Risotto merenelävistä

Valmistele ensin merenelävät: kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä.

Lisää merenelävät, ripaus suolaa ja pippuria sekä viini.

Paista 2-3 minuuttia kunnes eläväiset niukin naukin kypsyvät.

Vältä yletöntä, niin perisuomalaista "varmuuden vuoksi" -tyyppistä ylipaistamista.

Tämän sortin otukset muuttuvat silloin tosi helposti kumimaisen sitkaiksi.

Muutenkin aina, kun ruoassa on esim.

katkarapuja, saa keitto- tai paistoajan kanssa olla varppeillaan.

Merenelävät ovat mehukkaimmillaan juuri ja juuri kypsinä.

Laita sitten merenelävät hetkeksi syrjään ja käy risoton laadintaan.

Kuumenna voi ja öljy suurehkolla pannulla tms. riittävän korkeareunaisessa astiassa.

Lisää sipuli ja paista nelisen minuuttia sekoitellen välillä.

Lisää valkosipuli, paista minuutti.

Lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia, kunnes riisi muuttuu jännästi vähän läpikuultavaksi.

Sekoita mukaan tomaatit ja keittele jälleen 2-3 minuuttia, kunnes tomaattien neste on imeytynyt riisiin.

Lisää viini ja keitä jälleen, kunnes neste on imeytynyt.

Tässä vaiheessa kanaliemen olisi hyvä olla kattilassa hitaasti kiehuvana, jottei valmisteilla olevan risoton lämpö tipu kamalasti, kun sinne lisäillään lientä.

Lisää pannuun puolet tästä kuumasta kanaliemestä ja keittele (5-8 minuuttia), kunnes se on imeytynyt.

Lisää puolet jäljellä olevasta liemestä ja keitä, välillä sekoitellen, kunnes liemi on jälleen imeytynyt.

Tässä vaiheessa riisin pitäisi olla melkein kypsää.

Lisää loppu neste ja keitä, kunnes puolet siitä on imeytynyt.

Lisää merenelävät, mausta suolalla ja pippurilla ja keitä, kunnes melkein kaikki neste on imeytynyt - ja mahdollisesti jo hieman jäähtyneet merenelävät lämmenneet sopivasti.

Risotto saa jäädä hieman löysäksi.

Näin se on mehukkaampaa.

Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani ja tarjoile heti.

(http://pastanjauhantaa.blogspot.fi
/2007/01/risotto-merenelvist.html)

Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 615 grammaa

Lillics
AineksetMääräEnergiaPHRK
Voi 63g457kcal0.8g0.3g51.2g0g
Oliiviöljy 45g398kcal0g0g45g0g
Sipuli 124g37kcal1.5g5.9g0.2g2.1g
Valkosipuli 32g34kcal2.5g5.1g0.2g0.7g
Risottoriisi(vaalea) (Uncle bens), annos 100g563g1925kcal38.8g438.9g2.3g7.3g
Tomaatti 450g103kcal2.5g15.5g1.4g6.3g
Valkoviini kuiva 540g370kcal1.7g3.2g0g0g
Kanaliemi laimennettu 2161g214kcal5.8g9.3g17.1g0.6g
Parmesan, parmigiano reggiano (Parmareggio), annos 50g225g886kcal72g0g65.3g0g
Persilja 18g4.9kcal0.2g0.2g0g1.4g
Suola, annos 3g14g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 9g25kcal1g3.4g0.3g2.4g
Frutti di mare -äyriässekoitus, pakaste (Sea gold, penny markt), annos 100g1126g585kcal101.3g34.9g4.5g0g
Valkoviini kuiva 135g93kcal0.4g0.8g0g0g
Oliiviöljy 32g279kcal0g0g31.5g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana11070g10821kcal457g1035g438g41.6g
Valittu annoskoko5535g5410kcal228.5g517.5g219g20.8g
Annoskoko puolitettuna2768g2705kcal114.3g258.8g109.5g10.4g
Arvot/100g100g98kcal4.1g9.3g4g0.4g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=312271