Neljä "superravintoainetta" auttaa painonhallinnassa
Neljä "superravintoainetta" auttaa painonhallinnassa
Keskustelun päävalikko > Uutisia > Neljä "superravintoainetta" auttaa painonhallinnassa
Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että tietyt ravintoaineet - kalsium, omega-3 -rasvahapot, kuitu ja D-vitamiini - ovat erittäin tehokkaita korkean verensokeritason vaikutusten torjunnassa. Yhdistettynä nämä ravintoaineet voivat kumota verensokerin haitalliset vaikutukset sekä auttaa painonhallinnassa.
[...]
Tutkijat eivät ole varmoja, miten kalsium auttaa rasvanpoltossa. Jotkut uskovat, että se vähentää rasvaa tuottavan calcitriol -steroidihormonin vaikutuksia, sanoo tutkija Barbara Quinn, "The Diabetes DTOUR Diet" -kirjan kirjoittaja.
Tennesseen yliopiston tutkijat huomasivat, että liikalihavat henkilöt, jotka siirtyivät alhaisen kaloritason dieetille, johon sisältyi kolme päivittäistä annosta kalsiumia sisältäviä meijerituotteita, pudottivat 70% enemmän painoa ja 64% enemmän rasvaa kuin ryhmä, joka nautti ainoastaan yhden annoksen meijerituotteita päivässä.
Paljonko tarvitset päivässä: Naiset ja miehet - 1200 mg
Hyviä lähteitä: Rasvaton maito ja vähärasvaiset meijerituotteet, pinaatti, lehtikaali, parsakaali ja valkoiset pavut
[...]
Tutkimus Tufts-New England Medical Centeristä osoitti, että alhaiset D-vitamiinitasot nostavat riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen jopa 46%:lla.
"Tutkijat uskovat, että D-vitamiini vaimentaa solutason tulehdusreaktioita, jotka saattavat johtaa diabeteksen syntyyn", Quinn selittää. Lisäksi keho tarvitsee D-vitamiinia avustamaan kalsiumin imeytymisessä - ja yhdessä nämä ravintoaineet voivat auttaa taistelussa diabetestä vastaan. [...]
Aivan kuten kalsiumin kohdalla, monet meistä - noin 60% amerikkalaisista - eivät saa tarpeeksi D-vitamiinia. D-vitamiinin tärkein tehtävä on auttaa elimistöämme kalsiumin imeytymisessä. D-vitamiinin puutoksesta kärsivät pystyvät hyödyntämään noin 10-15% ravinnonlähteiden kalsiumista, kun taas riittävästi D-vitamiinia nauttivilla vastaava luku voi olla jopa 30-40%.
Paljonko tarvitset päivässä:
Vaikka D-vitamiinin päivittäisannoksesta ei ole virallista suositusta, [USA:n] hallitus käyttää mittarina tarvetta, joka pitää luuston terveenä
Naiset ja miehet 50-70v: 400 IU (= 10 mikrogrammaa)
Naiset ja miehet yli 70v: 600 IU (= 15 mikrogrammaa)
Hyviä lähteitä: Lohi, makrilli, sardiinit, tonnikala, vitaminoidut kokojyvämurot, vitaminoitu rasvaton maito, emmentaljuusto
[...]
Uudet tutkimustulokset, jotka julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa osoittivat, että naiset jotka nauttivat tasapainoista ruokavaliota sisältäen omega-3 -rasvahappoja pudottivat n. 0,7 kg enemmän keskikehon rasvakudosta kuin naiset, jotka olivat vastaavalla dieetillä ilman omega-3 -rasvahappoja.
Nämä terveelliset rasvat hidastavat ruoansulatuksen nopeutta, mikä saa aikaan pidemmän kylläisyydentunteen, joten henkilö syö vähemmän kaloreita päivän mittaan, sanoo Quinn. "Omega-3 -rasvahapot myös vähentävät tulehdusreaktioita, joka on suuri diabetekseen johtava riskitekijä, ja ilmeisesti omega-3 -rasvahapot myös ehkäisevät insuliiniresistanssia", Quinn jatkaa.
