Kalorilaskuri

Raaka/kypsä-ongelma

Raaka/kypsä-ongelma

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Raaka/kypsä-ongelma

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Olen vähän pihalla.
Jos täysjyvänuudeliannokseni painaa keittämättä 50g , mitähän se voisi olla kypsänä? Muuttuuko paino siis? Ää Kalorimääräkin muuttuu?
En omista talousvaakaa, vielä!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 12.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 105
0
 

Mittaa keittämiseen käytttämäsi vesi tai muu neste vaikka desimitalla . Sen verran koko ruoan paino tietty nousee (ellei sitten vettä haihdu merkittävästi keitettäessä). Vesi ei anna lisäkaloreita tietenkään. Itse olen kyllä yleensä merkinnyt listaani puuroksi keitettävien hiutaleiden ja vedessä keitettävien riisin, nuudeleiden tms. kuivapainon.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 13.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Kiitos. Olen käyttänyt kalorilaskuria jo pitkään, mutta nyt vasta havahtunut siihen, että merkkaanko ihan väärin jos merkkaan aina kuivapainon mukaan syötävät. Ettei menis ihan metsään tää kalorien laskun tarkka tieteenlaji :p
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 14.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 105
0
 

Minä ainakin olen ollut ihan siinä uskossa että ne nimenomaan on kuivapainoja, jollei siis toisin mainita. Ja koska listassa lukee esim. niistä nuudeleista, että nuudeli, keitetty 130 kcal/100g ja pelkkä nuudeli 340 kcal/100g, niin aion olla siinä uskossa vastaisuudessakin. :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 15.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 27
0
 

Lottar, ihan OK. Vaan nuudelit. makaronit. riisit yms. viljat voi keittää vähän vettä imeneiksi kiinteähköiksi al dente tai hyvin pehmeiksi runsaammassa vedessä, ja silloin kypsän tuotteen kalorimäärä painoyksikköä kohti vaihtelee...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 16.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Nimenomaan, siksi se kuivapaino tuntuukin luotettavimmalta, ei kalorilaskuri voi tietää kuinka paljon vettä juuri minun riisiannokseni on imenyt. :D Enkä ole ikinä mitannut yhteenkään ruokaan laittamani veden määrää, enkä punnitse valmiita ruoka-annoksia. Jos teen esim kattilallisen ruokaa, niin mittaan kaikki aineet ja arvion vaan söinkö siitä kerralla puolet vaiko ehkä 1/4... jos ei aina osu arvio ihan kohdalleen, niin kylläpä se heitto tasoittuu siihen mennessä kun koko kattila on tyhjä. Toimii ainakin näin yhden hengen taloudessa. :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 17.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 27
0
 

Siis tuntuu luotettavammalta arvioida syöneensä noin neljänneksen laittamastaan ruuasta kuin muuntaa raakapainot ruokaa laittaessa kypsän painoiksi En tajua

Toisekseen: nuudeliesimerkissä kypsän tuotteen kalorimäärän/paino saa, kun punnitsee tuotteen kypsänä ja jakaa raakapainon kalorit sillä. Jos esimerkiksi keitän 100 g pastaa (320 kcal), joka kypsänä painaa 250 g, niin 100 g keitettyä pastaa sisältää kaloreita 320/250 (kaloreita per gramma keitettynä) * 100 (syömäni määrä) = 128 kcal. Vettä ei siis tarvitse punnita tai laskea, esim. pastan keitossahan siitä kaataa osan pois eli myös se pois kaadettu vesi pitäisi punnita. Samalla jakajalla saa laskettua myös proteiinit, hiilihydraatit, rasvan ja kuidun.

Tällöin ei myöskään tarvitse pohtia sitä, paljonko enemmän vettä on imenyt pehmeän kypsäksi keitetty pasta kuin al denteksi keitetty.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 17.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 41
0
 

 LilyB kirjoitti...
Siis tuntuu luotettavammalta arvioida syöneensä noin neljänneksen laittamastaan ruuasta kuin muuntaa raakapainot ruokaa laittaessa kypsän painoiksi En tajua

Toisekseen: nuudeliesimerkissä kypsän tuotteen kalorimäärän/paino saa, kun punnitsee tuotteen kypsänä ja jakaa raakapainon kalorit sillä. Jos esimerkiksi keitän 100 g pastaa (320 kcal), joka kypsänä painaa 250 g, niin 100 g keitettyä pastaa sisältää kaloreita 320/250 (kaloreita per gramma keitettynä) * 100 (syömäni määrä) = 128 kcal. Vettä ei siis tarvitse punnita tai laskea, esim. pastan keitossahan siitä kaataa osan pois eli myös se pois kaadettu vesi pitäisi punnita. Samalla jakajalla saa laskettua myös proteiinit, hiilihydraatit, rasvan ja kuidun.

