Kurpitsasämpylät
30 g hiivaa
6 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1½ rkl hienojakoista merisuolaa
1 rkl siirappia
1 l raastettua kurpitsaa tai kesäkurpitsaa kuorineen
6–8 dl vehnäjauhoja
voiteluun ja koristeluun
1 muna
paahdettuja ja suolattuja öljykurpitsan siemeniä
unikonsiemeniä
1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää öljy, suola, siirappi ja raastettu kesäkurpitsa.
Vaivaa joukkoon vehnäjauhot.
Taikinan tulee olla kohtuullisen löysää.
Vaivaa taikinaa vielä hetki jauhotetulla pöydällä ja siirrä se sitten öljyttyyn kulhoon.
Kohota 1–2 tuntia.
2. Leivo taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä jauhotetulla pöydällä.
Lisää jauhoja tarvittaessa leipomisvaiheessa.
Anna sämpylöiden nousta pellillä noin puoli tuntia.
Voitele sämpylät munalla.
Ripottele päälle kurpitsan- ja unikonsiemeniä.
Paista sämpylät kypsiksi 200 asteessa uunin keskitasolla 20–25 minuuttia.
Reseptistä tulee n. 15 annosta ja yksi annos painaa n. 177 grammaa
Jerpula