Risotto merenelävistä

Valmistele ensin merenelävät: kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä.

Lisää merenelävät, ripaus suolaa ja pippuria sekä viini.

Paista 2-3 minuuttia kunnes eläväiset niukin naukin kypsyvät.

Vältä yletöntä, niin perisuomalaista "varmuuden vuoksi" -tyyppistä ylipaistamista.

Tämän sortin otukset muuttuvat silloin tosi helposti kumimaisen sitkaiksi.

Muutenkin aina, kun ruoassa on esim.

katkarapuja, saa keitto- tai paistoajan kanssa olla varppeillaan.

Merenelävät ovat mehukkaimmillaan juuri ja juuri kypsinä.

Laita sitten merenelävät hetkeksi syrjään ja käy risoton laadintaan.

Kuumenna voi ja öljy suurehkolla pannulla tms. riittävän korkeareunaisessa astiassa.

Lisää sipuli ja paista nelisen minuuttia sekoitellen välillä.

Lisää valkosipuli, paista minuutti.

Lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia, kunnes riisi muuttuu jännästi vähän läpikuultavaksi.

Sekoita mukaan tomaatit ja keittele jälleen 2-3 minuuttia, kunnes tomaattien neste on imeytynyt riisiin.

Lisää viini ja keitä jälleen, kunnes neste on imeytynyt.

Tässä vaiheessa kanaliemen olisi hyvä olla kattilassa hitaasti kiehuvana, jottei valmisteilla olevan risoton lämpö tipu kamalasti, kun sinne lisäillään lientä.

Lisää pannuun puolet tästä kuumasta kanaliemestä ja keittele (5-8 minuuttia), kunnes se on imeytynyt.

Lisää puolet jäljellä olevasta liemestä ja keitä, välillä sekoitellen, kunnes liemi on jälleen imeytynyt.

Tässä vaiheessa riisin pitäisi olla melkein kypsää.

Lisää loppu neste ja keitä, kunnes puolet siitä on imeytynyt.

Lisää merenelävät, mausta suolalla ja pippurilla ja keitä, kunnes melkein kaikki neste on imeytynyt - ja mahdollisesti jo hieman jäähtyneet merenelävät lämmenneet sopivasti.

Risotto saa jäädä hieman löysäksi.

Näin se on mehukkaampaa.

Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani ja tarjoile heti.

(http://pastanjauhantaa.blogspot.fi
/2007/01/risotto-merenelvist.html)

Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 615 grammaa

Lillics
AineksetMääräEnergiaPHRK
Voi 14g102kcal0.2g0.1g11.4g0g
Oliiviöljy 10g88kcal0g0g10g0g
Sipuli 28g8.3kcal0.3g1.3g0.1g0.5g
Valkosipuli 7g7.6kcal0.6g1.1g0g0.1g
Risottoriisi(vaalea) (Uncle bens), annos 100g125g428kcal8.6g97.5g0.5g1.6g
Tomaatti 100g23kcal0.6g3.5g0.3g1.4g
Valkoviini kuiva 120g82kcal0.4g0.7g0g0g
Kanaliemi laimennettu 480g48kcal1.3g2.1g3.8g0.1g
Parmesan, parmigiano reggiano (Parmareggio), annos 50g50g197kcal16g0g14.5g0g
Persilja 4g1.1kcal0.1g0g0g0.3g
Suola, annos 3g3g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 2g5.6kcal0.2g0.8g0.1g0.5g
Frutti di mare -äyriässekoitus, pakaste (Sea gold, penny markt), annos 100g250g130kcal22.5g7.8g1g0g
Valkoviini kuiva 30g21kcal0.1g0.2g0g0g
Oliiviöljy 7g62kcal0g0g7g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana2459g2404kcal101.8g230.2g97.4g9g
Valittu annoskoko1230g1202kcal50.9g115.1g48.7g4.5g
Annoskoko puolitettuna615g601kcal25.5g57.6g24.4g2.3g
Arvot/100g100g98kcal4.1g9.4g4g0.4g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=312271