Risotto merenelävistä

Valmistele ensin merenelävät: kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä.

Lisää merenelävät, ripaus suolaa ja pippuria sekä viini.

Paista 2-3 minuuttia kunnes eläväiset niukin naukin kypsyvät.

Vältä yletöntä, niin perisuomalaista "varmuuden vuoksi" -tyyppistä ylipaistamista.

Tämän sortin otukset muuttuvat silloin tosi helposti kumimaisen sitkaiksi.

Muutenkin aina, kun ruoassa on esim.

katkarapuja, saa keitto- tai paistoajan kanssa olla varppeillaan.

Merenelävät ovat mehukkaimmillaan juuri ja juuri kypsinä.

Laita sitten merenelävät hetkeksi syrjään ja käy risoton laadintaan.

Kuumenna voi ja öljy suurehkolla pannulla tms. riittävän korkeareunaisessa astiassa.

Lisää sipuli ja paista nelisen minuuttia sekoitellen välillä.

Lisää valkosipuli, paista minuutti.

Lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia, kunnes riisi muuttuu jännästi vähän läpikuultavaksi.

Sekoita mukaan tomaatit ja keittele jälleen 2-3 minuuttia, kunnes tomaattien neste on imeytynyt riisiin.

Lisää viini ja keitä jälleen, kunnes neste on imeytynyt.

Tässä vaiheessa kanaliemen olisi hyvä olla kattilassa hitaasti kiehuvana, jottei valmisteilla olevan risoton lämpö tipu kamalasti, kun sinne lisäillään lientä.

Lisää pannuun puolet tästä kuumasta kanaliemestä ja keittele (5-8 minuuttia), kunnes se on imeytynyt.

Lisää puolet jäljellä olevasta liemestä ja keitä, välillä sekoitellen, kunnes liemi on jälleen imeytynyt.

Tässä vaiheessa riisin pitäisi olla melkein kypsää.

Lisää loppu neste ja keitä, kunnes puolet siitä on imeytynyt.

Lisää merenelävät, mausta suolalla ja pippurilla ja keitä, kunnes melkein kaikki neste on imeytynyt - ja mahdollisesti jo hieman jäähtyneet merenelävät lämmenneet sopivasti.

Risotto saa jäädä hieman löysäksi.

Näin se on mehukkaampaa.

Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani ja tarjoile heti.

(http://pastanjauhantaa.blogspot.fi
/2007/01/risotto-merenelvist.html)

Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 615 grammaa

Lillics
AineksetMääräEnergiaPHRK
Voi 57g413kcal0.7g0.2g46.3g0g
Oliiviöljy 41g360kcal0g0g40.7g0g
Sipuli 112g34kcal1.4g5.4g0.2g1.9g
Valkosipuli 29g31kcal2.2g4.6g0.2g0.6g
Risottoriisi(vaalea) (Uncle bens), annos 100g508g1739kcal35.1g396.5g2g6.6g
Tomaatti 407g93kcal2.3g14g1.2g5.7g
Valkoviini kuiva 488g335kcal1.5g2.9g0g0g
Kanaliemi laimennettu 1952g193kcal5.3g8.4g15.4g0.6g
Parmesan, parmigiano reggiano (Parmareggio), annos 50g203g800kcal65.1g0g59g0g
Persilja 16g4.4kcal0.2g0.2g0g1.3g
Suola, annos 3g12g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 8.1g23kcal0.9g3.1g0.3g2.2g
Frutti di mare -äyriässekoitus, pakaste (Sea gold, penny markt), annos 100g1017g529kcal91.5g31.5g4.1g0g
Valkoviini kuiva 122g84kcal0.4g0.7g0g0g
Oliiviöljy 29g252kcal0g0g28.5g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana10000g9775kcal413.2g935g395.8g37.8g
Valittu annoskoko5000g4887kcal206.6g467.5g197.9g18.9g
Annoskoko puolitettuna2500g2444kcal103.3g233.8g99g9.5g
Arvot/100g100g98kcal4.1g9.4g4g0.4g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=312271