Eurajokelainen lihamakkara a la Laina Saarni
3 kg possun jauhelihaa (kylki, niska etc)
700g kokonaisia ohraryynejä
2 sian sydäntä
3 sian munuaista
juuri hienonnettua maustepippuria
ripaus valkopippuria
suolaa maun mukaan
2 sipulia hienoksi hakattuna
1 l vettä tai lihalientä (2,5 dl vettä ja 7,5 dl itsekeitettyä lihalientä)
1) Täysjyväohraryynit, luomu, huuhdellaan ja keitetään runsaassa vedessä lähes kypsäksi (n.45 min).
2) Sian sydämet ja munuaiset jauhetaan ja sekoitataan sian jauhelihan joukkoon.
3) Sipulit hakataan hienoksi (voi lisätä pari-kolme valkosipulinkynttä hienonnettavaksi muun sipulin joukkoon)
4) Mausteet lisätään
5) Vesi/lihaliemi lisätään
6) Makkarasyömä sekoitetaan mahdollisimman tasaiseksi.
7) Tarkistetaan maku maistamalla.
Lisätään tarvittaessa mausteita oman maun mukaan.
8) Annetaan makujen tasaantua jääkaapissa ½.1 h.
9) Pursotetaan makkarasyömä puhtaisiin sian suoliin (saa hyvinvarustetuista lihakaupoista) joko käyttäen yleiskoneen makkarasuppiloa tai käsin pusertamalla makkaramassa sarvesta tehtyä suppiloa hyväksikäyttäen.
10) Makkarat pakastetaan.
Valmistus ruuaksi:
Makkarat sulatetaan.
Ne pannaan laakeaan uuninkestävään vuokaan.
Puhkotaan esim keittiöveitsen kärjellä.
(Koska nykyisin sianliha on erittäin vähärasvaista, voi lisätä esim ½ kg silavaa jauhettuna makkaramassan joukkoon tai uuuniin laitettaessa valutetaan makkaroitten päälle rypsiöljyä) Lisätään vettä vuokaan niin, että vesi yltää makkaroitten puoliväliin.
Pailkotaan joukkoon 1-2 porkkanaa ja 1 sipuli isoina lohkoina.
Lisätään paistovuokaan vielä 1 rkl karkeata ruususuolaa ja pari laakerinlehteä.
Makkarat saavat olla uunissa 200 asteessa n. tunnin.
Herkutellaan esim keitettyjen perunoitten kera.
Reseptistä tulee n. 25 annosta ja yksi annos painaa n. 233 grammaa
Marjusaa