Saaristolaissämpylä, Maidoton, Munaton
5 dl Tuorepuristettua omenatäysmehua
1½ dl siirappia
1½ tl ruususuolaa
1 tl fenkolin siemeniä rouhittuna
1 tl kuminan siemeniä raouhittuna
½ tl pomeranssinkuorta
2 dl (150g) kaljamaltaita
1 ps (11g) kuivahiivaa
4 dl (280g) karkeita täysjyväruisjauhoja
6 dl (360g) täysjyvävehnäjauhoja
1 dl (70g) vehnäjauhoja
Mehu lämmitetään n. 42 asteiseksi.
Joukkoon lisätään siirappi, suola ja rouhitut siemenet.
Sekoita joukkoon kaljamaltaat ja ruisjauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu.
Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että saat alustetuksi pehmeän taikinan.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 45 min-tunnin.
Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja jaa kahteen osaan.
Muotoile palat tangoiksi, joista leikkaat sopivan kokoiset sämpylät ja nosta ne leivinpaperoidulle uunipellille kohoamaan, n. 10 min.
Päista sämpylät 225-asteisessa uunissa keskitasolla n 12-15 min.
Nauti herkkuja vaikka jo lämpimänä.
Reseptistä tulee n. 20 annosta ja yksi annos painaa n. 79 grammaa
Marjusaa