Pähkinäleipä
Juuri
1/5 pss (3g) kuivahiivaa
1 dl vettä
150 g vehnäjauhoja
2 g ruususuolaa
Vesi lämmitetään 42 asteiseksi, johon lisätää suola ja jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiivaVaivaa taikinaa yleiskoneessa n 10 minuuttia tai kunnes taikina on kiinteätä ja kimmoisaa.
Peitä taikina liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 3 tuntia tai yön yli jääkaapissa.
Taikina
500 g vehnäjauhoja
250 g ruisjauhoja
250 g kokojyvävehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
7 dl vettä
50 g rypsiöljyä
20 g ruususuolaa
50 g seesaminsiemeniä
250 g saksanpähkinöitä
85 g hasselpähkinöitä
75 g cashewpähkinöitä
Kuumenna vesi 42 asteiseksi.
Lisää joukkoon jauhoihin sekoitettu kuivahiiva, öljy, suola seesaminsiemenet ja juuri.
Vaivaa taikinaa yleiskoneessa n. 10-15 min eli kunnes taikina on kimmoisaa.
Sekoita joukkoon rouhitut pähkinät.
Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa n. tunti.
Jaa taikina jauhotetulla pöydällä neljään osaan.
Tee pyöreitä leipiä, jotka kohotat lähes kaksinkertaisiksi.
Laita leivät 250 aseteiseen uuniin ja suihkuta uuniin runsaasti vettä tai laita uuninpohjalla olevaan astiaan vettä.
Vähennä lämpö 200 asteeseen n. 5 min kuluttua.
Paista leipiä yhteensä n. 45 minuuttia.
Paistamisen puolessa välissä päästä uuniin ilmaa avaamalla hetkeksi uuninluukku.
Leivät sopivat pakastettaviksi, mutta ovat todella herkullisia heti lämpimänä ja vielä myöhemminkin.
Reseptistä tulee n. 30 annosta ja yksi annos painaa n. 83 grammaa
Marjusaa