Suklaa-kinuskipiiras
125g voita
1¾ dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
(painoksi kuivia herneitä tai riisiä)
Kinuskitäyte
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
¼ tl suolaa
Suklaakuorrute
200 g tummaa suklaata
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
Koristeluun
kaakaojauhetta
1. Leivo pohja.
Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Vatkaa muna joukkoon.
Yhdistä jauhot ja kaakaojauhe ja lisää seos voivaahtoon.
Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin jäähtymään puoleksi tunniksi.
2. Keitä sillä aikaa kinuski.
Mittaa kattilaan kerma, fariinisokeri ja suola.
Keitä seosta hiljalleen 20–30 minuuttia, kunnes se sakenee.
Sekoita aluksi muutaman kerran.
Jätä kinuski odottamaan.
3. Ota taikina jääkapista ja kauli se kahden leivinpaperin välissä ohueksi, piirakkavuokaan sopivaksi levyksi.
Nosta levy vuokaan pohjaksi ja reunoiksi.
Leikkaa ylimääräinen taikina pois.
Nosta leivinpaperi taikinapohjalle ja kaada sen päälle riisiä tai kuivia herneitä painoksi.
4. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Paista taikinapohjaa 15 minuuttia.
Nosta leivinpaperi sekä painot pois ja paista pohjaa vielä 5 minuuttia.
Ota piiraspohja uunista ja käännä uunin lämpö 150 asteeseen.
5. Pilko ja sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.
Jätä odottamaan.
6. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki.
Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehumispisteeseen.
Kaada kuuma kerma munien joukkoon, sekoita.
Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu.
Pidä lämpö mietona, jotta munat eivät kypsy kokkeliksi.
7. Kaada kermaseos sulan suklaan joukkoon.
Levitä kinuski esipaistetulle pohjalle.
Kaada suklaakuorrutus päälle ja siirrä piiras uuniin paistumaan 5 minuutiksi.
Käännä lämpö uunista pois ja anna piiraan olla jäähtyvässä uunissa vielä puoli tuntia.
8. Jäähdytä piiras kunnolla ja siirrä se jääkaappiin.
Piiras on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Ripottele valmiin piiraan pinnalle kaakaojauhetta.
Reseptistä tulee n. 12 annosta ja yksi annos painaa n. 119 grammaa
Sjh