Raaka/kypsä-ongelma
Raaka/kypsä-ongelma
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Raaka/kypsä-ongelma
Olen vähän pihalla.
Jos täysjyvänuudeliannokseni painaa keittämättä 50g , mitähän se voisi olla kypsänä? Muuttuuko paino siis? Kalorimääräkin muuttuu?
En omista talousvaakaa, vielä!
Jos täysjyvänuudeliannokseni painaa keittämättä 50g , mitähän se voisi olla kypsänä? Muuttuuko paino siis? Kalorimääräkin muuttuu?
En omista talousvaakaa, vielä!
la 12.1.2013
Viestejä 105
Viestejä 105
0
Mittaa keittämiseen käytttämäsi vesi tai muu neste vaikka desimitalla . Sen verran koko ruoan paino tietty nousee (ellei sitten vettä haihdu merkittävästi keitettäessä). Vesi ei anna lisäkaloreita tietenkään. Itse olen kyllä yleensä merkinnyt listaani puuroksi keitettävien hiutaleiden ja vedessä keitettävien riisin, nuudeleiden tms. kuivapainon.
su 13.1.2013
Viestejä 352
Viestejä 352
0
Kiitos. Olen käyttänyt kalorilaskuria jo pitkään, mutta nyt vasta havahtunut siihen, että merkkaanko ihan väärin jos merkkaan aina kuivapainon mukaan syötävät. Ettei menis ihan metsään tää kalorien laskun tarkka tieteenlaji :p
ma 14.1.2013
Viestejä 105
Viestejä 105
0
Minä ainakin olen ollut ihan siinä uskossa että ne nimenomaan on kuivapainoja, jollei siis toisin mainita. Ja koska listassa lukee esim. niistä nuudeleista, että nuudeli, keitetty 130 kcal/100g ja pelkkä nuudeli 340 kcal/100g, niin aion olla siinä uskossa vastaisuudessakin.
ti 15.1.2013
Viestejä 27
Viestejä 27
0
Lottar, ihan OK. Vaan nuudelit. makaronit. riisit yms. viljat voi keittää vähän vettä imeneiksi kiinteähköiksi al dente tai hyvin pehmeiksi runsaammassa vedessä, ja silloin kypsän tuotteen kalorimäärä painoyksikköä kohti vaihtelee...
ke 16.1.2013
Viestejä 352
Viestejä 352
0
Nimenomaan, siksi se kuivapaino tuntuukin luotettavimmalta, ei kalorilaskuri voi tietää kuinka paljon vettä juuri minun riisiannokseni on imenyt. Enkä ole ikinä mitannut yhteenkään ruokaan laittamani veden määrää, enkä punnitse valmiita ruoka-annoksia. Jos teen esim kattilallisen ruokaa, niin mittaan kaikki aineet ja arvion vaan söinkö siitä kerralla puolet vaiko ehkä 1/4... jos ei aina osu arvio ihan kohdalleen, niin kylläpä se heitto tasoittuu siihen mennessä kun koko kattila on tyhjä. Toimii ainakin näin yhden hengen taloudessa.
to 17.1.2013
Viestejä 27
Viestejä 27
0
Siis tuntuu luotettavammalta arvioida syöneensä noin neljänneksen laittamastaan ruuasta kuin muuntaa raakapainot ruokaa laittaessa kypsän painoiksi
Toisekseen: nuudeliesimerkissä kypsän tuotteen kalorimäärän/paino saa, kun punnitsee tuotteen kypsänä ja jakaa raakapainon kalorit sillä. Jos esimerkiksi keitän 100 g pastaa (320 kcal), joka kypsänä painaa 250 g, niin 100 g keitettyä pastaa sisältää kaloreita 320/250 (kaloreita per gramma keitettynä) * 100 (syömäni määrä) = 128 kcal. Vettä ei siis tarvitse punnita tai laskea, esim. pastan keitossahan siitä kaataa osan pois eli myös se pois kaadettu vesi pitäisi punnita. Samalla jakajalla saa laskettua myös proteiinit, hiilihydraatit, rasvan ja kuidun.
Tällöin ei myöskään tarvitse pohtia sitä, paljonko enemmän vettä on imenyt pehmeän kypsäksi keitetty pasta kuin al denteksi keitetty.
Toisekseen: nuudeliesimerkissä kypsän tuotteen kalorimäärän/paino saa, kun punnitsee tuotteen kypsänä ja jakaa raakapainon kalorit sillä. Jos esimerkiksi keitän 100 g pastaa (320 kcal), joka kypsänä painaa 250 g, niin 100 g keitettyä pastaa sisältää kaloreita 320/250 (kaloreita per gramma keitettynä) * 100 (syömäni määrä) = 128 kcal. Vettä ei siis tarvitse punnita tai laskea, esim. pastan keitossahan siitä kaataa osan pois eli myös se pois kaadettu vesi pitäisi punnita. Samalla jakajalla saa laskettua myös proteiinit, hiilihydraatit, rasvan ja kuidun.
