Puolalainen arkikeitto

Noin 1 - 1 1/2 litraa vettä, jossa keitetään
-2 x Peruna
-2 x Porkkana
-2 x Sipuli
-1 dl huuhdottuna linssejä (punaisia tai vihreitä)
-Kesäkurpitsa (kuorineen)

Soseutetaan kevyesti (eli ei ajeta sileäksi, vaan jätetään ruoviksi niin, että jää pikkuisia sattumia)

Lisätään 1 dl Soijakerma light (Alpro soija) tai tavallista ruokakermaa

Keitetään erikseen suikaloitua kaalia noin 300 g, joka sitten lisätään valmiiseen keittoon.

Idea siis siinä, että erikseen keittämällä keittoon jää reilusti purtavaa.

Valkokaalikin käy, mutta Savojin kaali on mielestäni parempi.

Valmiin keiton päälle lirautetaan muutama tippa hyvää oliiviöljyä.

Mausteina: valkosipuli, mustapippuri, paprika, curry, kuivatut yrtit maun mukaan (esim.

ruohosipuli, persilja, timjami) ja voi tämän laittaa myös lirauksen kasvis/kanafondia tai -kuution.

HUOM! Kaalin keitinlientä voi käyttää myös sosekeiton jatkeena.

Variaatiot: Kasviksia voi vaihdella maun ja sen mukaan, mikä jääkaapissa sattuu olemaan ja sekaan voi heittää papuja, broileria, keitettyä kananmunaa, lihapullia, ihan mitä tahansa "eilinpäivän jämiä".

Reseptistä tulee n. 6 annosta ja yksi annos painaa n. 390 grammaa

Saaramaaria
AineksetMääräEnergiaPHRK
Peruna, keskikokoinen 60g385g231kcal5.8g50.1g0.4g3.5g
Porkkana, keskikokoinen 65g278g78kcal1.7g16.5g0.6g7g
Sipuli (kuorittu)214g58kcal2.8g10.3g0.4g3.6g
Linssit, vihreät, kuivattuna, annos 100g214g787kcal56.1g126.7g5.3g18.6g
Kesäkurpitsa zucchini 642g116kcal3.6g16g2.6g4.5g
Kaali, valkokaali428g90kcal5.1g14.5g0.9g9g
Soijakerma light (Alpro soija), annos 100g214g150kcal4.3g7.1g11.1g1.3g
Vesi2567g0kcal0g0g0g0g
Oliiviöljy 58g511kcal0g0g57.8g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana10000g4042kcal158.8g482.4g158.2g95g
Valittu annoskoko5000g2021kcal79.4g241.2g79.1g47.5g
Annoskoko puolitettuna2500g1011kcal39.7g120.6g39.6g23.8g
Arvot/100g100g40kcal1.6g4.8g1.6g1g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=91627