Siemen-täysjyväleipä
Sekoita kädenlämpöiseen (n.42') veteen (4dl) suola (2-3tl), hunaja (2rkl) ja siemenet 0,5dl pellavansiemeniä, 1dl ohrasuurimoita).
sekoita jauhot keskenään (vehnäjauhoja 5dl, grahamjauhoja 2,5dl ja ruisjauhoja 1,5dl).
ota erikseen näitä noin 3dl ja sekoita niiden joukkoon kuivahiiva.
(jos käytät normihiivaa, lisää se jo veden joukkoon).
lisää nämä jauhot veteen ja anna turvota peitettynä noin 5-10min.
lisää loput jauhot vähitellen kokoajan sekoittaen.
Lisää myös oliiviöljy.
Vaivaa taikinaa kunnes vehnä alkaa muodostaa sidosta.
Laita nousemaan noin tunniksi (kunnes kaksinkertainen) lämpimään vedottomaan paikkaan.
Peitä esim pyyhkeellä.
jauhoita leivontapöytä runsaalla määrällä jauhoja (graham- ja ruisjauhoilla!).
vaivaa kohonnutta taikinaa muutaman kerran niin että ilmakuplat häviää.
Kaada puolet taikinasta jauhotetulle alustalle ja vaivaa leivästä kimmoisa.
Taikinamateriaali saakin olla vielä löysää, mutta jauhotetulla alustalla siitä on tarkoitus tehdä kimmoisa ja muodossa pysyvä (ei kuitenkaan liikaa - leipurin harjaantunut silmä kertoo, milloin on tarpeeksi matskua taikinapallossa).
lisää jauhoja tarvittaessa pöydälle.
Vaivaa jatkuvasti pyörittäen ja painellen.
älä ole liihan hidas! Pyöritysliike pitää kätesi puhtaana ja leivän jauhoisena.
tee sama toiselle leivälle ja laita leivät pellille kohoamaan.
Kohota liinan alla about 30-40min, kunnes kivan isot.
ei kuitenkaan liikaa, sillä muuten leivät lötsähtää heti kun niihin koskee! (nim.
kokemusta on)
laita uuniin keskitasolle n. 200 asteeseen.
Anna leipien olla uunissa, kunnes ne ovat ruskeita ja pohjasta kokeiltuna kumisevia (n.40min, riippuen uunista).
vinkki: laita vesiastia uunin pohjalle, jos haluat leipiin rapean kuoren.
Voit myös sivellä leivän pintaan puolessa välissä paistoa vähän vettä.
Butter