Paljonko tarvitset päivässä:
Naiset: 1,1g
Miehet: 1,6g
Hyviä lähteitä: Tofu, Omega-3 kananmunat, katkaravut, lohi, tonnikala, pähkinät, pellavansiemenet ja pellavasiemenöljy
4 hyvää tapaa saada enemmän omega-3 -rasvoja:
* Käytä oliivi-, soija- tai rypsiöljyjä ruoanvalmistuksessa ja paistamisessa maissi-, saflori- tai auringonkukkaöljyjen sijaan - 100-1300 mg lisää omega-3 rasvahappoja per annos
* Lisää 1 ruokalusikallinen saksanpähkinöitä, seesaminsiemeniä tai muita pähkinöitä salaattiisi ja kaada päälle 1 teelusikallinen oliivi- tai pellavansiemenöljyä - 1000 mg tai enemmän lisää omega-3 rasvahappoja per annos
* Sekoita 1,5 ruokalusikallista murskattuja pellavansiemeniä tai teelusikallinen pellavansiemenöljyä smoothieen [tai vaikka puuroon] - 800-3000 mg lisää omega-3 -rasvahappoja per annos
* Valitse omega-3 kananmunia, joita saadaan kanaloista joiden kanoja ruokitaan rehulla mihin on lisätty pellavansiemeniä ja rypsiöljyä - yhdessä kananmunassa voi olla noin 400mg omega-3 -rasvahappoja, 10 kertaa enemmän kuin normaalissa kananmunassa
[...]
Ruoka-aineet, joissa on paljon ravintokuituja, sisältävät paljon hyviä ravintoaineita, ovat täyttäviä ja vähäkalorisia - mikä tekee niistä erittäin hyödyllisiä painonhallinnassa. Minnesotan yliopiston tutkimuksessa, henkilöt jotka nauttivat dieettiä, joka sisälsi paljon ravintokuituja, pudottivat 0,9 - 1,4 kg enemmän painoa kuukaudessa kuin ne, jotka olivat vähäkuituisella dieetillä. Ravintokuidut vaikuttavat hormoneihin, jotka sääntelevät ruokahalua, mikä auttaa myös painonhallinnassa, Quinn lisää.
Tämän lisäksi, myös liukeneva ja liukenematon ravintokuitu auttaa verensokerin hallinnassa. Liukeneva kuitu muodostaa veden kanssa paksun geelimäisen massan ruoansulatuksessa, joka voin estää ja hidastaa hiilihydraattien ja glukoosin imeytymistä suolistossa, Quinn selittää. Liukenematon kuitu ei yhdisty veden kanssa, vaan pysyy kiinteänä ja liikkuu nopeasti ruoansulatuksen läpi, joten suolistolla on vähemmän aikaa imeyttää hiilihydraatteja, jolloin verensokeritaso pysyy tasaisempana.
Suomalaiset tutkijat seurasivat 4316 miestä ja naista yli 10 vuoden ajan, ja huomasivat että paljon ravintokuituja nauttineella ryhmällä oli 61% pienempi todennäköisyys sairastua 2-tyypin diabetekseen.