Tällöin ei myöskään tarvitse pohtia sitä, paljonko enemmän vettä on imenyt pehmeän kypsäksi keitetty pasta kuin al denteksi keitetty.
LilyB, tässä vielä selvennykseksi ohje käyttämästäni tavasta keitellä riisiä, nuudeleita ja pastaakin.. Ei tule ravintoaineiden eikä toisaalta vedenkään turhaa hukkaa näinä tiukkoina aikoina eikä höyryävän kuuman nesteeen pois kaatamisen vaivaakaan. :) Näin keittiövaaka voi jäädä odottamaan muita käyttöjä.

http://helpostimaistuvaa.blogspot.fi/2011/03/riisin-keittaminen.html
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 17.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Heh, kyllä mäkin riisin noin keitän, tietysti Hyvä homma! Miksi hukata riisin keitossa vettä? Mutta pasta vaatii ison kattilan ja reilusti vettä, jotta sen rakenne säilyy hyvänä. Pienessä kattilassa ja liian vähässä vedessä pasta tarttuu toisiinsa kiinni.

Mutta ei tämä keskustelu toki pastan ja riisin keittämistä koskenutkaan *poistuu takavasemmalle*
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 17.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 41
0
 

 LilyB kirjoitti...
Siis tuntuu luotettavammalta arvioida syöneensä noin neljänneksen laittamastaan ruuasta kuin muuntaa raakapainot ruokaa laittaessa kypsän painoiksi En tajua
Siis jos tämä oli mulle tarkoitettu, niin täh?! Pointti oli vissiin kuitenki se, että säästyn juuri tuon laskukaavan mukaiselta ylimääräiseltä säätämiseltä, sillä en todellakaan halua käyttää laskinta ruuanlaitossa. :D Punnitsen eri ruoka-aineet raakana laittaessani niitä kattilaan, vuokaan tms., enkä enää toiseen kertaan ottaessani valmista ruokaa lautaselle. Jos laitan kattilalliseen ruokaa jotain ainetta vaikkapa 100g, ja syön siitä kattilasta vaikkapa sen 4 silmämääräisesti samankokoista annosta, niin kun olen syönyt kattilan tyhjäksi olen silloin myös syönyt sen 100g sitä mainittua ruoka-ainetta. Ei minun arviontini sen kokonaismäärää ole mihinkään muuttanut.

Minulle ei siis ole niin olennaista onko joka annos tasan arvioni mukainen, eihän kroppanikaan tajua nollata saldoa joka päivän päätteksi. ;) Ja edelleen toimii ainakin yhden hengen taloudessa, koska minähän sen kattilan kuitenkin tyhjennän.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 17.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 27
0
 

 LilyB kirjoitti...
Heh, kyllä mäkin riisin noin keitän, tietysti Hyvä homma! Miksi hukata riisin keitossa vettä? Mutta pasta vaatii ison kattilan ja reilusti vettä, jotta sen rakenne säilyy hyvänä. Pienessä kattilassa ja liian vähässä vedessä pasta tarttuu toisiinsa kiinni.

Mutta ei tämä keskustelu toki pastan ja riisin keittämistä koskenutkaan *poistuu takavasemmalle*
LilyB. Ei tosiaan makuasioista kannata kiistellä. Vaikka "oikeaoppinen" äitini opettama tapa keittää pastaa on runsaassa vedessä ja vielä mielellään perään siivilässä kylmässä vedessä huuhdelleen, saan siitä riittävän irtoavaa al dente aika vähään kiehuvaan veteen lisäten, varsinkin kun laitan mukaan vähän öljyä jo keittämisen alkuvaiheessa. Huuhtelu tietty parantaa irtoavuutta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 17.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

 LottaR kirjoitti...
Minulle ei siis ole niin olennaista onko joka annos tasan arvioni mukainen, eihän roppanikaan tajua nollata saldoa joka päivän päätteksi. ;) Ja edelleen toimii ainakin yhden hengen taloudessa, koska minähän sen kattilan kuitenkin tyhjennän.
Niin joo, totta, asia on tosiaan vähän eri yhden hengen taloudessa, en tullut ajatelleeksi Eih! Tälleen kolmelle ruokaa laittavana on vähän pakko laskea enemmän kun mies ja lapsi syövät ihan eri määriä kuin itse. Toki joissakin ruokalajeissa haihtuu enemmän nestettä kuin toisissa (esim. lihan nesteet) ja silloin menee annoskokoarvioilla, ei tämän kaloreiden laskemisen nyt ihan rakettitiedettä tarvitse kuitenkaan olla ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 18.1.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 41
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Raaka/kypsä-ongelma