Kalorilaskuri

Eläinten syömisestä – Tarjolla on uuden tiedon juhlaa

Eläinten syömisestä – Tarjolla on uuden tiedon juhlaa

Keskustelun päävalikko > Uutisia > Eläinten syömisestä – Tarjolla on uuden tiedon juhlaa

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
"Jonathan Safran Foerin mukaan tehotuotettu halpa liha on vaarallista.

Vajaat sata vuotta sitten ei broilereita ollut. Nyt niitä tuotetaan teollisesti 15 miljardia vuodessa, ja määrä tuplaantuu. Se kertoo Jonathan Safran Foerille, että "maailmassamme on jotain pahasti vialla".

Linnut levittävät tauteja. Tehotuottajien pelätäänkin kehittävän kaikkien aikojen pandemiaa, uutta espanjantautia, joka tappoi ehkä sata miljoonaa ihmistä 1920. Sekin oli lintuinfluenssa, ja uusi katastrofi näyttää Foerista väistämättömältä. Se on tilastollisesti jo myöhässä.

Yhdysvaltalainen kirjailija Jonathan Safran Foer (s. 1977) maalailee kauhunäkyjä vasta suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Eläinten syömisestä. Hänen mukaansa halpa liha on vaarallista. Sorkimme eläinten perintötekijöitä ja syötämme niille antibiootteja ja kasvuhormoneja, joista emme tiedä tarpeeksi.

Kirja tuskin miellyttää kaikkia. Mutta jos haluaa tietää, kuinka paljon eläinten kärsimystä on omalla lautasella, Foer on parasta luettavaa. Tarjolla on uuden tiedon juhlaa, kirjoittaa Johan Lahdenperä arviossaan.

Kasvavan tehotuotannon seuraukset ovat "aidosti kauhistuttavia", Foer väittää ja todistaa sitä vaikuttavasti kirjassaan, josta on tullut ilmiö. Käännöksiä on myyty jo 18 maahan.

Karjatalous ja lihan tehotuotanto jouduttaa myös ilmastonmuutosta. Niiden vaikutus siihen on 40 prosenttia isompi kuin liikenteen, Foer väittää.

Foer kokosi kirjaansa kolme vuotta ja lähteiden tarkistukseen palkattiin kaksi ulkopuolista.

Faktojen ohella kertomukset avaavat kirjaan etiikan ja filosofian viisautta, Lahdenperä toteaa."

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Jonathan+Safran+Foer+kuvaa+lihan+tehotuotannon+kauhun%C3%A4kymi
%C3%A4/1135264015409
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 23.2.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Nii-in. Tätähän on toitotettu jo vuosikausia. Valitettavasti ne isot tutkimukset, jotka herättäis suuren yleisön, puuttuvat vielä. Mutta itse kyllä mieluummin syön esim hirveä ja poroa kuin broileria tai kirjolohta, tai yleensäkään mitään tehotuotettua lihaa/kalaa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 23.2.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1423
0
 

Niin kuin jeranen sanoi. Vuosikausia toitotettu juttu.
Tylsä homma vaan kun rahoittajia suuren luokan tutkimuksiin tuppaa puuttumaan.

Mie olen ollut kymmenen vuotta kasvissyöjä ja tuossa artikkelissa olikin tiivistettynä mun syyt. Ihmisiä on vaan aivan liikaa toteuttaakseen lihansyöntiä mitenkään järkevällä tavalla etenkin kun lihansyönti on lisäntynyt helnkilöäkin kohden aivan tolkuttomaksi tehotuotannon myötä.
Ennen liha oli pyhäpäivän herkku ja ihmisiä vähemmän milloin riista ja hyvin pidetyt eläimet toimi hyvin. Nyt lihan kulutus on niin suuri että sille ei enään löydy mitään järkevää vaihtoehtoa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 23.2.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 32
0
 

Kotimaisella tomaatilla on kylläkin isompi hiilijalanjälki kuin kotimaisella lihalla, jos hiuksia halotaan.

Eli ei kasvissyöntikään aina ole ratkaisu (millään tavalla kasvissyöjiä halventamatta).

Suomalainen lihantuotanto on niin lapsen kengissä, pieniä yksiköitä, ei tietoakaan siitä tavasta jolla esim. tanskassa lihaa tuotetaan. Ja valvonta sen sorttista ettei kasvuhormoonia ole mahdollista käyttää. Mitä sitten on esim. brasilialainen pihviliha, onkin sitten jo toinen juttu.

Joten kyllä meikäläinen ainakin aikoo jatkossakin syödä kotimaista lähiruokaa. Niin nautaa, possua, kanaa kuin mettänkin elukoita.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 27.2.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1179
0
 

[NusNus] Espanjan-tauti ei ollut lintuinfluenssa (H5N1) vaan sikainfluenssa (H1N1) [/NusNus]
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 24.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 48
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Uutisia > Eläinten syömisestä – Tarjolla on uuden tiedon juhlaa