Risotto merenelävistä

Valmistele ensin merenelävät: kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä.

Lisää merenelävät, ripaus suolaa ja pippuria sekä viini.

Paista 2-3 minuuttia kunnes eläväiset niukin naukin kypsyvät.

Vältä yletöntä, niin perisuomalaista "varmuuden vuoksi" -tyyppistä ylipaistamista.

Tämän sortin otukset muuttuvat silloin tosi helposti kumimaisen sitkaiksi.

Muutenkin aina, kun ruoassa on esim.

katkarapuja, saa keitto- tai paistoajan kanssa olla varppeillaan.

Merenelävät ovat mehukkaimmillaan juuri ja juuri kypsinä.

Laita sitten merenelävät hetkeksi syrjään ja käy risoton laadintaan.

Kuumenna voi ja öljy suurehkolla pannulla tms. riittävän korkeareunaisessa astiassa.

Lisää sipuli ja paista nelisen minuuttia sekoitellen välillä.

Lisää valkosipuli, paista minuutti.

Lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia, kunnes riisi muuttuu jännästi vähän läpikuultavaksi.

Sekoita mukaan tomaatit ja keittele jälleen 2-3 minuuttia, kunnes tomaattien neste on imeytynyt riisiin.

Lisää viini ja keitä jälleen, kunnes neste on imeytynyt.

Tässä vaiheessa kanaliemen olisi hyvä olla kattilassa hitaasti kiehuvana, jottei valmisteilla olevan risoton lämpö tipu kamalasti, kun sinne lisäillään lientä.

Lisää pannuun puolet tästä kuumasta kanaliemestä ja keittele (5-8 minuuttia), kunnes se on imeytynyt.

Lisää puolet jäljellä olevasta liemestä ja keitä, välillä sekoitellen, kunnes liemi on jälleen imeytynyt.

Tässä vaiheessa riisin pitäisi olla melkein kypsää.

Lisää loppu neste ja keitä, kunnes puolet siitä on imeytynyt.

Lisää merenelävät, mausta suolalla ja pippurilla ja keitä, kunnes melkein kaikki neste on imeytynyt - ja mahdollisesti jo hieman jäähtyneet merenelävät lämmenneet sopivasti.

Risotto saa jäädä hieman löysäksi.

Näin se on mehukkaampaa.

Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani ja tarjoile heti.

(http://pastanjauhantaa.blogspot.fi
/2007/01/risotto-merenelvist.html)

Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 615 grammaa

Lillics
AineksetMääräEnergiaPHRK
Voi 112g813kcal1.3g0.4g91.1g0g
Oliiviöljy 80g708kcal0g0g80g0g
Sipuli 220g67kcal2.7g10.6g0.4g3.7g
Valkosipuli 56g61kcal4.4g9.1g0.3g1.2g
Risottoriisi(vaalea) (Uncle bens), annos 100g1000g3420kcal69g780g4g13g
Tomaatti 800g182kcal4.5g27.6g2.4g11.2g
Valkoviini kuiva 960g658kcal3g5.8g0g0g
Kanaliemi laimennettu 3840g381kcal10.4g16.5g30.3g1.2g
Parmesan, parmigiano reggiano (Parmareggio), annos 50g400g1574kcal128g0g116g0g
Persilja 32g8.7kcal0.4g0.4g0.1g2.6g
Suola, annos 3g24g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 16g45kcal1.7g6.1g0.5g4.2g
Frutti di mare -äyriässekoitus, pakaste (Sea gold, penny markt), annos 100g2000g1040kcal180g62g8g0g
Valkoviini kuiva 240g165kcal0.7g1.4g0g0g
Oliiviöljy 56g495kcal0g0g56g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana19672g19229kcal812.2g1839.8g778.2g74.2g
Valittu annoskoko9836g9615kcal406.1g919.9g389.1g37.1g
Annoskoko puolitettuna4918g4807kcal203.1g460g194.6g18.6g
Arvot/100g100g98kcal4.1g9.4g4g0.4g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=312271