Risotto merenelävistä

Valmistele ensin merenelävät: kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä.

Lisää merenelävät, ripaus suolaa ja pippuria sekä viini.

Paista 2-3 minuuttia kunnes eläväiset niukin naukin kypsyvät.

Vältä yletöntä, niin perisuomalaista "varmuuden vuoksi" -tyyppistä ylipaistamista.

Tämän sortin otukset muuttuvat silloin tosi helposti kumimaisen sitkaiksi.

Muutenkin aina, kun ruoassa on esim.

katkarapuja, saa keitto- tai paistoajan kanssa olla varppeillaan.

Merenelävät ovat mehukkaimmillaan juuri ja juuri kypsinä.

Laita sitten merenelävät hetkeksi syrjään ja käy risoton laadintaan.

Kuumenna voi ja öljy suurehkolla pannulla tms. riittävän korkeareunaisessa astiassa.

Lisää sipuli ja paista nelisen minuuttia sekoitellen välillä.

Lisää valkosipuli, paista minuutti.

Lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia, kunnes riisi muuttuu jännästi vähän läpikuultavaksi.

Sekoita mukaan tomaatit ja keittele jälleen 2-3 minuuttia, kunnes tomaattien neste on imeytynyt riisiin.

Lisää viini ja keitä jälleen, kunnes neste on imeytynyt.

Tässä vaiheessa kanaliemen olisi hyvä olla kattilassa hitaasti kiehuvana, jottei valmisteilla olevan risoton lämpö tipu kamalasti, kun sinne lisäillään lientä.

Lisää pannuun puolet tästä kuumasta kanaliemestä ja keittele (5-8 minuuttia), kunnes se on imeytynyt.

Lisää puolet jäljellä olevasta liemestä ja keitä, välillä sekoitellen, kunnes liemi on jälleen imeytynyt.

Tässä vaiheessa riisin pitäisi olla melkein kypsää.

Lisää loppu neste ja keitä, kunnes puolet siitä on imeytynyt.

Lisää merenelävät, mausta suolalla ja pippurilla ja keitä, kunnes melkein kaikki neste on imeytynyt - ja mahdollisesti jo hieman jäähtyneet merenelävät lämmenneet sopivasti.

Risotto saa jäädä hieman löysäksi.

Näin se on mehukkaampaa.

Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani ja tarjoile heti.

(http://pastanjauhantaa.blogspot.fi
/2007/01/risotto-merenelvist.html)

Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 615 grammaa

Lillics
AineksetMääräEnergiaPHRK
Voi 114g826kcal1.4g0.5g92.6g0g
Oliiviöljy 81g719kcal0g0g81.3g0g
Sipuli 224g68kcal2.8g10.7g0.4g3.8g
Valkosipuli 57g62kcal4.5g9.3g0.3g1.2g
Risottoriisi(vaalea) (Uncle bens), annos 100g1017g3477kcal70.2g793g4.1g13.2g
Tomaatti 813g185kcal4.6g28.1g2.4g11.4g
Valkoviini kuiva 976g669kcal3g5.9g0g0g
Kanaliemi laimennettu 3904g387kcal10.5g16.8g30.8g1.2g
Parmesan, parmigiano reggiano (Parmareggio), annos 50g407g1600kcal130.1g0g117.9g0g
Persilja 33g8.9kcal0.4g0.4g0.1g2.6g
Suola, annos 3g24g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 16g46kcal1.8g6.2g0.5g4.3g
Frutti di mare -äyriässekoitus, pakaste (Sea gold, penny markt), annos 100g2033g1057kcal183g63g8.1g0g
Valkoviini kuiva 244g167kcal0.8g1.5g0g0g
Oliiviöljy 57g504kcal0g0g56.9g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana20000g19550kcal826.2g1870.8g790.8g75.4g
Valittu annoskoko10000g9775kcal413.1g935.4g395.4g37.7g
Annoskoko puolitettuna5000g4888kcal206.6g467.7g197.7g18.9g
Arvot/100g100g98kcal4.1g9.4g4g0.4g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=312271