Chili con carne

Ainekset:
- 1kg naudanlihaa (vaikka jauhelihaa, paistipaloja tai näiden sekoitusta)
- 250ml kuumaa kahvia
- 2 punasipulia
- 4-5 valkosipulinkynttä (tai 1 kynnetön)
- 2x400g tölkkiä kokonaisia tomaatteja tai murskaa (ilman lisättyä tomaattimehua)
- 1 minitölkki tomaattipyreetä
- 2 reilua kourallista aurinkokuivattua tomaattia paloiteltuina (itse käytin kuivia, tuhdisti suolattuja, joten suolaa ei tarvinnut lisätä paljoa erikseen)
- 1,5rkl sokeria, mieluiten jotain tummaa
- 2 punaista paprikaa kuutioituna
- 400g+ kidneypapuja valutettuina
- oliiviöljyä
- 1-2tl juustokuminaa
- 1-2tl paprikajauhetta
- 1tl kuivattua oreganoa
- kanelia
- chilijauhetta tai tuoretta chiliä maun mukaan
- mustapippuria
- suolaa

Valmista kahvi.

Silppua sipulit ja paprikat (ja myöhempää käyttöä varten valkosipuli sekä aurinkokuivatut tomaatit).

Pane suurin patasi miedolle lämmölle ja lorauta sinne noin 2rkl oliiviöljyä, sitten pilkotut sipulit ja paprikat, juustokumina, oregano ja laakerinlehdet.

Paista 10 minuutin ajan niin, että sipulit ehtivät pehmetä sopivasti.

Lisää tämän jälkeen pieniksi pilkotut valkosipulit ja ripaus kanelia (todella varovasti!), chiliä tai tuoreet chilit paloiteltuina (maun mukaan) sekä mustapippuria.

Lisää tilkka kahvia, sekoita ja anna nesteen haihtua padasta.

Lisää sitten loput kahvit, tölkitetyt tomaatit, silputut aurinkokuivatut tomaatit sekä sokeri.

Kippaa lihat pataan ja heitä perään tujaus pippuria.

Huomaa:
1) Jos käytät paloina olevaa lihaa (esimerkiksi paistipaloja), leikkaa se ennen pataan laittoa noin 1cmx1cm kuutioiksi, jotta liha ehtii kypsyä mureaksi.

2) Jos käyttämäsi aurinkokuivatut tomaatit ovat vähäsuolaisia tai suolattomia, lisää tässä kohti myös suolaa (itse käytin niin suolaisia, että niitä teki pahaa syödä "raakana" - monet öljyssä säilötyt ovat paljon vähäsuolaisempia).

Anna hautua suurin piirtein parin-kolmen tunnin ajan kannen alla, silloin tällöin sekoitellen.

Jos kastikkeessa on paljon ylimääräistä nestettä, hauduta ilman kantta - jos kastike näyttää kuivuvan liikaa kasaan, lisää pari desiä vettä.

Tarkista välillä suola - lisää tarvittaessa suolaisia aurinkokuivattuja tomaatteja (suolaavat kastikkeen viiveellä) tai suolaa.

Lisää keittämisen loppuvaiheessa joukkoon pavut ja tomaattipyree ja jätä pata taas hautumaan noin puoleksi tunniksi.

Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Tarjoa esimerkiksi riisin ja ranskankerman kanssa.

Reseptistä tulee n. 8 annosta ja yksi annos painaa n. 380 grammaa

Ei

Ei sanoi...

Tuotti ainakin meikäläisellä 2400g valmista tavaraa, josta sai 8kpl reilunkokoisia 300g annoksia.

maanantai 10.03.2014 klo 19:22

AineksetMääräEnergiaPHRK
Naudanliha keskiarvo 1250g1909kcal241.3g0g105g0g
Kahvi (musta), kuppi 100g, muki 200g313g4.1kcal0.9g0g0g0g
Oliiviöljy 35g310kcal0g0g35g0g
Punasipuli, kuorittu, 100g138g37kcal1.8g6.6g0.3g2.3g
Valkosipuli 5g5.4kcal0.4g0.8g0g0.1g
Tomaattimurska, Polpa (Mutti parma), annos 400g1000g230kcal14g34g4g0g
Tomaattipyree, Pirkka25g21kcal0.8g4.7g0.2g0.2g
Aurinkokuivattu tomaatti, kuiva (Costco), annos 15g63g167kcal8.3g33.3g0g8.3g
Sokeri 23g91kcal0g22.5g0g0g
Paprika punainen 425g124kcal4g19.1g1.7g8.1g
Kidneypapu, suolaliemessä525g578kcal41g94.5g2.6g42g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana7600g6951kcal625g431g297.6g122g
Valittu annoskoko3800g3475kcal312.5g215.5g148.8g61g
Annoskoko puolitettuna1900g1738kcal156.3g107.8g74.4g30.5g
Arvot/100g100g92kcal8.2g5.7g3.9g1.6g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=411813