Mitä kaikkea lihasta katoaa kypsennettäessä?
Mitä kaikkea lihasta katoaa kypsennettäessä?
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Mitä kaikkea lihasta katoaa kypsennettäessä?
Paistoin tänään Saarioisten kastikelihoja pannulla ilman rasvaa. Lihojen raakapaino oli 822g joka Saarioisten kotisivujen mukaan sisältää energiaa 320kcal/100g, josta 15g proteiinia, 0g hiilihydraatteja, 30g rasvaa ja 0g kuituja.
Paistettuna tuo määrä lihaa painoi vain 254g, joten siitä katosi paistettaessa 568g. Tästä painosta jäi pannulle rasvana 92g.
Olen yrittänyt laskeskella kypsän lihan ravintosisältöä, mutta kadonneen rasvan ja nesteen lisäksi pohdiskelin että mitä tapahtuu lihan proteiineille kypsennettäessä. Säilyykö niiden kokonaismäärä samana, vai katoaako niitä rasvan ja nesteiden mukana?
Jos proteiinin ja rasvan määrä pysyy samana (pannulle jäänyttä rasvaa lukuunottamatta), niin tällöin niiden yhteismäärä ylittää 100% lihan painosta ja se ei ole mahdollista. Eli onko rasvaa kadonnut paistettaessa huomattavasti enemmän kuin tuo pannulle jäänyt 92g, vai katoaako lihasta myös proteiineja? Rasvaa lensi jonkin verran ympäri hellaa, mutta sen määrää on vaikea arvioida (max. 5g?).
Paistettuna tuo määrä lihaa painoi vain 254g, joten siitä katosi paistettaessa 568g. Tästä painosta jäi pannulle rasvana 92g.
Olen yrittänyt laskeskella kypsän lihan ravintosisältöä, mutta kadonneen rasvan ja nesteen lisäksi pohdiskelin että mitä tapahtuu lihan proteiineille kypsennettäessä. Säilyykö niiden kokonaismäärä samana, vai katoaako niitä rasvan ja nesteiden mukana?
Jos proteiinin ja rasvan määrä pysyy samana (pannulle jäänyttä rasvaa lukuunottamatta), niin tällöin niiden yhteismäärä ylittää 100% lihan painosta ja se ei ole mahdollista. Eli onko rasvaa kadonnut paistettaessa huomattavasti enemmän kuin tuo pannulle jäänyt 92g, vai katoaako lihasta myös proteiineja? Rasvaa lensi jonkin verran ympäri hellaa, mutta sen määrää on vaikea arvioida (max. 5g?).
su 30.1.2011
Viestejä 17
Viestejä 17
0
Hieno kokeilu, vastauksia odotellessa ...
Onko mahdollista, että tuo mitattu 92g rasvaa, olikin pääasiallisesti vettä?
Onko mahdollista, että tuo mitattu 92g rasvaa, olikin pääasiallisesti vettä?
ma 31.1.2011
Viestejä 369
Viestejä 369
0
Ei ole, sillä "keitin" lihat omassa rasvassaan erittäin rapeiksi eli rasvan lämpötila oli niin korkea että kaikki vesi haihtui siitä kyllä pois. Jäähtyessään rasva kovettui ja muuttui valkoiseksi "laardiksi".Braveslice kirjoitti...Hieno kokeilu, vastauksia odotellessa ...
Onko mahdollista, että tuo mitattu 92g rasvaa, olikin pääasiallisesti vettä?
ma 31.1.2011
Viestejä 17
Viestejä 17
0
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Mitä kaikkea lihasta katoaa kypsennettäessä?