Risotto merenelävistä

Valmistele ensin merenelävät: kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä.

Lisää merenelävät, ripaus suolaa ja pippuria sekä viini.

Paista 2-3 minuuttia kunnes eläväiset niukin naukin kypsyvät.

Vältä yletöntä, niin perisuomalaista "varmuuden vuoksi" -tyyppistä ylipaistamista.

Tämän sortin otukset muuttuvat silloin tosi helposti kumimaisen sitkaiksi.

Muutenkin aina, kun ruoassa on esim.

katkarapuja, saa keitto- tai paistoajan kanssa olla varppeillaan.

Merenelävät ovat mehukkaimmillaan juuri ja juuri kypsinä.

Laita sitten merenelävät hetkeksi syrjään ja käy risoton laadintaan.

Kuumenna voi ja öljy suurehkolla pannulla tms. riittävän korkeareunaisessa astiassa.

Lisää sipuli ja paista nelisen minuuttia sekoitellen välillä.

Lisää valkosipuli, paista minuutti.

Lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia, kunnes riisi muuttuu jännästi vähän läpikuultavaksi.

Sekoita mukaan tomaatit ja keittele jälleen 2-3 minuuttia, kunnes tomaattien neste on imeytynyt riisiin.

Lisää viini ja keitä jälleen, kunnes neste on imeytynyt.

Tässä vaiheessa kanaliemen olisi hyvä olla kattilassa hitaasti kiehuvana, jottei valmisteilla olevan risoton lämpö tipu kamalasti, kun sinne lisäillään lientä.

Lisää pannuun puolet tästä kuumasta kanaliemestä ja keittele (5-8 minuuttia), kunnes se on imeytynyt.

Lisää puolet jäljellä olevasta liemestä ja keitä, välillä sekoitellen, kunnes liemi on jälleen imeytynyt.

Tässä vaiheessa riisin pitäisi olla melkein kypsää.

Lisää loppu neste ja keitä, kunnes puolet siitä on imeytynyt.

Lisää merenelävät, mausta suolalla ja pippurilla ja keitä, kunnes melkein kaikki neste on imeytynyt - ja mahdollisesti jo hieman jäähtyneet merenelävät lämmenneet sopivasti.

Risotto saa jäädä hieman löysäksi.

Näin se on mehukkaampaa.

Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani ja tarjoile heti.

(http://pastanjauhantaa.blogspot.fi
/2007/01/risotto-merenelvist.html)

Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 615 grammaa

Lillics
AineksetMääräEnergiaPHRK
Voi 42g305kcal0.5g0.2g34.2g0g
Oliiviöljy 30g265kcal0g0g30g0g
Sipuli 83g25kcal1g4g0.2g1.4g
Valkosipuli 21g23kcal1.7g3.4g0.1g0.4g
Risottoriisi(vaalea) (Uncle bens), annos 100g375g1283kcal25.9g292.6g1.5g4.9g
Tomaatti 300g68kcal1.7g10.4g0.9g4.2g
Valkoviini kuiva 360g247kcal1.1g2.2g0g0g
Kanaliemi laimennettu 1441g143kcal3.9g6.2g11.4g0.4g
Parmesan, parmigiano reggiano (Parmareggio), annos 50g150g590kcal48g0g43.5g0g
Persilja 12g3.3kcal0.2g0.1g0g1g
Suola, annos 3g9g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 6g17kcal0.7g2.3g0.2g1.6g
Frutti di mare -äyriässekoitus, pakaste (Sea gold, penny markt), annos 100g750g390kcal67.5g23.3g3g0g
Valkoviini kuiva 90g62kcal0.3g0.5g0g0g
Oliiviöljy 21g186kcal0g0g21g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana7380g7214kcal305g690.4g292g27.8g
Valittu annoskoko3690g3607kcal152.5g345.2g146g13.9g
Annoskoko puolitettuna1845g1804kcal76.3g172.6g73g7g
Arvot/100g100g98kcal4.1g9.4g4g0.4g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=312271