Kalorilaskuri

Raudan saantisuositukset?

Raudan saantisuositukset?

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Raudan saantisuositukset?

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Raudan saanti jää mulla taulukon mukaan aina liian alhaiseksi, vaikka syön täysjyväviljaa, hedelmiä yms. kaviksia ja lisäksi lihaa/kanaa/kalaa 1-2 kertaa päivässä. Johtuuko siitä, ettei kaikki merkkamani ole finelin arvoja vai pitäisikö oikeasti syödä rautaa enemmän? Hemoglobiinia en ole mittaillut aikoihin..Koskaan se ei ole alhainen ollut. Nykyisin syön aiempaa vähemmän lihaa (lounaaksi usein kasvisruokaa), mutta enemmän täysjyväviljaa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 26.2.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 126
0
 


Vierailija
C-vitamiini parantaa kuitenkin nonhemiraudan(kasvikunnan tuotteissa esiintyvä rauta) imeytymisen jopa nelinkertaiseksi. Kalsium heikentää sekä hemi- että nonhemiraudan imeytymistä. Jos käyttää kalsiumlisiä, ne suositellaan otettavaksi aterioiden välillä.
Punaisesta lihasta rauta(hemirautaa sekä nonhemirautaa) imeytyy hyvin. Muita raudan lähteitä ovat maksa ja täysjyvävilja. Sen sijaan perinteisesti hyväksi raudanlähteeksi mainitusta pinaatista rauta ei imeydy hyvin sen sisältämän oksaalihapon takia eikä pinaatissa ole enemmän rautaa kuin muissakaan vihreissä kasviksissa.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan rautaa tulisi saada 1,6 mg/vrk ravinnosta energiana saatua megajoulea kohti eli aikuisilla naisilla noin 15 mg/vrk ja miehillä 9 mg/vrk.
Raudan imeytymiseen vaikuttaa muun aterian koostumus: C-vitamiini, liha ja kala parantavat sitä ja esimerkiksi kasvisten polyfenolit ja viljavalmisteiden fytiinihappo puolestaan heikentävät sitä. Suurimmaksi hyväksyttäväksi päiväsaanniksi on määritelty aikuiselle 25 mg/vrk (sisältää ruoasta saatavan raudan ja korkeintaan 10 mg/vrk ravintoainevalmisteesta).
Vilja- ja leivontatuotteet ovat Suomessa tärkein raudan lähde. Lisäksi rautaa saadaan runsaasti liharuoista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista.
(Lähde: Wikipedia)


Raudan lähteitä
1. Basilika kuivattu 42.000
2. Veri 41.900
3. Maksa sian 31.400
4. Maksa poron 31.000
5. Merilevä spirulina 28.500
6. Veriohukainen teollinen 21.831
7. Maksa, keitetty 21.012
8. Maksapaisti 20.622
9. Veriohukainen 19.228
10. Verivanukas 19.019
11. Vehnälese 18.600
12. Poronmaksapihvi 18.481
13. Maksapihvi leivitetty 15.628
14. Verileipä veri, kalja, ruisjauho 15.410
15. Maksa keskiarvo 14.700
16. Munuainen keitetty 12.009
17. Linssi vihreä/ruskea 11.100
18. Kaakaojauhe, sokeroimaton 11.000
19. Soijaproteiini konsentraatti, 58 % proteiinia 10.780
20. Metsälintu grillattu/paistettu 9.957


Raudan parhaita lähteitä ovat liha, kala, sisäelimet ja veriruoat. Muissa eläinkunnan ja kaikissa kasvikunnan tuotteissa on huonommin imeytyvää ei-hemirautaa(Muista c-vitamiini!). Kasvisruokavaliossa kohtuullisen hyviä raudan lähteitä ovat muun muassa palkokasvit, täysjyväviljavalmisteet, vihreät lehtivihannekset ja kuivatut hedelmät.

Toivon mukaan tuosta oli edes vähän apua. Ja tietenkin voi olla, että saat ihan tarpeeksi rautaa. :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 26.2.2009
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Raudan saantisuositukset?