Karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat, noin 30 kpl (ohje Pohjois-Karjalasta)
1)
Ensin tehdään riisipuuro täytteeksi:
- 5 dl vettä kiehautetaan, lisätään 3 dl valkoista riisiä
- annetaan miedolla lämmöllä kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
- Lisätään sekaan 1 litra kulutusmaitoa (voi laittaa 0,5 l kevyt + 0,5 kulutusmaitoa),
- annetaan miedolla lämmöllä hautua kypsäksi puuroksi,
- maustetaan suolalla, noin 1 - 1,5 tl,
- jäähdytetään puuro.
2)
Taikinan teko:
- 2 dl kylmää vettä, johon sekoitetaan 1 tl suolaa
- vaivataan sekaan taikinaksi noin 3 dl ruisjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja
- taikina muotoillaan tangoksi, josta leikataan noin 3 cm levyisiä paloja
- palat taputellaan hiukan litteämmäksi
- piirakkapalikalla (piirakoiden tekoon tarkoitettu ohut kaulin)
kaulitaan palasta pyöreän mallinen ohut kuori,
jotka kasataan laittaen väliin vehnäjauhoa, etteivät tartu toisiinsa
- kaulitessa voi ripotella pöydälle vehnäjauhoja, jonka avulla taikinapala kauliutuu paremmin
- kun pyöreät kuoret ovat valmiit (noin 15 cm halkaisijaltaan)
kuoren päälle levitetään jäähtynyttä puuroa,
- kuoren sivut käännetään keskelle jättäen pieni väli, josta puuro näkyy
- molempien käsien 3 sormella (peukalo, etusormi, keskisormi)
rypytetään kuori kiinni puurovälin molemmilta puolilta, joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös
3)
Paistaminen:
- piirakat paistetaan sellaisinaan uunipellillä noin 270 - 300 asteen uunissa noin 15 min
- voidellaan kuumina sulatetulla voilla, johon lisätään ripaus suolaa (jos haluaa, voi lisätä myös hiukan vettä)
4) Kaulimisen vaihtoehtona pastakone
- pastakoneella voi nopeuttaa kuorien tekoa:
kone säädetään kohtaan 2
vehnäjauholla jauhotettu hiukan taputeltu taikinapala ajetaan koneen läpi
kone säädetään kohtaan 4,5
kerran ajettu taikina ajetaan vielä 2 kertaa koneen läpi
Koneen jäljiltä kuorta voi hiukan muotoilla veitsellä,
mutta puuron lisäyksen ja rypytyksen jälkeen, lopputulos on yleensä normaalin piirakan näköinen muutenkin.
Reseptistä tulee n. 30 annosta ja yksi annos painaa n. 53 grammaa
Annar