Paljonko tarvitset päivässä:
Naiset ja miehet: 25-30 grammaa
Hyviä lähteitä: Kokojyväleivät ja -murot, tumma riisi, ohra, kaurahiutaleet ja kauraleseet, omenat, päärynät, sitrushedelmät, porkkanat, pavut ja artisokat
6 hyvää tapaa saada enemmän kuituja:
* Lisää puoli kuppia kikherneitä kattilalliseen suosikkikeittoasi - lisää kokonaiskuitumäärää 6 grammalla
* Höyrytä parsakaali, kukkakaali ja porkkanat ennen syömistä - lisää 3-5 grammaa kuitua per annos, verrattuna raakoihin vihanneksiin (lämmitettynä kuidut on helpommin saatavilla)
* Käytä kaurahiutaleita korppujauhojen sijaan lihamurekkeessa. Lisää 3/4 kuppia kauraa puolta kiloa jauhelihaa kohden - lisää kokonaiskuitumäärää 8 grammalla
* Koristele rasvaton jäätelöannoksesi tuoreilla marjoilla. 1,5 kuppia vadelmia sisältää 4 grammaa kuitua, samassa määrässä mansikoita tai mustikoita on 2 grammaa
* Valitse aamiaismuroja, joissa on kuituja 5 grammaa per annos tai enemmän
* Valitse kokojyväleipiä, jotka sisältävät kuituja vähintään 2 grammaa per annos
Alkuperäinen teksti englanniksi:
http://www.msnbc.msn.com/id/29411639/?pg=1#Health_Rodale_diabetes
[...]
Tutkijat eivät ole varmoja, miten kalsium auttaa rasvanpoltossa. Jotkut uskovat, että se vähentää rasvaa tuottavan calcitriol -steroidihormonin vaikutuksia, sanoo tutkija Barbara Quinn, "The Diabetes DTOUR Diet" -kirjan kirjoittaja.
Tennesseen yliopiston tutkijat huomasivat, että liikalihavat henkilöt, jotka siirtyivät alhaisen kaloritason dieetille, johon sisältyi kolme päivittäistä annosta kalsiumia sisältäviä meijerituotteita, pudottivat 70% enemmän painoa ja 64% enemmän rasvaa kuin ryhmä, joka nautti ainoastaan yhden annoksen meijerituotteita päivässä.
Paljonko tarvitset päivässä: Naiset ja miehet - 1200 mg
Hyviä lähteitä: Rasvaton maito ja vähärasvaiset meijerituotteet, pinaatti, lehtikaali, parsakaali ja valkoiset pavut
[...]
Tutkimus Tufts-New England Medical Centeristä osoitti, että alhaiset D-vitamiinitasot nostavat riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen jopa 46%:lla.
"Tutkijat uskovat, että D-vitamiini vaimentaa solutason tulehdusreaktioita, jotka saattavat johtaa diabeteksen syntyyn", Quinn selittää. Lisäksi keho tarvitsee D-vitamiinia avustamaan kalsiumin imeytymisessä - ja yhdessä nämä ravintoaineet voivat auttaa taistelussa diabetestä vastaan. [...]
Aivan kuten kalsiumin kohdalla, monet meistä - noin 60% amerikkalaisista - eivät saa tarpeeksi D-vitamiinia. D-vitamiinin tärkein tehtävä on auttaa elimistöämme kalsiumin imeytymisessä. D-vitamiinin puutoksesta kärsivät pystyvät hyödyntämään noin 10-15% ravinnonlähteiden kalsiumista, kun taas riittävästi D-vitamiinia nauttivilla vastaava luku voi olla jopa 30-40%.
Paljonko tarvitset päivässä:
Vaikka D-vitamiinin päivittäisannoksesta ei ole virallista suositusta, [USA:n] hallitus käyttää mittarina tarvetta, joka pitää luuston terveenä
Naiset ja miehet 50-70v: 400 IU (= 10 mikrogrammaa)
Naiset ja miehet yli 70v: 600 IU (= 15 mikrogrammaa)
Hyviä lähteitä: Lohi, makrilli, sardiinit, tonnikala, vitaminoidut kokojyvämurot, vitaminoitu rasvaton maito, emmentaljuusto
[...]
Uudet tutkimustulokset, jotka julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa osoittivat, että naiset jotka nauttivat tasapainoista ruokavaliota sisältäen omega-3 -rasvahappoja pudottivat n. 0,7 kg enemmän keskikehon rasvakudosta kuin naiset, jotka olivat vastaavalla dieetillä ilman omega-3 -rasvahappoja.
