Kalorilaskuri

Näin pitkään yleisimmät ruoat ja elintarvikkeet säilyvät

Näin pitkään yleisimmät ruoat ja elintarvikkeet säilyvät

Keskustelun päävalikko > Uutisia > Näin pitkään yleisimmät ruoat ja elintarvikkeet säilyvät

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Kasasin ruoan säilyvyyteen liittyvää tekstiä eri lähteistä.
Oletko huomannut käytännössä että joku tuote säilyy kauemmin / vähemmän aikaa?
Huomaatko että joku yleinen ruoka-aine puuttuu?
Kirjoita siitä tähän ketjuun!

Jääkaappi
Jääkaapin alimman hyllyn takaosa on yleensä viilein kohta. Jääkaapin säädot ja ruoan määrä vaikuttavat lämpötilaan, varminta on hankkia jääkaappiin lämpömittari. Parhaiten lihat ja maidot säilyvät jääkaapissa alle +4 asteessa.

Pakkauksien merkinnät
"Pakkauspäivä" antaa tietoa tuotteen tuoreudesta, eli milloin tuote on pakattu.
"Parasta ennen" päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä, vaan tuote säilyy oikein säilytettynä käyttökelpoisena muutamia päiviä päiväyksen jälkeen. Tämä voi olla myös merkinnällä "Viimeinen myyntipäivä".
"Viimeinen käyttöpäivä", tämän jälkeen tuotetta ei voi käyttää.

Liha on herkästi pilaantuva elintarvike. Liha säilytetään kotona
alle +4 asteessa jääkaapissa. Raa'at, isoina paloina olevat linnun-, porsaan- sekä naudanlihat säilyvät pakkasessa noin vuoden. Lihat jauhettuna tai kypsennettynä säilyvät pakkasessa noin 3 - 4 kuukautta. Valmiiksi viipaloidut tai jauhetut lihavalmisteet säilyvät lyhyemmän ajan kuin kokonaisena palana säilytettävät tuotteet.

Kala on herkästi pilaantuva elintarvike. Kalan laadun muutokset alkavat heti kalan kuoltua. Jääkaapissa kalaa voi säilyttää vuorokauden ennen ruuaksi valmistamista. Jos kalaa ei voi valmistaa heti, se kannattaa pakastaa.

Maidon säilytys
Maitovalmisteet ottavat herkästi makuja ympäristön voimakashajuisista tai -makuisista raaka-aineista. Makuvirheitä saattavat aiheuttaa esimerkiksi sitrushedelmät, omenat ja lanttu. Maitotölkki säilytetään suljettuna ja maitokannu peitettynä jääkaapissa. Oikein säilytettynä käyttökelpoista muutaman päivän viimeisen myyntipäivän jälkeen.

Kovat juustot
Kovat juustot säilyvät muutaman kuukauden viimeisen myyntipäivän jälkeen. Jos juuston pakkaa kosteudelta suojattuun astiaan tai muoviin, se kestää hyvin pitkään. Mikäli juuston ulkopintaan muodostuun näkyvää hometta, kuori se sekä noin 1,5 senttiä sen alapuolelta pois.

Kananmunat
Kananmunille sopivin säilytyspaikka on viileäkaappi, +12-14 asteen lämpötila, siellä ne säilyvät 2 viikkoa viimeisen myyntipäivän jälkeen. Säilytyspaikan on oltava hajuton ja puhdas. Kananmunan kuori on huokoinen, joten vieraat hajut pääsevät sen läpi.

Öljy ja rasva
Öljy säilyy parhaiten suljetussa pullossa, pimeässä ja viileässä +10-15 asteessa. Kylmässä öljy muuttuu sameaksi, mutta kirkastuu uudelleen huoneenlämmössä. Sameneminen ei vaikuta öljyn laatuun tai käyttöön. Voi, margariinit ja voi-kasviöljyrasvaseokset säilyvät parhaiten kuivassa, hajuttomassa ja pimeässä +4-10 asteessa. Rasvoihin tarttuu helposti makuja ja hajuja voimakasaromisista tuotteista. Voita ja margariinia voi myös pakastaa.

Säilykkeet
Metalliset säilyketölkit kannattaa säilyttää kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Säilykkeet säilyvät avaamattomina noin 2 - 5 vuotta.

Jäätelö
Jäätelö säilyy pakkasessa noin 2 - 4 kuukautta.

Kahvi
Kahvi kannattaa säilyttää tiiviissä paketissa (esim. alkuperäispaketissa) kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa. Jos kahvia kuluu vähän, se kannattaa pakata tiiviisti ja säilyttää pakastimessa. Avaamattoman ja tiiviin kahvipaketin voi säilyttää jääkaapissa.

Kuivatuotteet
Kuivatuotteet (esim. pasta, riisi ja sokeri) säilyvät noin vuoden kaapissa.

Mausteet
Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pitempään kuin jauhetut mausteet. Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet korkeintaan kolme vuotta.

Marjat
Tuoreet marjat eivät kestä varastointia. Marjat käytetään heti tai pakastetaan, säilötään hilloiksi, mehuiksi tai soseiksi.

Kasvikset ja hedelmät
Useimmille soveltuu jääkaappilämpötila, +4 astetta. Viileäkaapissa +10-14 asteessa voi säilyttää: tomaatti, kurkku, kurpitsa, munakoiso, avokado, paprika, varhaisperuna, basilika, sitruunamelissa, ananas, mango, melonit.
Huoneenlämmössä tai viileäsäilytystilassa voi säilyttää: banaani, tomaatti ja kurkku. Kaikki kasvikset eivät sovellu säilytettäväksi kosketuksissa toistensa kanssa. Lisätietoja löytyy esim. Googlesta hakusanalla Etyleeni.

Lähteenä mm. : Finfood Oppimateriaali
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 22.4.2009
0
 

Maidoista sen verran että esim. laktoositon maitojuoma saattaa säilyä juomakelpoisena pari päivää viimeisen käyttöpäivän-päiväyksen yli, kun esim. luomu- ja tavallinen maito on monta kertaa mennyt kokkeliksi jo ennen viimeistä käyttöpäivää.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 26.4.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 192
0
 

Jääkaappi vaan tarpeeksi kylmälle, niin maidot säilyy monta päivää päiväyksen jälkeenkin. :) 2-4 astetta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 26.4.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 4495
0
 

Hyviä käytännönkokemuksia! Näitä lisää :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 26.4.2009
0
 

Riittävän tuoreet laatikossa ostetut mansikat voi säilyä jääkaapissa hyvänä viikonkin kuhan ne ovat ehjiä eikä niitä pakata liian tiiviisti. Punaherukat säilyy myös sellasenaan lautasella jääkaapissa muutaman päivän jos ovat ehjiä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 27.4.2009
Viestejä 7
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Uutisia > Näin pitkään yleisimmät ruoat ja elintarvikkeet säilyvät