Tällöin ei myöskään tarvitse pohtia sitä, paljonko enemmän vettä on imenyt pehmeän kypsäksi keitetty pasta kuin al denteksi keitetty.
to 17.1.2013
Viestejä 41
Viestejä 41
0
LilyB, tässä vielä selvennykseksi ohje käyttämästäni tavasta keitellä riisiä, nuudeleita ja pastaakin.. Ei tule ravintoaineiden eikä toisaalta vedenkään turhaa hukkaa näinä tiukkoina aikoina eikä höyryävän kuuman nesteeen pois kaatamisen vaivaakaan. Näin keittiövaaka voi jäädä odottamaan muita käyttöjä.LilyB kirjoitti...Siis tuntuu luotettavammalta arvioida syöneensä noin neljänneksen laittamastaan ruuasta kuin muuntaa raakapainot ruokaa laittaessa kypsän painoiksi
Toisekseen: nuudeliesimerkissä kypsän tuotteen kalorimäärän/paino saa, kun punnitsee tuotteen kypsänä ja jakaa raakapainon kalorit sillä. Jos esimerkiksi keitän 100 g pastaa (320 kcal), joka kypsänä painaa 250 g, niin 100 g keitettyä pastaa sisältää kaloreita 320/250 (kaloreita per gramma keitettynä) * 100 (syömäni määrä) = 128 kcal. Vettä ei siis tarvitse punnita tai laskea, esim. pastan keitossahan siitä kaataa osan pois eli myös se pois kaadettu vesi pitäisi punnita. Samalla jakajalla saa laskettua myös proteiinit, hiilihydraatit, rasvan ja kuidun.
Tällöin ei myöskään tarvitse pohtia sitä, paljonko enemmän vettä on imenyt pehmeän kypsäksi keitetty pasta kuin al denteksi keitetty.
http://helpostimaistuvaa.blogspot.fi/2011/03/riisin-keittaminen.html
to 17.1.2013
Viestejä 352
Viestejä 352
0
Heh, kyllä mäkin riisin noin keitän, tietysti Miksi hukata riisin keitossa vettä? Mutta pasta vaatii ison kattilan ja reilusti vettä, jotta sen rakenne säilyy hyvänä. Pienessä kattilassa ja liian vähässä vedessä pasta tarttuu toisiinsa kiinni.
Mutta ei tämä keskustelu toki pastan ja riisin keittämistä koskenutkaan *poistuu takavasemmalle*
Mutta ei tämä keskustelu toki pastan ja riisin keittämistä koskenutkaan *poistuu takavasemmalle*
to 17.1.2013
Viestejä 41
Viestejä 41
0
Siis jos tämä oli mulle tarkoitettu, niin täh?! Pointti oli vissiin kuitenki se, että säästyn juuri tuon laskukaavan mukaiselta ylimääräiseltä säätämiseltä, sillä en todellakaan halua käyttää laskinta ruuanlaitossa. Punnitsen eri ruoka-aineet raakana laittaessani niitä kattilaan, vuokaan tms., enkä enää toiseen kertaan ottaessani valmista ruokaa lautaselle. Jos laitan kattilalliseen ruokaa jotain ainetta vaikkapa 100g, ja syön siitä kattilasta vaikkapa sen 4 silmämääräisesti samankokoista annosta, niin kun olen syönyt kattilan tyhjäksi olen silloin myös syönyt sen 100g sitä mainittua ruoka-ainetta. Ei minun arviontini sen kokonaismäärää ole mihinkään muuttanut.LilyB kirjoitti...Siis tuntuu luotettavammalta arvioida syöneensä noin neljänneksen laittamastaan ruuasta kuin muuntaa raakapainot ruokaa laittaessa kypsän painoiksi
Minulle ei siis ole niin olennaista onko joka annos tasan arvioni mukainen, eihän kroppanikaan tajua nollata saldoa joka päivän päätteksi. Ja edelleen toimii ainakin yhden hengen taloudessa, koska minähän sen kattilan kuitenkin tyhjennän.
to 17.1.2013
Viestejä 27
Viestejä 27
0
LilyB. Ei tosiaan makuasioista kannata kiistellä. Vaikka "oikeaoppinen" äitini opettama tapa keittää pastaa on runsaassa vedessä ja vielä mielellään perään siivilässä kylmässä vedessä huuhdelleen, saan siitä riittävän irtoavaa al dente aika vähään kiehuvaan veteen lisäten, varsinkin kun laitan mukaan vähän öljyä jo keittämisen alkuvaiheessa. Huuhtelu tietty parantaa irtoavuutta.LilyB kirjoitti...Heh, kyllä mäkin riisin noin keitän, tietysti Miksi hukata riisin keitossa vettä? Mutta pasta vaatii ison kattilan ja reilusti vettä, jotta sen rakenne säilyy hyvänä. Pienessä kattilassa ja liian vähässä vedessä pasta tarttuu toisiinsa kiinni.
Mutta ei tämä keskustelu toki pastan ja riisin keittämistä koskenutkaan *poistuu takavasemmalle*
to 17.1.2013
Viestejä 352
Viestejä 352
0
Niin joo, totta, asia on tosiaan vähän eri yhden hengen taloudessa, en tullut ajatelleeksi Tälleen kolmelle ruokaa laittavana on vähän pakko laskea enemmän kun mies ja lapsi syövät ihan eri määriä kuin itse. Toki joissakin ruokalajeissa haihtuu enemmän nestettä kuin toisissa (esim. lihan nesteet) ja silloin menee annoskokoarvioilla, ei tämän kaloreiden laskemisen nyt ihan rakettitiedettä tarvitse kuitenkaan ollaLottaR kirjoitti...Minulle ei siis ole niin olennaista onko joka annos tasan arvioni mukainen, eihän roppanikaan tajua nollata saldoa joka päivän päätteksi. Ja edelleen toimii ainakin yhden hengen taloudessa, koska minähän sen kattilan kuitenkin tyhjennän.
pe 18.1.2013
Viestejä 41
Viestejä 41
0
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Raaka/kypsä-ongelma