Nämä terveelliset rasvat hidastavat ruoansulatuksen nopeutta, mikä saa aikaan pidemmän kylläisyydentunteen, joten henkilö syö vähemmän kaloreita päivän mittaan, sanoo Quinn. "Omega-3 -rasvahapot myös vähentävät tulehdusreaktioita, joka on suuri diabetekseen johtava riskitekijä, ja ilmeisesti omega-3 -rasvahapot myös ehkäisevät insuliiniresistanssia", Quinn jatkaa.
Paljonko tarvitset päivässä:
Naiset: 1,1g
Miehet: 1,6g
Hyviä lähteitä: Tofu, Omega-3 kananmunat, katkaravut, lohi, tonnikala, pähkinät, pellavansiemenet ja pellavasiemenöljy
4 hyvää tapaa saada enemmän omega-3 -rasvoja:
* Käytä oliivi-, soija- tai rypsiöljyjä ruoanvalmistuksessa ja paistamisessa maissi-, saflori- tai auringonkukkaöljyjen sijaan - 100-1300 mg lisää omega-3 rasvahappoja per annos
* Lisää 1 ruokalusikallinen saksanpähkinöitä, seesaminsiemeniä tai muita pähkinöitä salaattiisi ja kaada päälle 1 teelusikallinen oliivi- tai pellavansiemenöljyä - 1000 mg tai enemmän lisää omega-3 rasvahappoja per annos
* Sekoita 1,5 ruokalusikallista murskattuja pellavansiemeniä tai teelusikallinen pellavansiemenöljyä smoothieen [tai vaikka puuroon] - 800-3000 mg lisää omega-3 -rasvahappoja per annos
* Valitse omega-3 kananmunia, joita saadaan kanaloista joiden kanoja ruokitaan rehulla mihin on lisätty pellavansiemeniä ja rypsiöljyä - yhdessä kananmunassa voi olla noin 400mg omega-3 -rasvahappoja, 10 kertaa enemmän kuin normaalissa kananmunassa
[...]
Ruoka-aineet, joissa on paljon ravintokuituja, sisältävät paljon hyviä ravintoaineita, ovat täyttäviä ja vähäkalorisia - mikä tekee niistä erittäin hyödyllisiä painonhallinnassa. Minnesotan yliopiston tutkimuksessa, henkilöt jotka nauttivat dieettiä, joka sisälsi paljon ravintokuituja, pudottivat 0,9 - 1,4 kg enemmän painoa kuukaudessa kuin ne, jotka olivat vähäkuituisella dieetillä. Ravintokuidut vaikuttavat hormoneihin, jotka sääntelevät ruokahalua, mikä auttaa myös painonhallinnassa, Quinn lisää.
Tämän lisäksi, myös liukeneva ja liukenematon ravintokuitu auttaa verensokerin hallinnassa. Liukeneva kuitu muodostaa veden kanssa paksun geelimäisen massan ruoansulatuksessa, joka voin estää ja hidastaa hiilihydraattien ja glukoosin imeytymistä suolistossa, Quinn selittää. Liukenematon kuitu ei yhdisty veden kanssa, vaan pysyy kiinteänä ja liikkuu nopeasti ruoansulatuksen läpi, joten suolistolla on vähemmän aikaa imeyttää hiilihydraatteja, jolloin verensokeritaso pysyy tasaisempana.
Suomalaiset tutkijat seurasivat 4316 miestä ja naista yli 10 vuoden ajan, ja huomasivat että paljon ravintokuituja nauttineella ryhmällä oli 61% pienempi todennäköisyys sairastua 2-tyypin diabetekseen.
