 18 % - hh 45% - rasva 37%
Keskiarvo näiltä päiviltä
prot 20,8 % - hh 35,2% - rasva 44%

Kaikki päivät eivät näytä tuolta vaan hiiklareita tai rasvoja on vielä paljon enemmän. Proteiinia aina liian vähän. 1200 kcal on ohjelman asettava ruokasuositus per vuorokausi ilman liikuntaa. En oikein osannut valita niistä "Kalorikulutus" välilehden tavoitteista niin otin sen "Laihtua puoli kiloa viikossa" mutta kone ei tietenkään hyväksynyt sitä vaan muutti sen turvalliseksi. Nähtävästi mun normaali syöminen varsinkin arkena pyörii ilman miettimistä 1200-1300 kcal mutta hajonta rasvojen, proteiinien ja hiilareiden välillä on väärä. Koen vaikeaksi saada tarpeeksi proteiinia ja "piilo" rasvoja ja hiilareita on kaikkialla. Mieluiset proteiinit nostavat rasvoja helposti (mm. lohi, muna, juustot).

Tuohon Zoneen nähden hiilarit olisivat suht kohdallaan mutta rasvoista pitäisi saada prosenttiyksiköitä proteiinien puolelle?

 Maarain kirjoitti...
Vastakysymys: Näetkö oman ei niin eritysen tarinani, ja sen valokuvan, vaikka eräässä vaiheessa siirsin blogini ruokalistoineen yksityiseksi?
Näen sun blogin ja kuvan salilta :)

Edit: Muutin nyt asetuksista tavoitteeksi terveellisen ruokavalion ja ruokavalioksi valitsin Zonen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 29.5.2013
Viestejä 4
0
 

Jos et liiku paljoa, proteiinia 1 g/kg/pv riittää loistavasti! Oma tavoitetasoni on tätä luokkaa. Palstalla on aiemmin keskusteltu paljon tästä proteiinin sopivasta määrästä... Välillä turvaudun tämänkin määrän täyttämiseksi maustamattomaan soijaproteiinijauheeseen tai lisään juomiin vähälaktoosista heraproteiinijauhetta (Whey3 löytyy lähiruokakauppanikin pienestä lisäravinnevalikoimasta).

Vähälaktoosisesta raejuustosta ja rahkasta saa myös helposti proteiinia ilman rasvalisää. Nämä sopivat vaikka iltapalaksi. Soijarouhepreparaateissa on luokkaa 50% proteiinia - voi käyttää monenlaisiin lämpimiin ruokiin kuten jauhelihaa, jos vain vatsasi sietää. Minulla soijarouhetta menee myös aamupuuroon.

Kananmunista käytän nykysin vain rasvattoman valkuaisosan - tämä myös siksi, että terveyssyistä minun tulee vältellä kolesterolipitoisia ruokia. Juustoissa harmi kyllä rasvaiset usein ovat maukkaimpia! Vähärasvainen Polar minusta kuitenkin on aika maukasta - voisit kokeilla.

Tietty ei sinun edelleen normaalipainoisena kannata kovin tiukasti rasvan määrää rajoittaa. Saatkohan riittävästi tyydyttämättömiä rasvahappoja? Joillakin välttämättömät rasvahapot jäävät vajaiksi paljonkin eläinrasvoja sisältävässä ruokavaliossa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 29.5.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

 Maarain kirjoitti...
jos et liiku paljoa, proteiinia 1 g/kg/pv riittää loistavasti!
Mikä on paljon ja mikä vähän :) Taitaa olla kohtalaista kesällä ja talvella vähäistä. Toki koira liikuttaa päivittäin jonkun verran.

 Maarain kirjoitti...
Soijarouhepreparaateissa on luokkaa 50% proteiinia - voi käyttää monenlaisiin lämpimiin ruokiin kuten jauhelihaa, jos vain vatsasi sietää. Minulla soijarouhetta menee myös aamupuuroon.
Tuota pitää kokeilla :) Tarkoitatko esim Soyappétit valmistamaa tummaa soijarouhetta? Hiilariarvo aika korkea mutta tuskin haittaa jos maha kestää. Minkä verran laitetaan esim jauhelihan (400g) sekaan?

 Maarain kirjoitti...
Kananmunista käytän nykysin vain rasvattoman valkuaisosan - tämä myös siksi, että terveyssyistä minun tulee vältellä kolesterolipitoisia ruokia.
Mulla kolesteroli ok (ei mene kuitenkaan aina käsikädessä painon kanssa) mutta tuo valkuaisjuttu pitää pitää mielessä.

