Risotto merenelävistä

Valmistele ensin merenelävät: kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä.

Lisää merenelävät, ripaus suolaa ja pippuria sekä viini.

Paista 2-3 minuuttia kunnes eläväiset niukin naukin kypsyvät.

Vältä yletöntä, niin perisuomalaista "varmuuden vuoksi" -tyyppistä ylipaistamista.

Tämän sortin otukset muuttuvat silloin tosi helposti kumimaisen sitkaiksi.

Muutenkin aina, kun ruoassa on esim.

katkarapuja, saa keitto- tai paistoajan kanssa olla varppeillaan.

Merenelävät ovat mehukkaimmillaan juuri ja juuri kypsinä.

Laita sitten merenelävät hetkeksi syrjään ja käy risoton laadintaan.

Kuumenna voi ja öljy suurehkolla pannulla tms. riittävän korkeareunaisessa astiassa.

Lisää sipuli ja paista nelisen minuuttia sekoitellen välillä.

Lisää valkosipuli, paista minuutti.

Lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia, kunnes riisi muuttuu jännästi vähän läpikuultavaksi.

Sekoita mukaan tomaatit ja keittele jälleen 2-3 minuuttia, kunnes tomaattien neste on imeytynyt riisiin.

Lisää viini ja keitä jälleen, kunnes neste on imeytynyt.

Tässä vaiheessa kanaliemen olisi hyvä olla kattilassa hitaasti kiehuvana, jottei valmisteilla olevan risoton lämpö tipu kamalasti, kun sinne lisäillään lientä.

Lisää pannuun puolet tästä kuumasta kanaliemestä ja keittele (5-8 minuuttia), kunnes se on imeytynyt.

Lisää puolet jäljellä olevasta liemestä ja keitä, välillä sekoitellen, kunnes liemi on jälleen imeytynyt.

Tässä vaiheessa riisin pitäisi olla melkein kypsää.

Lisää loppu neste ja keitä, kunnes puolet siitä on imeytynyt.

Lisää merenelävät, mausta suolalla ja pippurilla ja keitä, kunnes melkein kaikki neste on imeytynyt - ja mahdollisesti jo hieman jäähtyneet merenelävät lämmenneet sopivasti.

Risotto saa jäädä hieman löysäksi.

Näin se on mehukkaampaa.

Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani ja tarjoile heti.

(http://pastanjauhantaa.blogspot.fi
/2007/01/risotto-merenelvist.html)

Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 615 grammaa

Lillics
AineksetMääräEnergiaPHRK
Voi 84g610kcal1g0.3g68.3g0g
Oliiviöljy 60g531kcal0g0g60g0g
Sipuli 165g50kcal2.1g7.9g0.3g2.8g
Valkosipuli 42g46kcal3.3g6.8g0.3g0.9g
Risottoriisi(vaalea) (Uncle bens), annos 100g750g2566kcal51.8g585.2g3g9.8g
Tomaatti 600g137kcal3.4g20.7g1.8g8.4g
Valkoviini kuiva 720g494kcal2.2g4.3g0g0g
Kanaliemi laimennettu 2881g286kcal7.8g12.4g22.8g0.9g
Parmesan, parmigiano reggiano (Parmareggio), annos 50g300g1181kcal96g0g87g0g
Persilja 24g6.6kcal0.3g0.3g0g1.9g
Suola, annos 3g18g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 12g34kcal1.3g4.6g0.4g3.2g
Frutti di mare -äyriässekoitus, pakaste (Sea gold, penny markt), annos 100g1501g780kcal135.1g46.5g6g0g
Valkoviini kuiva 180g123kcal0.6g1.1g0g0g
Oliiviöljy 42g372kcal0g0g42g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana14760g14428kcal609.8g1380.2g583.8g55.8g
Valittu annoskoko7380g7214kcal304.9g690.1g291.9g27.9g
Annoskoko puolitettuna3690g3607kcal152.5g345.1g146g14g
Arvot/100g100g98kcal4.1g9.4g4g0.4g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=312271