Paljonko tarvitset päivässä:
Naiset ja miehet: 25-30 grammaa
Hyviä lähteitä: Kokojyväleivät ja -murot, tumma riisi, ohra, kaurahiutaleet ja kauraleseet, omenat, päärynät, sitrushedelmät, porkkanat, pavut ja artisokat
6 hyvää tapaa saada enemmän kuituja:
* Lisää puoli kuppia kikherneitä kattilalliseen suosikkikeittoasi - lisää kokonaiskuitumäärää 6 grammalla
* Höyrytä parsakaali, kukkakaali ja porkkanat ennen syömistä - lisää 3-5 grammaa kuitua per annos, verrattuna raakoihin vihanneksiin (lämmitettynä kuidut on helpommin saatavilla)
* Käytä kaurahiutaleita korppujauhojen sijaan lihamurekkeessa. Lisää 3/4 kuppia kauraa puolta kiloa jauhelihaa kohden - lisää kokonaiskuitumäärää 8 grammalla
* Koristele rasvaton jäätelöannoksesi tuoreilla marjoilla. 1,5 kuppia vadelmia sisältää 4 grammaa kuitua, samassa määrässä mansikoita tai mustikoita on 2 grammaa
* Valitse aamiaismuroja, joissa on kuituja 5 grammaa per annos tai enemmän
* Valitse kokojyväleipiä, jotka sisältävät kuituja vähintään 2 grammaa per annos
Alkuperäinen teksti englanniksi:
http://www.msnbc.msn.com/id/29411639/?pg=1#Health_Rodale_diabetes
ma 4.5.2009
Viestejä 9
Viestejä 9
0
Öö hetkinen: "ja ilmeisesti omega-3 -rasvahapot myös kehittävät insuliiniresistanssia"
Tuohan olisi huono, erittäin huono asia...!
Pitäisikö olla ehkäisee insuliiniresistenssiä? En lukenut koko juttua enkä enkunkielistäkään.
Tuohan olisi huono, erittäin huono asia...!
Pitäisikö olla ehkäisee insuliiniresistenssiä? En lukenut koko juttua enkä enkunkielistäkään.
ma 4.5.2009
Viestejä 2802
Viestejä 2802
0
Lisäys edelliseen: Omega-3s also reduce inflammation, a major risk factor for diabetes, and appear to improve insulin resistance," she says.
Sanoo tuo sivusto. Mitenkähän tuo lause nyt pitäisi ymmärtää? Tarkoittaisiko tuo improve että parantaa insuliiniresistenssiä?
Sanoo tuo sivusto. Mitenkähän tuo lause nyt pitäisi ymmärtää? Tarkoittaisiko tuo improve että parantaa insuliiniresistenssiä?
ma 4.5.2009
Viestejä 2802
Viestejä 2802
0
Aivan. Alkukielisessä tekstissä sanotaan:
"Omega-3s also reduce inflammation, a major risk factor for diabetes, and appear to improve insulin resistance,"
Jossa "improve" tässä tapauksessa tarkoittaa muutosta parempaan suuntaan - joten ehkäisee tai parantaa lienee parempi suomennos - kaiketi tuossa englanninkielisessä tekstissä ajatellaan että "insuliiniresistanssi" on ikäänkuin sairaus, jolloin "improve" = ikäänkuin parantaa sairaus tai kohentaa henkilön tilaa.
Muokkasin alkuperäisen tekstin muotoon "ehkäisee" - ko. aihealueesta paremmin tietävät voivat varmaan ehdottaa parempaa käännöstä jos on tarpeen.
"Omega-3s also reduce inflammation, a major risk factor for diabetes, and appear to improve insulin resistance,"
Jossa "improve" tässä tapauksessa tarkoittaa muutosta parempaan suuntaan - joten ehkäisee tai parantaa lienee parempi suomennos - kaiketi tuossa englanninkielisessä tekstissä ajatellaan että "insuliiniresistanssi" on ikäänkuin sairaus, jolloin "improve" = ikäänkuin parantaa sairaus tai kohentaa henkilön tilaa.