 Maarain kirjoitti...
Tietty ei sinun edelleen normaalipainoisena kannata kovin tiukasti rasvan määrää rajoittaa. Saatkohan riittävästi tyydyttämättömiä rasvahappoja? Joillakin välttämättömät rasvahapot jäävät vajaiksi paljonkin eläinrasvoja sisältävässä ruokavaliossa.
Suomennatko tuon? :D Siis tyydyttymättömät rasvahapot. Jos olen yhtään jäljillä, niin vastaan näin: Lohta syön viikoittain ainakin kerran. Pähkinöitä menee harvemmin mutta pellavansiemenrouhetta käytän useamman kerran kuussa sämpylöissä joita teen. Purkista en vedä omegaa vaikka olisi varmaan hyväksi kuivalle iholle. Tuskin kuitenkaan saan niitä riittävästi. Mutta tiedän, että kroppa tarvitsee rasvaa ja en niitä niin tuijottelekkaan. Nyt vaan kävellyt eteen tämä rasvatietoisuus kun tämä sivusto piirtelee noita ravintoympyröitä.

Rasvat ovat minulle vähän epäselvät kun joka toinen kuukausi lukee lehdessä, että pitää suosia kevyttä ja lightia pysyäkseen terveenä ja joka toinen kuukausi, että niitä light tuotteita (flora -> voi, rasvaton maito -> täysmaito, kasvirasvasekoite -> kerma ja paistamiseen voita öljyn sijaan) tulee välttää ja laittaa vaan kulutus kohdalleen. Ja kumpaa öljyä käyttää, rypsi vai oliivi? Mansikoista saa A-hepatiitin ja porkkanan beetakaroteeni aiheuttaa syöpää mutta falkarinoli ehkäisee :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 29.5.2013
Viestejä 4
0
 

Minulle kohtalaista liikuntaa on suunnilleen kaikki, mitä ylipäänsä jaksan tehdä! Toteutunut ravintoympyräni on tätä nykyä luokkaa prot 23 - hh 42 - rasva 35 % . ja jos liikun enemmän, kaikkea tulee syötyä vastaavasti enemmän suunnilleen vastaavissa suhteissa. En siis ole mikään karppaaja, liika proteiini tekee minulle vain väsyneen olon.

Itse käytän soijarouhetta jauhelihan sijasta - punaisen lihan olen jättänyt ruokalistaltani yli 20 vuotta sitten. Ehkä joku toinen on kokeillut kysymääsi yhdistelmää - varmasti ainakin einesruokia valmstavat tehtaat. Oma ruokavalioni on laktovegetariaaninen - joskus myös vähän kalaa tai kanaa, samoin tuota munanvalkuaista. Tämä valinta ei kyllä minulla niinkään liity vatsavaivoihin,

Välttämättömät rasvahapot ovat sellaisia . joita elimistö tarvitsee omien rakennerasvojensa ja hormonien ym. synteesiin, mutta ei pysty itse valmistamaan muun tyyppisistä rasvoista. Nämä on siis saatava ravinnosta. Näitä ovat tiukasti ottaen linolihappo siis omega 6-ketjut ja linoleenihappo siis omega 3-ketjut. Molempia saa mukavasti rypsiöljystä, mutta oliiviöljystä omega 3 lähes puuttuu. Siis rypsiöljy on tässä suhteessa parempi! Linolihappoa saa myös lukuisista muista kasviöljyistä hyvin, linoleenihappoa merkittävästi vain harvoista. Pellavaöljyssä on kasviöljyistä eniten omega 3-rasvoja.
Tyydyttyneistä rasvahapoista kovista rasvoista ei saa kumpaakan,.mutta kalaöljy on hyvä omega 3:n lähde. Linolihappoa löytyy kyllä vaihdellen vähän eläinperäisistäkin rasvoista, esimerkiksi aika hyvin kanan rasvasta.

Itse menen kyllä rasva-asioissa virallisen terveystieteen linjoilla, ja välttelen omalta osaltani eläinrasvoja vielä tiukemmin. Rasvojen koostumusta voit tutkailla osoitteesta
http://www.fineli.fi

Alla ensimmäinen Googlen tarjoama essentiellejä rasvahappoja seliitävä asialinkki (sorry mobiiliversio, kun kirjoitan kännykällä). Varmaan kääntyy suomeksikin.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Essential_fatty_acid

jos kirjaat ruokasi Kalorilaskuriin Finelin käyttämillä nimillä, saat ikkunasta vitamiinit/hivenain. onneksi aika hyvin selvää syömiesi rasvojen ja muiden ruokien ravinnekoostumuksesta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 29.5.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Hiilihydraatit ja ärtyvänsuolen oireyhtymä