Terveysleipä (ruisleipä)
1. päivä
2½ dl Taikinanjuurta
1½ litraa vettä (kylmää)
8 dl Ruisjauhoja
3 dl Pellavan siemeniä/rouhetta
3 dl Auringonkukansiemeniä (kuorittuja)
2 rkl Suolaa
12½ dl Ruisjauhoja
Sekoita kaikki aineet ja anna seoksen seistä pyyhkeen alla seur.
päivään, väh. 12h.
2.päivä
½ litraa Vettä (haaleaa)
16 dl Ruisjauhoja
Lisää vesi ja jauhot seokseen.
Ota talteen 2½ dl taikinaa juureksi seuraavaan taikinaan.
Juuri säilyy 2kk jääkaapissa, pakastimessa pitempäänkin.
Voitele ja ruisjauhota 3-4 isoa leipävuokaa ja painele taikina vuokiin.
Anna nousta 2-6h.
Paista 175 asteessa 1h45min.
Kumoa leivät pellille ja paista vielä pohjat ilman vuokaa 30min.
Laita uuniin paistamisen ajaksi vesiastia, kuori pehmenee hiukan.
Reseptistä tulee n. 1 annosta ja yksi annos painaa n. 4658 grammaa
Karvinen77