Risotto merenelävistä

Valmistele ensin merenelävät: kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä.

Lisää merenelävät, ripaus suolaa ja pippuria sekä viini.

Paista 2-3 minuuttia kunnes eläväiset niukin naukin kypsyvät.

Vältä yletöntä, niin perisuomalaista "varmuuden vuoksi" -tyyppistä ylipaistamista.

Tämän sortin otukset muuttuvat silloin tosi helposti kumimaisen sitkaiksi.

Muutenkin aina, kun ruoassa on esim.

katkarapuja, saa keitto- tai paistoajan kanssa olla varppeillaan.

Merenelävät ovat mehukkaimmillaan juuri ja juuri kypsinä.

Laita sitten merenelävät hetkeksi syrjään ja käy risoton laadintaan.

Kuumenna voi ja öljy suurehkolla pannulla tms. riittävän korkeareunaisessa astiassa.

Lisää sipuli ja paista nelisen minuuttia sekoitellen välillä.

Lisää valkosipuli, paista minuutti.

Lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia, kunnes riisi muuttuu jännästi vähän läpikuultavaksi.

Sekoita mukaan tomaatit ja keittele jälleen 2-3 minuuttia, kunnes tomaattien neste on imeytynyt riisiin.

Lisää viini ja keitä jälleen, kunnes neste on imeytynyt.

Tässä vaiheessa kanaliemen olisi hyvä olla kattilassa hitaasti kiehuvana, jottei valmisteilla olevan risoton lämpö tipu kamalasti, kun sinne lisäillään lientä.

Lisää pannuun puolet tästä kuumasta kanaliemestä ja keittele (5-8 minuuttia), kunnes se on imeytynyt.

Lisää puolet jäljellä olevasta liemestä ja keitä, välillä sekoitellen, kunnes liemi on jälleen imeytynyt.

Tässä vaiheessa riisin pitäisi olla melkein kypsää.

Lisää loppu neste ja keitä, kunnes puolet siitä on imeytynyt.

Lisää merenelävät, mausta suolalla ja pippurilla ja keitä, kunnes melkein kaikki neste on imeytynyt - ja mahdollisesti jo hieman jäähtyneet merenelävät lämmenneet sopivasti.

Risotto saa jäädä hieman löysäksi.

Näin se on mehukkaampaa.

Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani ja tarjoile heti.

(http://pastanjauhantaa.blogspot.fi
/2007/01/risotto-merenelvist.html)

Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 615 grammaa

Lillics
AineksetMääräEnergiaPHRK
Voi 29g207kcal0.3g0.1g23.1g0g
Oliiviöljy 20g180kcal0g0g20.3g0g
Sipuli 56g17kcal0.7g2.7g0.1g1g
Valkosipuli 14g15kcal1.1g2.3g0.1g0.3g
Risottoriisi(vaalea) (Uncle bens), annos 100g254g869kcal17.5g198.3g1g3.3g
Tomaatti 203g46kcal1.1g7g0.6g2.8g
Valkoviini kuiva 244g167kcal0.8g1.5g0g0g
Kanaliemi laimennettu 976g97kcal2.6g4.2g7.7g0.3g
Parmesan, parmigiano reggiano (Parmareggio), annos 50g102g400kcal32.5g0g29.5g0g
Persilja 8.1g2.2kcal0.1g0.1g0g0.7g
Suola, annos 3g6.1g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 4.1g11kcal0.4g1.6g0.1g1.1g
Frutti di mare -äyriässekoitus, pakaste (Sea gold, penny markt), annos 100g508g264kcal45.8g15.8g2g0g
Valkoviini kuiva 61g42kcal0.2g0.4g0g0g
Oliiviöljy 14g126kcal0g0g14.2g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana5000g4887kcal206.2g468g197.4g19g
Valittu annoskoko2500g2444kcal103.1g234g98.7g9.5g
Annoskoko puolitettuna1250g1222kcal51.6g117g49.4g4.8g
Arvot/100g100g98kcal4.1g9.4g3.9g0.4g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=312271