Ranskalainen maalaisleipä
Hapanjuuri:
1 omena raastettuna
1 dl vettä (35 ast)
3 dl jauhoja
annetaan käydä lämpimässä 3 päivää, sekoita 3 krt/pv.
4. päivänä lisää:
2 dl vettä (35 ast)
3 dl jauhoja
anna seistä seuraavaan päivään.
5. päivänä leivo leivät:
10 dl vettä
1/2 pkt tuorehiivaa (ei pakollinen)
hapanjuuri
3 dl grahamjauhoja
n. 24 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa
liota hiiva, lisää hapanjuuri ja jauhot.
Vaivaa koneella 10 min tai käsin 15 min. Lisää suola ja vaivaa suuremmalla nopeudella 5 min. Peitä ja anna nousta tunti, painele kasaan puolessa välissä.
Leivo neljä leipää ja kohota ne jauhotetuissa leipäkoreissa reilu tunti.
Paista ensimmäinen 5 min. 250 ast, sen jälkeen 200 ast. 25-35 min.
5. päivänä voit jakaa hapantaikinan puoliksi.
Loppu taikina säilyy n. viikon kylmässä.
"Herätä" se lisäämällä 2,5 dl lämmintä vettä ja 4 dl jauhoja.
Pidä muutama tunti kuumassa vesihauteessa.
Vähennä lisätyt aineet varsinaisesta leivontaohjeesta.
Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 849 grammaa
Harzam