Muokkasin alkuperäisen tekstin muotoon "ehkäisee" - ko. aihealueesta paremmin tietävät voivat varmaan ehdottaa parempaa käännöstä jos on tarpeen.
ma 4.5.2009
Viestejä 9
Viestejä 9
0
Juu on se sairaus tai siihen viittaava, edeltää usein 2 tyypin diabetesta ja aiheuttaa muutakin "kuraa". esim pcos-naisilla ilmeisesti juuri tuo insuliiniresistenssi on kaiken a ja o. ja pcos on yksi yleisimmistä syistä lapsettomuuteenkin.
ma 4.5.2009
Viestejä 2802
Viestejä 2802
0
Loistavaa Erinomaista työtä!
ma 4.5.2009
0
Tämä olikin mielenkiintoista. Kiitos linkistä!
ti 5.5.2009
Viestejä 97
Viestejä 97
0
Hmm.. kertokaa tietämättömälle mitä tarkoittaa pcos naiset?
ti 5.5.2009
Viestejä 126
Viestejä 126
0
Mitähän nämä viimeaikaiset tutkimukset ovat? En itse ainakaan löytänyt viitteitä alkuperäistekstistä (eikä nyt pysty etsimään....)Dropper kirjoitti...[i]Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että tietyt ravintoaineet - kalsium, omega-3 -rasvahapot, kuitu ja D-vitamiini - ovat erittäin tehokkaita korkean verensokeritason vaikutusten torjunnassa. Yhdistettynä nämä ravintoaineet voivat kumota verensokerin haitalliset vaikutukset sekä auttaa painonhallinnassa.
Siis itseäni kiinnostaisi lähinnä, onko eroa siinä, saako ko. ravintoaineet ravinnosta vai lisäravinteista - jos asiaa nyt on tutkittu.
Muoks, siis on tuolla jotain vihjeitä (lehtien nimiä, maininta Nurses' health studystä), joiden avulla voisi etsiä. Mutta noi muksut alkaa heti hajottaa jotain, kun tähän koneelle istun...
ke 6.5.2009
Viestejä 224
Viestejä 224
0
KVG:vee85 kirjoitti...hmm.. kertokaa tietämättömälle mitä tarkoittaa pcos naiset?
http://www.lapsettomuus.com/Hedelmoityshoidot/Monirakkulainen_munasarjaoireyhtyma_eli_PCOS/index.asp
?C=46841399394277662037
ke 6.5.2009
Viestejä 1698
Viestejä 1698
0
Itselleni ainakin jäi sellainen käsitys tuosta alkuperäistekstistä että tutkimuksilla viitattiin nimenomaan näihin, mitä tuossa artikkelissakin mainittiin (Tennesseen yliopiston, Minnesotan yliopiston ja Tufts-New England Medical Centerin tutkimukset + julkaisu American Journal of Clinical Nutritionissa jne.) .. Lisää viitteitä luulisi löytyvän tuon artikkelissa haastatellun Barbara Quinnin kirjasta, ja muutenkin jäi artikkelista sellainen vaikutelma, että hän on ollut luultavasti osallisena ainakin monissa näistä ko. tutkimuksista.Cutie kirjoitti...Mitähän nämä viimeaikaiset tutkimukset ovat? En itse ainakaan löytänyt viitteitä alkuperäistekstistä (eikä nyt pysty etsimään....)
Siis itseäni kiinnostaisi lähinnä, onko eroa siinä, saako ko. ravintoaineet ravinnosta vai lisäravinteista - jos asiaa nyt on tutkittu.
Oma käsitykseni oli, että tässä tutkittiin nimenomaan ruokavaliosta ja ravinnosta saatavien ravintoaineiden vaikutusta, eikä lisäravinteita.
Vrt. kohdat:
"johon sisältyi kolme päivittäistä annosta kalsiumia sisältäviä meijerituotteita"
"naiset jotka nauttivat tasapainoista ruokavaliota sisältäen omega-3 -rasvahappoja"
"Minnesotan yliopiston tutkimuksessa, henkilöt jotka nauttivat dieettiä, joka sisälsi paljon ravintokuituja"
Alkuperäisistä julkaisuistahan varmasti löytyisi tarkemmat tiedot, mutta itselleni riittää kyllä ihan hyvin tuo artikkelin sisältö.
ke 6.5.2009
Viestejä 9
Viestejä 9
0
Keskustelun päävalikko > Uutisia > Neljä "superravintoainetta" auttaa painonhallinnassa